wandeling door “het Groene Hart”

The Weather Channel geeft aan dat het droog is maar als ik mijn hoofd buiten de deur steek is mijn bril niet meer bruikbaar om goed mee te kijken. Stevige motregen en daar word je toch nat van. Ik loop naar Sprintertje en ga op weg naar Montfoort om een wandeling te maken door het “Groene Hart” van Nederland. Het blijft motten maar zoals ik al vaker geschreven heb, slecht weer bestaat niet alleen slechte kleding.

Ik parkeer sprintertje naast grootgrutter AH en ga vast koffie zetten voor Wim die vandaag mijn gids is. Hij komt op de fiets van Ijsselstein en heeft het niet droog gehouden. De koffie doet ons goed en we gaan op pad voor het rondje Montfoort – Linschoten – Oudewater – Montfoort.

Montfoort

Montfoort is gebouwd om een kasteel dat in 1170 gebouwd werd in opdracht van bisschop van Rhenen. De bisschoppen hadden het nog niet zo slecht in die tijd. In zo’n kasteel is van alles te doen dus al snel ontstond er rondom een nederzetting die al in 1329 stadsrechten kreeg. Het was ommuurd en er kwam een gracht. Van dit alles is nog maar weinig over eigenlijk alleen de IJsselpoort en wat losse gedeelten van de stadsmuur.

We lopen verder langs het water over een blubberige dijk en komen in

Linschoten

In dit dorp wordt het riviertje de Korte Linschoten zomaar Lange Linschoten. De kern van het dorp bestaat uit historische panden en er is zelfs een sterren restaurant “De Burgemeester”.

We verlaten het dorp en lopen langs Huis te Linschoten. Het is het grootste landgoed in de randstad. Landhuis met park, grote boerderijen, waterlopen, bossen en weilanden, totaal 450 hectare. Het toegangshek is dicht en het lijkt dat we niet welkom zijn voor een kopje thee dus lopen we maar door.

We lopen langs de Lange Linschoten met aan beide kanten grote boerderijen waar nu ook wat galeries in te vinden zijn. In een ervan is nu een theetuin gevestigd. Na 14 km wandelen een mooi plekje om ons zelf meegenomen lunch te nuttigen met een bekertje koffie erbij. De theetuin is door de corona maatregelen gesloten maar we zien een bankje dat normaal altijd aan de weg staat en dat is even goed om uit te rusten. Mijn laatste hap is net aan zijn reis naar mijn maag begonnen als er plotseling een man naast ons staat. Het blijkt de uitbater te zijn en die is er niet zo van gecharmeerd dat wij daar zitten.

Wat doet u hier, u ziet toch dat we gesloten zijn. Ehh ja, maar we dachten even rusten en wat eten. Als je maar weet dat de toiletten gesloten zijn. Snel weg wezen dus en verder naar het mooie plaatsje,

Oudewater

ook wel genoemd de hoofdstad van het Groene Hart, het is in ieder geval de oudste stad want het kreeg al in 1265 stadsrechten. In de 16 en 17e eeuw werd Oudewater welvarend vooral door de fabricage van touw. Uit deze periode dateren nog een aantal panden in de oude stad. We lopen langs de oude waag en langs het stadhuis en dat gebouw ken ik. Het werd gebruikt in de serie Swiebertje. Oudewater was het decor voor de openluchtopnames en niet alleen voor Swiebertje maar ook voor Ernst, Bobbie en de rest.

Zoals de Haarlemmers, muggen worden genoemd zo worden de Oudewaters, Geelbuiken genoemd. Dat komt nog uit de tijd van het touw. De touwslagers liepen buiten met een hele dikke, gele bundel hennep voor hun buik. We lopen verder op weg naar Montfoort maar eerst het natuurgebied,

Willeskop

het is een moerasgebied en wordt ook wel vogeltjesland genoemd. Wat kun je hier zoal tegen komen. De koekoeksbloem en het moeras vergeet- mij -nietje maar ook de beschermde zwanenbloem, ik heb hem niet gezien maar het zou kunnen en dan de vogels, het is een paradijs voor vogels en vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig gezicht over het gebied. Op dit moment is het hier lopen een sompige gebeurtenis. Waar gras zou moeten groeien is nu alleen maar vette modder. Het is zo’n 4 km glibberen door dit mooie gebied.

Na 23,39 km zijn we weer terug in Montfoort. Heel veel mooie dingen gezien maar wat zonniger weer zou het nog aantrekkelijker maken. Even wachten op het voorjaar. Wim bedankt voor het gidsen en ik begrijp nu waarom je zo enthousiast bent over wandelen door het Groene Hart.

video kanaal, lekkerlopentv

Er is veel te beleven in dit gebied dus een paar dagen op een camping is aan te raden. Je kunt bv met je camper terecht op de camperplaats bij een voormalig melkvee bedrijf met vrij uitzicht over de weilanden.

camperplaats: nieuwvogelenzang

8 Comments on “wandeling door “het Groene Hart”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: