Wandelen, Ik?

Ga je mee een stuk lopen? Lopen? Ben je niet goed wijs, dat kan altijd nog als ik 80 ben. Het gaat mij veel te langzaam. Gewoon een lekker stukje hardlopen dat schiet tenminste op.

Ik associeerde het met sandalen en geitenwollen sokken. De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas, met stralend oog en blijde zin, of met Jo met de banjo, Lien met de mandoline en Kaatje met haar mondharmonikaatje. Nee niets voor mij.

Tot……..

Door ingrijpende familieomstandigheden had ik moeite met slapen. Mijn brein leek wel een roller coaster, het ene moment rustig naar boven en dan weer in vrije val naar beneden. Mini slaapjes en dan om 4 uur er maar uit. Ik ging lopen. Om half vijf liep ik al op de hei en het hielp. Ik kon mijn gedachtes ordenen en dingen loslaten. Wandelen helpt.

Toen ik na een tijd mijn rust weer gevonden had en de nacht kon doorslapen was het wandelvirus mijn lichaam al binnengedrongen. Gelukkig was er geen vaccin voorhanden en kon het virus zijn gang gaan.

Wandelen heeft veel voordelen:

 • Je neemt meer van je omgeving op
 • Je kunt al je gedachtes ordenen
 • Het leert je loslaten
 • Goed voor hart- en bloedvaten
 • Beter slapen
 • Betere conditie
 • Het versterkt je botten en spieren
 • Stofjes zoals endorfine en serotonine komen vrij, dit zijn gelukshormonen en die zorgen er weer voor dat jij je vrolijker en gelukkiger voelt. Dat “blijde zin” uit het liedje klopt dus wel.
 • Je verbruikt extra calorieën

Dit zijn maar een paar voordelen maar er zijn er nog veel meer. Wat ik ook een voordeel vind is dat als je het goed doet het niet zo blessure gevoelig is. Dit zijn allemaal voordelen maar eigenlijk vind ik het gewoon lekker.

Wandelen door Wijk bij Duurstede
Wandelen over een camino
Wandelen langs de IJssel

Wandelen in Spanje

10 Comments on “Wandelen, Ik?

 1. Achteraf gezien heb ik al heel lang last van een wandelvirus.
  Vroeger met de hond maar toen was wandelen nog lang niet hip.
  Nadat mijn hond was overleden bleek ik het wandelen erg te missen en ben ik zonder hond op pad gegaan en toen was het helemaal goed mis.
  Het virus heeft me gegrepen en is er nog steeds.
  Verwacht ook niet dat het voorlopig voorbij zal gaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. O je hoeft mij niet te overtuigen hoor, ik wandel graag maar op het moment eigenlijk niet genoeg. De bergpaden die je laat zien zijn me te pittig, mijn voeten zijn daar even te kwetsbaar voor .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: