Wandelen door de woestijn van Wekerom

In de gemeente Ede ligt ook het plaatsje Wekerom. Weleens van gehoord? Het is een dorp met 2750 inwoners. In de zomer zijn dat er beduidend meer want de campings in deze omgeving zijn dan overvol. Waarom zou je in deze kleine gemeenschap je vakantie doorbrengen? Dat is makkelijk, natuur. Wekerom heeft zijn Wekeromse zand. Dit is een groot gebied met stuifzand. Het is net een woestijn met oases.

Dit is niet altijd zo geweest. Ook in vroeger tijd veranderde door invloeden van ons mensen hele gebieden. Eerst waren hier kleine akkertjes ook wel celtic fielden genoemd. Er was al bewoning 400 jaar voor Christus tot een paar eeuwen na Christus. Men verbouwde er emmertarwe en spelt, ja dat is nu ook weer populair. Maar door bomen kappen en overbegrazing ontstonden er heidevelden en door afplaggen van de hei voor in de potstal en niet in de laatste plaats door overbegrazing door de schapen verdween de hei en kwam er zand voor in de plaats. Zo gaat dat dus.

Nu zijn wij er blij mee en is het een prachtig natuur gebied waar het LekkerLopen is.

Wij liepen een rode paaltjesroute van 5,6 km. Vanaf de parkeerplaats loop je rechtuit een bosje in en dan even verderop zie je de woestijn al. Iets verder lopen en je staat in een landschap dat je nu niet direct met Nederland associeert. Ik stond even naar adem te happen, dat was niet omdat ik het lopen zo zwaar vond maar omdat ik zo onder de indruk was van deze omgeving. Het is niet alleen zand maar ook vennetjes en bos. Het is een echte belevingswandeling.

De omgeving van Ede is natuurlijk prachtig maar het Wekeromse zand is een parel.

Parkeerplaats Wekeromse Zand
Hoeverweg, Wekerom, Nederland
https://goo.gl/maps/1amVLHL7xyr7UigV8

8 Comments on “Wandelen door de woestijn van Wekerom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: