Wandeling langs vier parken in Amsterdam.

Als je aan Amsterdam denkt waar denk je dan aan? Grachten, de Kalverstraat, Centraal Station of misschien wel de wallen? Waar je niet zo snel aan denkt zijn de groene parken die Amsterdam rijk is. Ja het Vondelpark natuurlijk maar er zijn nog veel meer parken en die ben ik eens gaan verkennen. Tijd dus voor een stukje LekkerLopen.

De start is bij het Centraal Station. Via de Haarlemmerstraat naar de Haarlemmerpoort en daar aan de andere kant van de poort begint het Westerpark. Maar neem rustig de tijd voor de Haarlemmerstraat, hier vind je leuke winkeltjes en alternatieve eettentjes.

Haarlemmerpoort

Het prettige van Amsterdam tenminste voor het mannelijk gedeelte van de mensheid zijn de altijd nog aanwezige ronde urinoirs. Op het Haarlemmermeerplein staat er een en ik maakte er dankbaar gebruik van. Jammer dat dit niet voor het vrouwelijke deel van onze bevolking geldt.

Westerpark

Tot 1870 was hier het allereerste park(je) van Amsterdam maar door de aanleg van het Westerkanaal en een spoorlijn moest dit verdwijnen. De aanleg van het huidige park begon in 1890 dus 20 jaar moesten de Amsterdammers het zonder doen. Daar zit je dan driehoog achter zonder de mogelijkheid om je in het park te verpozen. Vaak grote gezinnen op 50 m². Maar goed het park is er gekomen en is er nog steeds.

Iets ten westen van het park lag de Westergasfabriek op een gigantisch terrein. In 1967 sloot deze fabriek en wat achter bleef waren lege gebouwen en een sterk verontreinigde grond waarop zeker geen huizen gebouwd konden worden. Gelukkig maar dat er niet gebouwd werd want zoals het nu is gaat mijn bloed sneller stromen. Het park werd uitgebreid op dit terrein met een grote speelvijver en de gebouwen bleven als cultureel erfgoed met een andere functie. ze worden nu gebruikt door ondernemers in de culturele en creatieve hoek. Bierbrouwerij, filmhuis, nieuwe fashion. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. Nu in deze covid19 tijd is er veel gesloten alleen koffie is er te krijgen om buiten op te drinken maar in gewone tijden bruist het hier van de positieve energie.

Erasmuspark

Vanuit het Westerpark loop ik een tijdje door oud-west en kom uit in het Erasmuspark. Zomaar tussen de flats sta ik in een stads oase. Je kunt je het bijna niet voorstellen maar de plaats waar nu het Erasmuspark ligt, was een eeuw geleden nog een Hollandse polder met sloten, weiden en tuinderijen. Het park is aangelegd in de Mondriaan stijl. In het schilderij is er harmonie tussen vlak, kleur en lijn. In het parkontwerp zocht de tuinarchitect naar harmonie in belijning van paden, bomen en gras.

In 1926 werd begonnen met de aanleg te midden van de sloten en weilanden maar door de crises werd het niet zo groot als voorzien. Het was toen nog een beetje een rommeltje maar 20 jaar geleden in 2000 kreeg het park een opknapbeurt en bewaarde zijn Mondriaan stijl.

Ik heb nu bijna 6 km gelopen vanaf de start.

Rembrandtpark

Maar 1 km na het Erasmuspark ligt het Rembrandtpark. Het is net over enen en hier een drukte van belang met mensen die een boterhammetje lopen of zitten te eten. Dat wil ik ook. Ik heb mijn broodtrommeltje niet onder de snelbinders op de fiets maar wel in mijn dagrugzakje. Er zijn genoeg banken in dit park en het lijkt mij wel een goed plan om op een van die bankjes mijn lunch te nuttigen. Helaas is dat niet zo makkelijk want iedere keer als ik een leeg bankje zie en er op af loop gaan er net twee mensen zitten. tot vier keer toe. Ik moest er wel om grinniken. In normale tijden zou ik er wel bij gaan zitten maar nu met die anderhalve meter waag ik het niet. Het werd dus staand aan het water lunchen.

Voor steeds meer Amsterdammers is het Rembrandtpark hét alternatief voor het Westerpark en Vondelpark. Het stadspark dat de natuurlijke grens vormt tussen Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West biedt volop rust en ruimte. Het is ook best groot zo’n 45 hectare. Voor mij was het heel verrassend.

Vondelpark

Na 9 km kom ik in het bekendste park. Wat het Central Park is voor New York City is het Vondelpark voor Amsterdam. Wie kent het niet. Ik kwam er al met mijn opa en oma en vond het toen echt niet leuk. Eerst een stuk lopen voor we er waren en dan spelen in het park dat was wel leuk maar dan kwam het terug lopen weer. Toch apart dat ik als kind een hekel had aan wandelen en nu iedere dag moet lopen. Toen was het echt een park voor de Amsterdammers nu is het voor iedereen de place to be. Ik hoorde meer Engels praten dan Nederlands. Nu vind ik het een fijn park om te vertoeven, er is van alles te zien en te beleven. Ik was er tijdens de twee personen regel maar daar is hier niet echt veel van te merken.

In 1864 neemt een groep particulieren, met als stuwende kracht C.P. van Eeghen, het initiatief tot de aanleg van een rij- en wandelpark. Voor dit doel wordt er moeras en weilanden aangekocht, die deels bestemd waren voor de aanleg van een station van de Staatsspoorwegen. De architect J.D. Zocher krijgt de opdracht om een ontwerp te maken.

Bij aanvang van de zomer 1865 wordt het eerste deel van het Nieuwe Park zoals het aanvankelijk wordt genoemd voor het publiek geopend. Twee jaar na de opening van het park wordt het beeld van de dichter Vondel geplaatst. Al snel bezigt de Amsterdammer de naam Vondelspark, wat uiteindelijk officieel Vondelpark zal worden.

In 1875 neemt de zoon van Zocher, Louis Paul, het over en hij ontwerpt het laatste deel van het park. In 1877 is het park in zijn huidige omvang (47 hectare) vrijwel voltooid. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp van Zocher in grote lijnen gehandhaafd. In 1953 draagt de ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark’ het eigendom van het park over aan de gemeente Amsterdam. (Bron: Gemeente Amsterdam)

Na het Vondelpark loop ik naar de Kinkerstraat daar is mijn lief bij dochter en kleinzoon. Hier blijf ik natuurlijk ook een tijdje en dan wandelen we samen verder naar het beginpunt en tevens eindpunt van deze vier parken route. Totaal 15,7 km.

5 Comments on “Wandeling langs vier parken in Amsterdam.

  1. Zo ken ik Amsterdam inderdaad niet, stevige wandeling!
    Ik herken wél het gevoel van het kind dat eerst een pest eind moet lopen naar een park om er dan te kunnen spelen. In Den Haag was het ruim een half uur lopen naar het Zuiderpark, ik heb ook “geleden”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: