Wandelen in Twente

Voor de serie vlogs “zo mooi is Nederland” kreeg ik een uitnodiging van Diana Bruinsma om haar mooie Twente eens in de schijnwerpers te zetten. Na een paar weken geen geschikt weer of van beide kanten andere afspraken is het eindelijk zover. Sprintertje is al een paar weken operationeel en vandaag mag hij ons, ja ook mijn lief gaat mee, naar Boekelo brengen.

We staan met de campervan op het terrein van Diana. Geen kinderachtige plaats, we hebben alle ruimte.

Na een hele stille nacht gaan we de volgende ochtend op pad. Niet eerst ergens heen met de auto maar wandelen zo vanuit huis de natuur in. We lopen een groot gedeelte over het landgoed Twickel. Zandwegen, boerderijen, bossen, water en rust. Het heet hier een coulissen landschap. Iedere keer heb je weer een ander uitzicht.

Twickel

Het landgoed Twickel is al bijna zeven eeuwen oud. Het bestaat uit het kasteel, 148 boerderijen, 2 watermolens, watertoren en een houtzagerij. Het heeft niet altijd de grote gehad dat het nu heeft, 4400 hectare maar in de loop der eeuwen is er steeds meer bijgekomen. Het is een landschap met oude eiken, heide, vennen, akkers en weilanden omzoomd door houtwallen. Door de afwisseling krijg je iedere keer een ander beeld te zien en daarom noemt men dit een coulissen landschap. De boerderijen hebben allemaal zwart witte luiken.

De tuinen van Twickel zijn zeker een bezoek waard maar helaas nu door corona maatregelen niet te bezoeken. Ik doe het met de verhalen en moet zeker een keer terug om ze te bezoeken. In de tuin staat een oranjerie met een tuincafé. Het geheel is rolstoelvriendelijk, gek woord eigenlijk. Ik zie het al voor mij, de rolstoel komt vriendelijk op mij af en glimlacht me toe. In ieder geval kun je als je een rolstoel moet gebruiken ook van het park genieten. Helaas moeten honden buiten de tuin blijven, die zijn niet welkom.

Gastvrijheid

Na de wandeling vraag ik aan Diana, wat kunnen bezoekers van Twente nog meer verwachten. Ze hoeft niet lang na te denken, gastvrijheid dat staat hoog op het lijstje van de Twentenaren ook wel tukkers genoemd. Kom binnen, eet je een hapje mee, wat drinken of kunnen wij je ergens mee helpen? Er heerst een gezellig en ongedwongen sfeertje. Als alle Twentenaren zo zijn als Diana en Herma klopt het zeker. Wij voelden ons zeer welkom.

Binnenkort een keertje naar Twente? In de buurt van Twickel is Vekabo camping “onder de sterren”.

Wychrinkshoekweg 33. 7548 PR Enschede. https://www.campingonderdesterren.nl/

Wil je zien wat Diana ons allemaal verteld heeft en laten zien. Bekijk dan de korte video.

6 Comments on “Wandelen in Twente

  1. Heerlijk wanneer je vanuit uit de natuur in kunt lopen.
    Daar kun je in de randstad alleen maar van dromen. Maar goed, ik ben natuurlijk wel een echt stadskind dus zou er misschien niet eens kunnen wennen. Maar voor een vakantie geweldig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: