No-Knead Bread Abrikoos-Noten-Rozijnen

Er zijn weinig geuren lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. Ik heb een tijdje brood gebakken met de broodbakmachine. Daar zat een timer op en die stelde ik zo in dat als ik ‘s morgens wakker werd er een heerlijke baklucht in het huis geurde. Het nadeel van de bakmachine vind ik wel dat het altijd zo’n klein hoog broodje wordt met zo’n gat aan de onderkant waar het deeghaakje heeft gezeten. Maar ja, je kunt niet alles hebben tot dat ik een keer op bezoek was bij vriendin Doortje. Zij zette een pracht brood op tafel met een verleidelijke korst.

Bij welke bakker heb je dit gekocht? Echt lekker.

Dit heb ik zelf gebakken, het is no-kneed bread oftewel niet kneden brood. Heel gemakkelijk. Een paar ingrediënten door elkaar, even geduld, bakken en klaar. Wil je het recept?

Dat wilde ik natuurlijk wel en inderdaad het is super makkelijk en je kunt op allerlei manieren speciale broden maken met heel weinig gist, alleen wel een beetje geduld. Een van de varianten is het Britse, nee hoor het is een abrikoos, noot en rozijnen brood.

Recept

 • 250 gram volkorenmeel
 • 250 gram bio meel
 • 5 tot 7 abrikozen
 • Handje rozijnen
 • Handje kleingemaakte ongebrande nootjes (geen pinda’s)
 • 1,2 gram droge gist
 • 9 gram zout
 • 340 ml water(kamer temperatuur)
 • Eetlepel olijfolie

Benodigdheden

 • Beslagkom
 • Plastic folie
 • Theedoek
 • Römertopf of gietijzeren braadpan
 • Weegschaal en eventueel weeglepel
 • Steel
 • Elastiekje

Zet de beslagkom op de weegschaal en zet die op tarra. Stort het volkorenmeel en de bio bloem in de kom tot 500 gram. Doe de abrikozen, rozijnen en nootjes erbij. Doe het zout aan de linkerkant en het gist aan de rechterkant. Roer alles goed door elkaar met de steel van b.v. een schraper.

Doe de olijfolie bij het water en giet de helft van dit mengsel bij het meel. Doorroeren met de steel en voeg dan het tweede deel erbij. Blijf roeren tot er zich een bol heeft gevormd dat al het meel heeft opgenomen.

Dek de kom af met de folie en daar overheen de theedoek. Sluit af met het elastiek. Zet de kom voor 12 tot 18 uur op een donkere plaats. Ga ondertussen iets anders doen🤡.

Na de wachttijd haal je het gerezen deeg tevoorschijn, als het goed is zie je een soort blaasjes. Roer het deel nog even door, haal het uit de kom en vorm er met je handen een broodmodelletje van. Het hoeft niet echt maar je kunt het deeg nog een uurtje extra laten rijzen. Zet ondertussen de lege pan in de oven en laat die vast heet worden. Mijn heteluchtoven zet ik op 230 graden. Laat de pan zeker een kwartier in de oven als die de hoogste temperatuur heeft bereikt.

Misschien moet je het deeg nog iets vormen en leg het dan op een stukje bakpapier. Snij met een scherp mesje twee of drie sneden diagonaal over de bovenkant, haal de pan uit de oven. Kijk uit want die is bloedheet. Doe het deegbroodje met het bakpapier in de pan. Deksel erop en in de oven, temper de temperatuur tot 220 graden en laat de pan met het deksel erop een half uur in de oven. Na dat halfuur verwijder je het deksel en laat je het brood nog een kwartier bruin worden en een lekker korstje krijgen.

Haal de pan uit de oven en misschien als je een vlees thermometer hebt, steek de pen dan in het brood, geeft de temperatuur zo rond de 90 graden aan dan is het brood zeker gaar anders nog even terug in de oven.

Laat het brood afkoelen en dan snij je eerst het kapje eraf, beetje boter erop en dan? Mmmmmm, ahhhhhh wat een sensatie. Eet smakelijk.

In deze video zie je het basis recept van “no-Knead Bread”. Voor het bovenstaande abrikoos, noot en rozijnenbrood doe je gewoon deze ingrediënten door het deeg. Verder precies hetzelfde procedé.

Heb je vragen? Stel ze dan in de reacties.

Warme groet en een glimlach, Harry

6 Comments on “No-Knead Bread Abrikoos-Noten-Rozijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: