Waarom Duitsland?

Mijn vorige twee blogs gingen hoofdzakelijk over pech maar gelukkig was dat maar een klein deel van de twee weken vakantie in Duitsland.

Waarom Duitsland?

Ik heb eigenlijk heel Europa al bereisd met de campervan maar Duitsland nog steeds niet. Ja er wel doorheen gereden maar niet als vakantiebestemming. Waarom eigenlijk, het trok mij niet, zo gewoon, zo dichtbij. Nu gaan we meestal twee keer per jaar met vrienden een wijnroute rijden en na Italië en Spanje is nu Duitsland aan de beurt. We hebben een paar wijnhuizen op het oog waar we naartoe willen. Zo staan we op een camperplaats aan de voet van een helling vol geplant met druivenstokken in het plaatsje Neipperg. Het is een mooie plek om te staan. De eigenlijke camperplaats is meer een parkeerplaats maar wij staan met twee campers op een apart veldje.

Camperplaats in Neipperg

Neipperg ligt in de streek Württemberg, overal druivenstokken en de voorbereiding op de oogst is in volle gang. Hier houden we de eerste wijnproeverij en kopen vast wat flessen Riesling. Het is natuurlijk wel te begrijpen dat je in deze omgeving prachtige wandelingen kunt maken en dat doen we dan ook. We bezoeken nog een wijngoed in de buurt en die wijnen zijn zo lekker dat daar wel diversen dozen in Sprintertje, o nee het is tegenwoordig Sprinter want hij is net 18 jaar geworden, ingeladen worden.

Het is weer tijd om een stukje te rijden en we rijden naar Lindenfels, de stad van de draken. Het is ook weer een oud plaatsje met veel vakwerkhuizen en een reusachtig slot waarvan je uitkijkt over de hele omgeving. De stad wordt gedomineerd door het “kasteel Lindenfels” en is lange tijd een geheime tip voor wandelaars geweest. Op het grote plein van het kasteel zie je een grote vierkante plek, hier moet vroeger nog een toren hebben gestaan. Hier in Lindenfels is een uitgebreid netwerk van wandelpaden, met banken en schuilplaatsen, en een “avontuurlijk” wandelpad.Ik liep een route vanaf de camping in Schlierbach van bijna 19 km. Heel afwisselend. Het laagste punt is 237 m en het hoogste punt is 518.

In het stadje is ook een drakenmuseum gevestigd en overal in de straten zie je draken van allerlei verschillende materialen gemaakt. Het dorpje Schlierbach ligt echt een stukje beneden Lindenfels en het is iedere keer weer een hele steile klim om in het stadje te komen. Goed voor de conditie en de kuiten.

Uitzicht vanaf het kasteel

Na het natuurgebied Obenwald gaan we toch weer een beetje richting huis maar niet direct, we blijven nog een paar dagen in de VulkaanEifel en komen terecht in Gillenfeld. We hadden een camping gereserveerd, Pulvermaar camping. Per telefoon en we kregen de vraag hoelang we al in Duitsland waren. Als het korter dan 5 dagen was mochten we niet komen. Corona. Bewijs hadden we middels de foto’s.

We rijden langs het meer en zien een camping Pulvermaar. We rijden naar binnen en bij de receptie tevens restaurant melden we dat we gereserveerd hebben. De man kijkt in een boek en loopt onze richting op, telefonisch? Ja telefonisch dat moet kloppen. Niets over 5 dagen in Duitsland. Oké, zal wel. We kunnen op een soort veldje staan waar ook veel waarschijnlijk Bulgaarse arbeiders staan maar vinden uiteindelijk toch een geschikte plek voor de twee campers en een tentje. We blijven het vreemd vinden maar installeren ons toch maar. Luifels uit, tentje opgezet, stoelen en tafels eruit, klaar. We staan heel hoog boven het meer en beneden zien we nog een camping. Vriendin Ingrid en ik pakken de fietsen en gaan daar toch eens kijken. Ja hoor, dit is de camping waar we gereserveerd hebben. De vriendelijke vrouw zegt dat dat vaker gebeurt, heel oneerlijk gewoon volhouden dat je op die camping gereserveerd hebt maar dat helemaal niet waar is. We bellen de anderen en zeggen dat we gaan verkassen, gewoon naar de camping waar we gereserveerd hebben. Als we terug komen is bijna alles al opgeruimd. De eigenaar komt op mij af en ik vertel dat we hier niet maar op de benedencamping moeten zijn en dit niet eerlijk is. Hij gaat uit z’n dak en we moeten de camping verlaten waar we toch al mee bezig waren.

De andere camping ligt aan het water van het Pulvermaar, Pulvermaar? Je bedoelt zeker meer. Ja en nee. De vulkaanmeren heten een “maar”. Vuur en water hebben de VulkaanEifel gevormd. 350 kleine en grote vulkanen, maaren, lavastromen en mineraal- en koolzuurbronnen. Er zijn ongeveer 75 Maaren en een deel daarvan is gevuld met water. Dat komt goed uit want we staan aan een van de grootste met water en wij kunnen er heerlijk in zwemmen. In dit gebied is het ook lekkerlopen. Een gebied dat je makkelijk kunt bezoeken als je een paar dagen de tijd hebt. Nog geen 300 km van Arnhem.

Camping Pulvermaar
Pulvermaar

Het is voor onze vrienden tijd om naar huis te gaan en mijn lief en ik doen het wat rustiger aan. We doen nog een overnachting in Monschau. We vinden via park4night een vrije parkingplek waar we goed kunnen overnachten. Het is nog vroeg in de avond en we verkennen het schattige toeristische plaatsje. Echt heel mooi gerestaureerde vakwerkhuizen, leuke winkeltjes en gezellige terrassen. We bekijken het allemaal in een paar uur en dan is het genoeg. We gaan na deze nacht weer echt op huis aan.

Duitsland is goed bevallen wat alleen opvalt is dat tenminste zo zie ik het, zo’n modern land toch wat achter loopt bij ons wat pinbetalingen betreft. Op veel plaatsen kun je niet pinnen, alleen contant betalen. Dan heb ik het niet alleen over winkels maar ook diversen campings waar wij verbleven, geen pin. Een outdoor outlet, geen pin, sommige restaurants, geen pin. Ga je dus naar Duitsland? Neem voldoende contant geld mee. Wij zullen zeker vaker terug komen in dit mooie land.

Manderscheid
Monschau

Camperplaats Neipperg

18/1 Marsanerstrabe

74336 Brackenheim

10 euro per 24 uur koop je een doos wijn dan is de overnachting gratis

2 euro douche p.d.

7 plaatsen


Camping Schlierbach

Midden in het Odenwald

Am Zentbuckel 11

64678 Lindenfels


Pulvermaar Camping

Am Pulvermaar 1

54558 Gillenfeld

Wij betaalden 10 euro p.n. + stroom alleen voor het echte verbruik.


Wandelroute Gillenfeld, open Wikiloc, klik op routes vinden en dan scannen.

7 Comments on “Waarom Duitsland?

  1. In Lindenfels waren we ook ooit op vakantie; een luxe B&B die 40 jaar later nog altijd bestaat maar nu pokkeduur geworden is. Het is overigens Odenwald i.p.v. Obenwald 😉 En het klopt: in Duitsland heeft men een diepgeworteld wantrouwen tegen betaalkaarten – het heeft met hun geschiedenis te maken (te veel Währungsreformen meegemaakt), net zoals de Zeeuwen geen aarden wegen vertrouwen 😉 En die Riesling, ik ben jaloers 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: