roadtrip to Scotland

Voor het eerst gaan we mee met een campergroepsreis. Is dit iets voor ons? We gaan het zien en beleven.

Donderdag achttien augustus. Vandaag vertrekken veertien campers van de CNN naar Schotland voor een drieweekse roadtrip. De een na de ander sluit aan in de rijen voor de ferry. De mensen van de marechaussee zijn blij dat ze deze campers mogen controleren, ze kijken hun ogen uit, vooral bij de wat grotere.  Die grote campers mogen ook als eerste aan boord van de  Princess Seaways. Precies om half zes geeft de grote scheepstoeter aan dat we vertrekken. We worden uitgezwaaid door kinderen die in de schattige strandhuisjes verblijven. Het weer is prachtig, iedereen is aan dek en geniet. Dan is het tijd voor het heerlijke buffet. Willem legt uit hoe dat gaat en geeft ook het goede voorbeeld en sluit aan in de lange rij buffet lopers.

Vrijdagochtend tijdens het ontbijt zie je precies wie er goed geslapen heeft en wie net als ik nogal last had van de ronkende motoren en dus iets minder slaap heeft gehad. Het ontbijt buffet is groots en natuurlijk eet je weer veel te veel.

We naderen Newcastle, varen de rivier op langs de vuurtoren en het fort en worden opgeschrikt door een stem uit de speaker, We moeten naar onze voortuigen en wel subiet. Enkele van ons weten niet meer precies waar hun camper staat en komen met rode konen aangesneld, toch nog ruim op tijd. De mond van het schip klapt open en onze campers staan te springen om te kunnen vertrekken en dan niet zoals in Nederland, nee rijden aan de andere kant van de weg. We rijden vandaag naar Ecclefechan, een afstand van ongeveer 145 km. Wij rijden langs de bekende Hadrian’s wall een muur van 117 km lang waarvan de bouw begon in het jaar 121 NC. Het blijft indrukwekkend wat de Romeinen allemaal al in die tijd konden bouwen. Wij stoppen bij een kleine thee room en denken daar een kopje koffie te drinken. We hebben nog geen ponden maar nog wel van heel lang geleden drie pond kleingeld. Het blijkt niet meer geldig te zijn, geen koffie dus? De thee room wordt gerund door een moeder met haar dochter en die zijn zeer gastvrij. We krijgen gewoon de koffie gratis en ze geven ons nog een paar tips mee voor de route.

moeder en dochter

In de loop van de dag begint het te regenen en helaas het blijft regenen. Op de camping staan we dicht naast elkaar maar dat is maar voor een nachtje. Natuurlijk moeten we ook de plaatselijke pub aan een grondige inspectie onderwerpen.

Zaterdagochtend, de regen klettert op het dak, de lucht is donkergrijs. Vandaag overbruggen we een afstand van 292 km, de langste route van de trip. De een na de ander vertrekt en wij trekken als laatste de deur van de camping achter ons dicht. Het is kwart over tien. Het eerste stuk kunnen de ruitenwissers het hemelwater amper verwerken. Onderweg zijn natuurlijk de nodige interessante dingen te zien. Een aantal gaan in Lockerbie kijken naar de plaats waar het vliegtuig neerstortte.  New Lanark (NL) mag zich ook verheugen op Nederlands bezoek. NL is nu een model nederzetting rondom een oude textielfabriek waar allerlei faciliteiten waren voor de arbeiders, w.o. gratis gezondheidszorg en er was zelf een pensioen. Door de hevige regenval zijn er maar een paar die de wandeling langs de rivier de Clyde naar de bekende waterval zijn gaan maken. Wij stoppen in Luss. Dit is een leuk dorp met bebloemde cottages van natuursteen in hele zachte kleuren. Een heel oud pelgrimskerkje en direct aan het Loch Lamond.

meer

Heel voorzichtig komt er een beetje blauw in de lucht en het weer klaart op, het zonnetje gaat zelfs een beetje schijnen. Dat is toch een stuk prettiger rijden, je ziet meer van het prachtige landschap. De weg voorbij het Loch is behoorlijk bochtig en vooral erg smal. Goed scherp blijven en zoveel mogelijk links houden. Toch zijn er twee die met hun spiegel geraakt worden door een tegenligger. Ja zo gaat dat. De camping iets voorbij Fort Williams is prachtig gelegen aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van de United Kingdom. We hebben ruime plaatsen. Het systeem van lootjes trekken voor je plaats werkt goed. Iedereen heeft prachtige verhalen over hun belevenissen van deze reisdag.

12 Comments on “roadtrip to Scotland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: