Aranjuez

Waar denk je aan als je Aranjuez hoort? Bij mij komt direct de naam Joaquin Rodrigo in mijn gedachten. De beroemdste Spaanse componist aller tijden. Zijn meest bekende werk is het concierto de Aranjuez. Toen ik jaren geleden het adagio hieruit hoorde was ik verkocht. Ik hoorde de uitvoering van een gitarist samen met een klarinettist.

Joaquin Rodrigo werd toen hij drie jaar was blind. Difterie. Hij kreeg muziekles op de blindenschool en toen hij op een keer de opera Rogoletto van Verdi hoorde wist hij het, ik word componist.

In 1991 kreeg hij van de koning de titel, Marques de los jardinière de Aranjuez als erkenning van zijn bekendste werk, Aranjuez en voor zijn grote bijdrage aan de Spaanse muziek in het algemeen.

Toen ik in Toledo zag dat Aranjuez maar zo’n 50 km daar vandaan ligt wilde ik daar toch die sfeer opsnuiven.

We komen terecht op een parkeerplaats dicht bij het paleis waar we in ieder geval willen gaan kijken. We staan er helemaal alleen. Het is behoorlijk kaal maar een goede plek om de stad te verkennen.

Een van de belangrijkste monumenten is wel het Palijs Real de Aranjuez ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen. Karel de V bouwde er een jachtslot en Koning Filips de tweede liet het verder uitbouwen tot zijn buitenverblijf

Unesco heeft de stad opgenomen als werelderfgoed. Het paleis is omgeven door schitterde tuinen. Bij het paleis hoort de Jardinde Isabel 11 maar de oudste tuin is het Jardinière de la Isla, aangelegd op een eiland in de Taag. En op al dit moois inspireerde Juanquin Rodrigo voor zijn fameuze gitaarconcert “Concierto de Aranjuez.

We reizen nu door naar weer een andere plaats die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat “ Cuenca”.

9 Comments on “Aranjuez

  1. Bij het lezen van al die Spaanse namen rinkelde er geen énkel belletje. “ken ik niet” dacht ik.
    Maar toen ik de clip startte herken ik het natuurlijk direct, een prachtig stuk muziek dat ik zelfs in huis heb in een orkest uitvoering op één van de verzamel CD’s met klassieke muziek. Maar ja, daar lees je dan meestal niet alle namen van. Deze uitvoering is ook prachtig.
    Jullie gaan niet in het paleis logeren? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: