Rondje Europa deel 2

De metro zie ik net voor mijn neus weg rijden. Drie kwartier wachten. De paar dagen in Spanje al geleerd om je niet druk te maken. Hij komt toch niet eerder. Na een paar haltes wordt het behoorlijk druk. Opvallend is dat drie van de vier mensen heel druk bezig zijn. Ja, ook hier geen mens meer zonder telefoon. Tegenover mij zit een nog al brede vrouw, type Michelin. In haar oren van die luidsprekertjes en ik vermoed dat ze luistert naar een gesproken verhaal. Het moet iets romantisch zijn want regelmatig laat ze een gelukszalige glimlach zien en haar ogen tintelen. Ze is net op tijd met uitstappen bij haar halte. Eenmaal uit de Metro direct het drukke centrum in. Bij de oversteekplaats zit dezelfde vrouw als drie jaar geleden. Helemaal in het wit ook haar gezicht is wit geverfd en het dan de bedoeling dat je wat muntjes aan haar geeft omdat ze er zo mooi uit ziet. Tenminste dat denkt ze. Iets verderop staat bij een kerkje een gigantische rij of eigenlijk drie rijen. Een rij voor een loketje waar tegen betaling  bidplaatjes  uitgedeeld worden. De middelste rij voor de ingang van het kerkje, ik denk dat er iedere keer als er iemand naar buiten komt er weer een naar binnen mag. De derde rij is duidelijk de langste. Hier worden loten verkocht voor de grote kerstloterij. De gekte is al duidelijk begonnen. Misschien zijn deze loten wel gezegend zodat de kans op een paar miljoen euro’s nog groter is.

De overdekte markt hier in Valencia is een belevenis op zich. Een groot gebouw met echt heel veel stalletjes. De grote hangende hammen lijken je aan te kijken. Vorige keer al eens zo’n standaard gekocht maar nog nooit zo’n ham, ik durf gewoon niet.

Ja wat valt er verder te vertellen over Valencia, veel mooie oude gebouwen. Het is een rommelige stad, het lijkt of er zomaar wat gebouwd is. Een grote achtkantige toren is helemaal ingebouwd. De nieuwe stad met zijn moderne architectuur past mij beter. Dit deel is heel ruim van opzet. Vanuit de oude stad liep vroeger een rio, die is drooggelegd en er is een park van gemaakt. Acht km lang. Aan en in dat park staan deze futuristische gebouwen. Kenniscentrum, operahuis en het grootste aquarium van Europa. Heel veel glas en water.

Doorlopend kom je uiteindelijk in de haven.  Hier grote eens prachtige hallen, Thinglado’s genoemd met veel tegel- en houtwerk. De meeste worden nu opgeknapt en krijgen een andere bestemming. Aangekomen in de vissershaven is het zwart van de mensen. Er komen net kleine vissersboten aan en een deel van de lading wordt direct aan de toegestroomde mensen verkocht. Hup gewoon alles een tientje, groot leeg diep bord in de vis en gevuld zo in een plastic zak. Als er zoveel verse vis is hoef je meestal niet ver te zoeken voor een goed visrestaurant. Ook hier zit aan de haven een traditioneel Spaans eethuis waar het goed vis eten is. Het is drie uur dus mooie tijd om dat eens uit te proberen. Heerlijke grote Dorade, smullen.

Weer terug in de Metro is het heel anders dan deze morgen. Iedereen lijkt moe van waarschijnlijk het werk. Men is op weg naar de voorsteden van Valencia. Wij reizen morgen verder naar Villajoyosa een plaatsje iets verder dan Benidorm maar gelukkig niet te vergelijken. In dit stadje is de laatste jaren veel geinvesteerd. Er is nu een mooie boulevard met een groot breed strand. Dit is een aantal jaren geleden door een Nederlands bedrijf helemaal opgespoten. Palmbomen er op en wij staan heerlijk vrij op het eind van de boulevard pal aan het water. Zeg nou zelf toch helemaal niet verkeerd wakker worden toch?

Na het wakker worden gaat de telefoon, het is een vriendin van dochter die met haar geliefde en twee kinderen ook een jaar op reis zijn. Zij zijn hier in de buurt en komen gezellig bij ons staan. We gaan de stad in, maken samen eten en vermaken ons prima.

Tussendoor ga ik naar een afspraak om een filmpje te maken van een echtpaar dat anderhalf jaar geleden hun droom zijn gaan beleven.

Op de boulevard staan twee dames een beetje moeilijk te doen om een foto van hen te maken met als achtergrond de palmen. Ik vraag natuurlijk even of ik misschien een fotootje zal schieten. Met mijn dikke foto/filmtas en groot statief onder mijn arm lijkt dat natuurlijk heel wat en gretig gaan zij op mijn voorstel in. Natuurlijk blijken het landgenoten te zijn. De ene vrouw heeft al veertig jaar een huis hier, toen geërfd van een tante en heeft heel veel zien veranderen. Maar nog steeds gaat zij hier graag naartoe. Eerlijk gezegd is het een prachtige foto geworden al zeg ik het zelf, wat meespeelt is dat een van de vrouwen erg fotogeniek is.

Na een nog heel gezellige en intense avond nemen wij de volgende morgen toch wat moeilijk afscheid van het reizende gezin. Wil je wat meer over hun reis weten kijk dan eens op: gezinsgelukopreis

Op weg naar Aspe voor een afspraak met Ton en Mariëtte van de minicamping: TonyMar. Dit paar heeft drie jaar geleden besloten hun droom te beleven en is vertrokken naar Spanje. Onderweg er naartoe weer behoorlijk last van het uitvallen van motor vermogen, maar onder het rijden in zijn vrij zetten, uitzetten en opnieuw starten doet wonderen. Dan doet de motor het weer even goed. Alleen het blijft irritant. Bij aankomst op de camping een heel vriendelijke ontvangst, niet alleen van Ton en Mariëtte maar ook van de andere aanwezige gasten. Ik schrijf er nu even niets over in het filmpje dat ik aan het maken ben is alles mee te beleven.

Heb je al een gratis abonnement op het videokanaal PASSIONFILM ?

Tot de volgende keer.

5 Comments on “Rondje Europa deel 2

  1. Het wegvallen van het motorvermogen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een rubberslang die uitgelubberd is waardoor er minder druk wordt opgebouwd.
    Ik heb het ook een keer gehad. De moeite waard om het even te laten checken🚴🏻🚴🏻🚘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: