Ligt dat nu aan het ouder worden?

Het lijkt net of het een paar dagen geleden. Een wandeling naar de vuurtoren op het puntje van de Sierra Helada, maar er zit alweer een week tussen. De weken vliegen voorbij. Nu hebben we ook niet stil gezeten de afgelopen week.

De camping waar we nu verblijven bevalt uitstekend maar na een paar dagen begint het toch wel weer te kriebelen. We zetten alles in Sprintertje schoor en gaan een ritje door de bergen maken. Maar eerst even naar de weekmarkt in Altea. Een hele ruime markt met heel veel kleding maar ook een gezellige koffiehoek waar ik neerstrijk en zit te genieten van de diversen types die voorbij paraderen.

Veel kramen op de Altea markt

Na de markt gaan we een stukje rijden. Omdat tol-en snelwegen in de navigatie uitgezet zijn, rijden we in no time op smalle bochtige weggetjes. We dalen flink want we moeten ergens een rivier over, nou ja rivier, het is nog maar een dun stroompje. In de video zie je wat ik bedoel.

Rij maar een ritje mee.

Het was een fijne rit met veel bochtenwerk en veel vergezichten.

De oude okermijn

De wandeling naar de vuurtoren heb ik al vaak gelopen maar er is een optie om van het gebaande pad af te gaan en naar de ruïnes van een oude mijn te lopen. In al die jaren dat ik hier nu kom is dat er nog nooit van gekomen. Het moet nu maar eens gebeuren maar eerst een stukje geschiedenis.

De familie Solar-Devisa opent in de 19 eeuw een okermijn in l’Albir. Oker? Ja, oker is een natuurlijk pigment dat werd gebruikt in de verfindustrie. De oker hier gewonnen was van een hele hoge kwaliteit en werd dus gebruikt als kleurstof in verf in de artistieke sector. Het was een belangrijke werkgelegenheid hier in de buurt. In 1888 ging de eigenaar Miguel ervandoor, hij emigreerde naar Algerije en liet vrouw Esperanza en kinderen achter om hier de mijn aan de gang te houden. In de jaren 50 van de vorige eeuw was oker niet zo belangrijk meer en de mijn werd net als andere mijnen gesloten. Wat overbleef waren de ruïnes van de gebouwtjes. Die zijn nu een bezoek waard en als je er staat kan je je fantasie de vrije loop laten.

Ingang van de mijn

Ik wilde die ruïnes weleens van dichtbij zien en de enige manier om dat te doen is het veilige pad verlaten en afdalen naar zeeniveau. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Kijk je mee en ga even terug in de tijd.

De weg naar de mijn ruïne.

En zo is deze week weer omgevlogen.

23 Comments on “Ligt dat nu aan het ouder worden?

  1. Ja de tijd vliegt. De grot die je bezocht hebt ziet er prachtig uit.
    Ja de markten in Spanje zijn helemaal anders dan hier he.

    Aum Shanti

    Like

  2. mogge Harry
    na een fijn ritje , kwam er een nog fijnere wandeling
    geen makkelijke zag ik wel , maar alleen al de uitzichten die je er had maken het de moeite waard , en ook een stukje mijnbouw geschiedenis onderweg
    je kan goed filmen , dank je wel

    geniet de dag

    Like

  3. oh oh oh wat mooi en dacht ook oh oh oh die knieën 😃. Maar idd. De moeite waard. Dan is het lekker om goed uit te rusten, knieën rust geven en op naar de volgende wandeltocht. Prachtige baai en super vers broodje was goed te horen 😂.

    geniet ze verder, liefs zus 😘

    Like

  4. Het was heel fijn de klauterwandeling met jou als boeiende gids te volgen. Maar geen haar op mijn hoofd zou eraan denken ze alleen te doen, ik sla gegarandeerd een voet om😦. Met twee wandelstokken zou het me iets beter lukken, maar dan heb je een derde hand nodig voor de camera.
    Wat is het daar toch wondermooi! Ik vind het tof jouw filmpjes te volgen…..vanuit mijn luie zetel😦

    Like

  5. Genieten Harry dat is zeker wat Jullie doen. Zoals ik al eerder vertelde ben ik 18 jaar op rij naar deze omgeving geweest en heb er veel gewandeld in het achterland. Maar naar de vuurtoren en de Oker ruïnes ben ik nooit geweest, was zeker een aanrader geweest. Leuk om de geschiedenis daarover te horen. De markt van Altea ken ik ik wel, altijd leuk om bij een tentje te gaan zitten genietend van koffie en churros, en dan een praatje maken en mensen kijken. Ik krijg al weer zin in Spanje!! Geniet ze verder daar🌞🌞

    Like

Plaats een reactie