El Berro

De man schuifelt stapje voor stapje vooruit. Zijn rechterhand leunt zwaar op zijn wandelstok. Hij draagt een zichtbaar oude corduroy beige broek met aan zijn voeten een paar gloednieuwe suède schoenen. Wij zitten op een bankje voor een oud kerkje in het dorpje El Berro. Het ligt in het Parque Regional de Sierra Espuña.

De man schreeuwt een groet naar een in de verte voor een huis zittende figuur en komt naast ons zitten. Een vrouw? Vraag ik. Nee een hombre, mi hermano, mijn broer. Ik pak mijn telefoon er maar eens bij en open translate. Bent u hier geboren? Si. Hoe lang geleden is dat? 87 jaar. Heeft u hier ook altijd gewerkt? Ja ik werkte in de landbouw. Is er veel veranderd hier in het dorp? Ja, er wonen nu alleen nog maar bejaarden zoals ik. De jeugd is vertrokken o.a naar Murcia omdat daar het werk is. Het schooltje is ook dicht. Er wonen nog maar zo’n 100 mensen. We nemen afscheid en ik bedank hem voor het gesprek. Toch makkelijk die vertaler. Ik wilde voor dit jaar geen voornemens hebben maar misschien moet het nu toch eindelijk eens Spaans leren zijn.

De leegloop van dit dorp is een herhaling uit de geschiedenis. De eerste bewoners van dit dorp waren Moren. Waarschijnlijk 12 tot de 14 eeuw. Er zijn aan het begin van de twintigste eeuw tijdens opgravingen Moorse huizen en een begraafplaats ontdekt. de Christenen heroverden het dorp weer maar vonden het waarschijnlijk niet echt een plek om te vertoeven want het zou voorlopig niet meer bewoond worden. Pas in de loop van de 19 eeuw kwamen er weer mensen naar dit dorp. Het waren geen welvarende Spanjaarden. Men kwam hier om keihard te werken. Geen elektriciteit of stromend water. Dat kwam pas in de jaren 50 en dat betekende een omslag. Er kwamen meer mensen wonen en het toerisme vond zijn weg hier naartoe. Een hotel en een grote camping. De gasten komen hier om een van de vele wandelroutes te volgen of stevig te mountainbiken. Maar de jeugd vertrekt. Later zie ik in de olijfgaarden ook alleen maar zilveruitjes werken. (Zie filmpje)

Het dorp is door het toerisme niet helemaal leeg gelopen. Er zijn zelfs een paar restaurants, twee bakkers en een piepklein kruideniertje. Het is allemaal heel relaxed.

Morgen gaan we richting Alcoy. Daar schijnt het Drie Koningen feest groots gevierd te worden. Daarover meer in het volgende blog.

11 Comments on “El Berro

 1. Goede morgen Harry,
  Prachtige omgeving. Roept herinneringen aan Italië op. Je basis Spaans lijkt me een mooi begin voor een cursus. Woonruimte zat daar…
  Goed weekend. Wim

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik begrijp dat het met je knie, gelukkig, weer een stuk beter gaat.
  Voor mij zit wandelen er nog even niet in. In februari wordt er een scan gemaakt.
  Groet en fijne kilometers toegewenst

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: