Zo vier je Drie Koningen.

Als je dan toch in januari in Spanje bent is het bijna een must om het feest van Drie Koningen mee te maken. Een paar jaar geleden in Sevilla was de optocht net afgelopen en vorig jaar in Benidorm ook weer net te laat. Dat gaat nu niet gebeuren. We gaan naar Alcoy. Hier bestaat de intocht van de drie Koningen al meer dan 100 jaar. Het is misschien wel de grootste intocht van Spanje of misschien wel van de wereld. Tenminste dit claimt het toeristenbureau. Het zal in ieder geval de moeite waard zijn. Op naar Alcoy.

We besluiten vast 5 januari te gaan dan zijn we in ieder geval ruim op tijd voor het gebeuren op de 6e. We vinden een parkeer/overnachting plekje. Precies op tijd want het parkeerterrein stroomt vol. We zien hele families vanaf het parkeerterrein richting stad lopen. Het lijkt wel of er nu ook al wat te doen is. Nou als dat zo is pakken we dat ook vast even mee en we sluiten aan bij de massa. De brug naar het centrum is afgesloten voor verkeer, nu alleen voor voetgangers. Overal politie. Aan de overkant gekomen beginnen de klokken oorverdovend te slaan. We komen aan op het centrale plein. Op dit plein een grote stal met kribbe. Een grote loper en aan het begin daarvan drie met rood pluche beklede stoelen. Aan beide kanten van het plein al rijen mensen met ervoor op de grond kinderen. Toevallig zit op dit plein ook de touristinfo en lief gaat even informeren wat er precies aan de hand is. Het is nu de viering van de intocht der drie Koningen. We zijn deze keer per ongeluk op tijd. Ruim op tijd want we moeten nog wel bijna twee uur in de rij blijven staan voor de intocht dit plein bereikt. Het eerste uur gaat nog wel maar dan beginnen mijn benen en vooral mijn knie het niet leuk meer te vinden. Maar nu weggaan? No way. Een keer in je leven moet je toch zo’n spektakel mee maken.

Het is net sint Nicolaas. Ook hier wordt het live uitgezonden. Overal stellages met cameramensen erop. Eindelijk is het dan zover. De eerste deelnemers aan de intocht komen vanuit een smalle straat ons plein op. Veel muziek, dansgroepen, karretjes met ezels ervoor en direct daar achter lopen mensen die alle drollen opruimen. Dan is daar het moment. De eerste wijze komt op een kameel het plein op. De menigte roept, schreeuwt en juicht. Kinderen worden opgetild om een kusje te ontvangen van de wijze Koning. Hij wordt omringd door super zwart geschminkte helpers. Zij hebben ladders bij zich, zetten deze tegen de huizen, dan klimt er een naar boven en levert daar een grote doos met cadeautjes af bij hele nette blanke kindertjes. Dat zie ik op het grote scherm want natuurlijk is er wel een camera bij aanwezig. Duidelijk wel een bovenlaag van de bevolking hier. De kinderen die buiten zijn krijgen snoep en moeten nog even wachten op hun cadeautjes tot ze weer thuis zijn.

Zo te zien is er hier geen discussie over een slavernij verleden. Ik heb nog nooit zoveel als zwart geschminkte moren bij elkaar gezien. Heel gek maar ik heb direct het kinderliedje, Moriaantje zo zwart als roet in mijn hooft en dat blijft er maar zitten.

Ondertussen sta ik al bijna 3 uur op mijn benen en het is goed zo. We lopen een café in en daar zitten we eerste rang voor een groot scherm waar we alles van zeer nabij kunnen zien. Dan barst er een vuurwerk los en spoed ik mij nog even naar buiten om daar wat opnames te maken. Als je op het einde van mijn video wat blauwe beelden ziet dan komt dat het beelden zijn die ik van de TV heb geleend.

Het was leuk om een keer mee te maken. We hebben uitstekend geslapen op dit parkeer terrein.

Voor overnachten stonden wij op een plek voor dag en nacht parkeren. Via park4night #47140. Niet mooi maar wel handig dicht bij de oude binnenstad. Geen voorzieningen.

11 Comments on “Zo vier je Drie Koningen.

  1. Wat een happening. Wat een prachtige traditie. En die kinderen die allemaal gekust worden. Goh, wat geweldig om mee te maken. Mooi beschreven Harry. Ik reis graag met jullie mee. Ik word er helemaal blij van.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: