Bijna op weg naar de cortado

Nog een kleine twee weken en ik mag weer “on the road “. Op weg naar 🇪🇸. En dat brengt mij op het volgende. De cortado. Dat komt eigenlijk door Jan Bastiaansen. Hij plaatste op facebook een soort poster met daarop de belangrijkste soorten koffie die je in Spanje kunt bestellen. Daarop mistte ik mijn twee favorieten, de cortado en de carajillo. Twee typische Spaanse specialiteiten.

Cortado

Als je niet vaak in Spanje komt heb jij misschien nog nooit van een cortado gehoord? Deze koffiesoort is in Nederland nog niet zo bekend, maar in landen zoals Spanje, Portugal en Cuba wordt de cortado aan de lopende band besteld. Wat is een cortado.

De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso ‘gesneden’ door warme melk. Daar heeft hij ook de naam aan te danken want het Spaande woord contar betekend snijden. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in de cortado. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is. Wordt hij toch met een beetje schuim gemaakt? Dan krijgt hij ook wel de benaming ‘leche y leche’, wat ‘melk en melk’ betekent.

In Spanje krijg je de cortado meestal in een klein glaasje. Als ik in Nederland cortado bestel zit het meestal in een espresso machiato kopje en ook vaak met schuim inplaats warme melk. Vandaag ook weer, ik was toevallig in Amstelveen. Nou ja niet echt toevallig ik ging naar museum Jan om daar de tentoonstelling met werk van de landschapschilder Wim Oepst te bekijken. Voor mij niet echt iets waar ik van in verrukking kom. Maar goed ik zat na afloop in een koffietentje en daar hadden ze cortado op de kaart staan. Ahhh, lekker, wel 3 euro vijftig maar goed het is zondag. In Spanje betaalde ik vorig jaar gemiddeld 1 euro twintig. Zal dit jaar ook wel wat duurder zijn.

De cortado die ik voorgeschoteld krijg zit in een klein aardewerken kopje en met schuim. Het lijkt er op maar net niet helemaal, wel goed sterk.

Wil je een keer een cortado maken? Zo doe je dat.

 • In principe een espresso maar sterke gefilterde koffie mag ook
 • Net zoveel melk als koffie

Verwarm de melk. Zorg ervoor dat er geen of weinig schuim aanwezig is. Giet de melk langzaam bij de espresso en por favor: de cortado is klaar.

Carajillo

En dan de carajillo. Carajillo is een typisch sterk Spaans kopje koffie, met een flinke scheut rum of brandy. Maar ik ga persoonlijk voor een carajillo met brandy, niet al teveel maar ook niet te weinig en de sterke koffie moet goed heet zijn. Als degene de brandy erbij giet dan is deze op de juiste temperatuur om te drinken. Deze drink je dus zwart en niet met melk erin maar brandy.

Kopstoot, oppepper

Dan heb ik er nog een maar daar ken ik geen naam voor. In 2010 heb ik een aardig stukje gelopen en zo kwam ik in Oviedo. Een stad waar je of met de camino del norte kunt doorgaan of beginnen met de camino primitivo. Er is een kleine alberque met en dat gebeurt zelden een kamer voor vrouwen en een voor mannen. Het was druk en ik had nog net een onderkant van een stapelbed. Het bed boven mij werd in bezit genomen door een pezige stille Engelsman. Keurig zijn slaapzak erop, rugzak aan de zijkant en hij vertrekt zonder een woord te zeggen.

Het is een uur of negen en ik ga nog even de stad in. Het begint al een beetje druk te worden. Aan een tafeltje buiten zit mijn bovenbedmaatje. Hij wenkt mij en vraag of ik erbij kom zitten. Voor hem op tafel staat een glas met whisky. Ik ga voor een Cuba Libre. Je weet wel hoe dat gaat, eerst even voorstellen, hij heet Eric en waar kom jij vandaan. Hij hoort dat ik uit Nederland kom en vertelt mij zijn verhaal. Hij komt regelmatig in Nederland voor therapie bij ene Greet. Ergens in Noord-Holland. Door haar loopt hij ook deze camino naar Santiago de Compostela. Hij is met vervroegd pensioen gestuurd. Veel meegemaakt. Eerst als commando in het Britse leger en daarna bij een speciale elite eenheid van de politie. Het ging niet goed meer met hem, nachtmerries en depressies. Maar door Greet gaat het steeds beter. Wat heeft dit nu met koffie te maken, dat komt zo. Ik nok af en ga naar bed, hij blijft nog even.

Ik merk niet dat hij weer het bovenbed inkruipt, of ik slaap of ik hoor het niet. Ik denk het tweede. Ik lig nog een tijdje wakker op mijn rug en zie plotseling een paar benen naar beneden komen. Zien dus want ik hoor niets. Eric verdwijnt met slaapzak uit de kamer. Zo werkt dus een commando, geruisloos als een tijger.

De volgende dag regent het. Eric heeft buiten onder een afdak geslapen. Te benauwd binnen. Met mijn Australische camino vriend Hugh begin ik aan de 26 km voor deze dag. Het is niet alleen nat maar ook behoorlijk koud. Na een km of 9 worden we ingehaald door Eric. Hij heeft een tempo waar wij niet aan kunnen tippen. Giga rugzak op zijn rug en hij loopt zo licht als het bekende veertje.

Intussen zijn wij door en door koud geworden en eindelijk na 12 km is er een soort garagebox waar een bar in is geplaatst en verder wat barkrukken. Wel een espresso machine. Eric staat aan de bar met een glas voor zich met zoals het lijkt iets warms erin.

Nou daar komt hij dan eindelijk met z’n derde soort koffie.

Dit moeten jullie nemen zegt hij. Als wij er doorheen zaten tijdens een missie was dit onze booster. Camarero, lo mismo para estos señores. Ober, voor deze heren hetzelfde.

Recept

 • Een groot glas type longdrink
 • Een deel sterke koffie of espresso
 • Een flinke scheut brandy
 • Aanvullen met cola

Nou inderdaad, ik werd er behoorlijk warm van en de laatste 14 km leken makkelijker. Het kan ook nog komen omdat het langzamerhand droog werd en de zon zich een beetje liet zien. Ik zal het nooit weten want dit was de eerste en de laatste keer dat ik het gedronken heb. Eric hebben we niet meer gezien want die liep minimaal 40 km per dag.

Lang verhaal, ik ben wel toe aan een lekkere cortado.

Warme groet en een glimlach

15 Comments on “Bijna op weg naar de cortado

 1. Mooi leerzaam verhaal weer.
  Ik kom voor Peter niet verder dan café Americano.
  Zo vind hij het, het lekkerst.
  Zelf drink ik nooit koffie, dus ja, er echt over meepraten kan ik niet 😅

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: