Nooit te oud om te………

Lief heeft een afspraak in een gedeelte van Arnhem waar ik nog nooit geweest ben. Mooi moment om daar eens verandering in aan te brengen. We rijden er heen, zij gaat naar haar afspraak en ik ga de buurt eens verkennen. Tweehonderd meter vanwaar ik geparkeerd heb begint al een natuur gebied, de Rosandepolder. Wat een verrassend gebied, zo dicht bij het centrum van Arnhem.

Historie

Dit gebied zijn de uiterwaarden van de Nederrijn. Het eerste water dat ik tegenkom ligt rondom met woonboten. Je kan het slechter treffen. De uiterwaarden werden in de voorgaande eeuwen op verschillende manieren gebruikt. De rivier liep hier door steeds wisselende geulen en liet een lekkere vette klei achter. Goed voor mooie grazige weilanden maar natuurlijk ook goed materiaal om stenen van te bakken.

Het lijkt erop dat de rivier nu wat getemd is en wel door een zomerdijk waar ik nu op loop. Zo beetje eens in de vijf jaar schijnt dit gebied onder water te staan en is dan niet beloopbaar. De naam dankt dit gebied aan het nu helaas verdwenen kasteel Rosande.

Het eerst werd het huis vermeld toen Gosewijn van Rijsande de eigenaar was. Het kasteel was vaak middelpunt van strijd,vernield maar werd altijd toch weer opgebouwd. Het lijkt wel een soort werkverschaffing. Denk je net klaar te zijn komt er weer zo’n jaloerse ridder die denkt, mooi huisje dat moet ik maar eens gaan veroveren. Dat veroveren was niet zo makkelijk dus weer een hoop ellende en maar weer opnieuw beginnen met herbouwen. Een tijdje gaat het goed maar dan in 1515 brandt het af. Nu moet het helemaal vanaf de fundering opgebouwd worden. Ook in die tijd gebeurde het al, meneer en mevrouw vonden het kasteel niet meer comfortabel en wat moet je anders met je geld doen? In 1538 werd het gewoon afgebroken en weer modern opgebouwd.

Zo gaat het een tijdje goed maar in 1772 werd het kasteel door Franse troepen verwoest, toen was men het zat, het gebouw werd gesloopt en is nooit meer opgebouwd.

De tekening van het kasteel is een fantasietekening, het is niet echt duidelijk hoe het er heeft uitgezien.

Er lopen hier ook nog twee rood/witte routes en een klompenpad doorheen.

Zo zie je maar weer, nog geen twintig km van mijn huis vandaan zo’n mooi plekje dat ik niet kende. Nooit te oud om…………

Warme groet en een glimlach en tot het volgende blog.

4 Comments on “Nooit te oud om te………

  1. O het kasteel was een ruim twee eeuwen weg, heel dacht ik dat jij de ridder had uitgehangen. Toch jammer dat het niet meer herbouwd is.
    We zijn inderdaad nooit te oud om te leren en te ontdekken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: