Het gevoel van

Het is bewolkt en dus is het grijs als ik naar buiten kijk. Tijd om eens wat op te ruimen. Er ligt nog een wat oudere maar wel top laptop die leeg gehaald moet worden. Een Windows update en dan kan hij door naar kleinzoon. Dat leeghalen schiet dus niet echt op. Ik kom natuurlijk van alles tegen. Foto’s van gebeurtenissen die ik allang vergeten ben en ik denk geregeld, o ja dat was toen. Het kost wat tijd zo’n opruiming maar het is zeker geen verloren tijd.

Ondertussen heb ik overleg met mijn lief. Wat zullen we eten, iedere dag weer een vraag die opkomt. Dat is niet iets van deze tijd dat was vroeger ook zo. Heeeeel lang geleden was er een radioprogramma, het heette “moeders wil is wet” of zoals kinderen vaak zeiden, “moeders bil in bed”. Daarin zat de rubriek, wat zullen we eten vandaag. De ouderen onder ons zullen het nog wel kennen. Dan vertelde de groenteman wat er die dag gegeten kon worden.

Groenteman wat zullen we eten

Nu zat ik net op dat moment een oud blogje te lezen dat over Hongarije ging. We waren in het stadje Eger. Het is een stadje met zeker 200 bodega’s. Op een plein omringd door wijnhuizen staan overal grote vuurplaatsen met tripots. Eromheen jonge mensen die gezellig wat zitten te drinken en met elkaar in grote gietijzeren pannen goulash aan het maken zijn. Bij een van de vuren krijgen we een bordje aangeboden met deze goulash. Zo, dat is echt super lekker. Het is heel eenvoudig te maken en dat ga ik vandaag ook doen.

Hier het recept, alleen niet klaar gemaakt op het open vuur maar in de pressure(hoge druk) pan.

* 500 gram rundvlees
* 1 puntpaprika
* 1 grote ui
* 1 winterwortel
* 2 aardappelen
* 2 grote tenen knoflook
* 4 roma tomaten
* 2 theelepels paprikapoeder
* een derde tube goulash pasta

Snijd het vlees in grote stukken, Maak de groenten schoon en snijd deze in grove stukken. Bak het vlees aan en doe de gesneden groenten, paprikapoeder en de wijn erbij. Onder druk brengen en 45 minuten op lage warmtebron laten staan. Heb je geen pressurepan, gebruik dan een braadpan en laat alles 2 uur sudderen.

Nu met het oog op de hoge energie prijzen doe ik het iets anders. Ik laat de pan maar 15 minuten op de lage warmtebron staan, open de pan en giet de inhoud over in een gietijzeren pan. Deze zet ik een uurtje of vier onder een soort grote theemuts die mijn lief heeft gemaakt. Het vlees gaart goed door. Een soort slowcooking eigenlijk. Heb je niet zo’n muts dan kun je de pan ook inpakken in een theedoek en onder je dekbed plaatsen.

Het geheim van dit recept is eigenlijk wel de speciale pasta ik die er als laatste ingrediënt in doe. Gulyáskrém. Hij is er in een milde en een pittige variant. Ik kies meestal de pittige. Er zullen vast wel winkels zijn waar het te koop is maar ik bestel het bij de Smaak van Hongarije, een webshop. (Deze vermelding is niet gesponsord). Wil je een kijkje nemen op deze smaak van Hongarije webshop, tit dan op de tube.

Til op de foto voor het blogje uit 2018

Warme groet en een glimlach

12 Comments on “Het gevoel van

 1. Ooo heerlijk goulash !
  Beetje anders dan ik gewend ben maar lijkt erg lekker.
  En zeker de pasta eens proberen en jullie recept.
  Mooie warm houd hulp ook, ik doe het meestal op je tweede manier. Gewoon met theedoek hup het bed in.
  Maar goed idee om zo iets zelf te maken. Zeker in deze “dure”tijden en nu we niet naar Spanje kunnen om te overwinteren. ( man weer ziek K is terug ).
  Bedankt voor de tips 👍

  Like

 2. Het klinkt goed al ben ik altijd wat milder met kruiden en si knoflook niet aan de orde, lijkt me evengoed smullen, ga ik misschien wel eens proberen. Ja het programma herinner ik me natuurlijk heel goed. en de theemuts van jouw eh… de theemuts die jouw lief maakte is een beetje het principe van de aloude hooikist. I.p.v. een theedoek kun je ook heel goed kranten gebruiken, die houden nóg beter de warmte vast, tip die óók uit de tijd van “de groenteman” komt. Ik deed het zelf altijd met rijst in de tijd dat de rijst nog minimaal een half uur moest koken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: