De vallei van de mooie vrouwen

Na het rondje Balaton meer komen wij aan in de stad waar de grootste kerk van Hongarije staat, Esztergom, het beginpunt van de Donauknie. Deze loopt door tot aan Budapest.  Je kunt de toren van de kerk beklimmen en hebt dan een schitterend uitzicht over de stad, de Donau en het landschap. Ik heb het niet gedaan en heb daar zeker geen spijt van. Vanaf de balustrade is het uitzicht fantastisch. Even een stukje geschiedenis. Esztergom stond aan de wieg van de staat Hongarije. In de 10e eeuw werd István I er geboren. Hij verenigde Magyaarse clans en stichtte Hongarije.

Dit stadje bleef tot 1256 de hoofdstad. De in 1083 samen met zijn zoom Emmerik heiligverklaarde koning István richtte er een aartsbischopszetel op.

Paus Silvester II erkende István in 1001 als eerste Christelijke koningHij gaf hem een gouden kroon bezet met juwelen, een zegebrief en een apostolisch kruis.

Ter herinnering aan de kroning is een monumentaal beeld naast de basiliek geplaatst. Deze informatie heb ik van hongariahuizen

Er komen hier natuurlijk ook veel cruiseboten aan de kade. Het wemelt dan van de toeristen in dit stadje. Mocht je Hongarije gaan bezoeken dan schijnt Esztergom een must te zijn. Ik vond het verrassend.

De volgende dag rijden wij verder naar Eger maar stoppen eerst in een plaatsje waarvan geadviseerd wordt er niet in het weekend te komen. Ik heb ernaar geluisterd en ga op vrijdag. Ik heb het over Szentendre. Een leuk stadje met veel galeries, boetieks, musea en natuurlijk veel terrasjes. Alle gebouwen op het Fő tér staan op de monumenten lijst. Een leuk bezoekje van een paar uur.

We rijden door naar Eger. Dit is de wijnstad van Hongarije. Eger is beroemd om zijn roemruchte verleden vanwege de oorlogen met de Turken eind 16e eeuw. Wat hiervan over is dat is de bekende stierenbloedwijn de Egri Bikaver. Ik heb hem natuurlijk geprobeerd en het is een mooie wijn. Dieprood van kleur en met een (h)eerlijke afdronk. Natuurlijk zit er een verhaal achter deze wijn. De streek heet hier ook ”de vallei van de mooie vrouwen”. Tijdens de belegering van de Turken op de stad vochten de vrouwen ook heldhaftig mee. Ze gooiden voornamelijk hete pek en olie over de mannen die probeerden de stad binnen te komen. Maar het verhaal gaat dat ze ook deze rode wijn aan de mannen te drinken gaven. Na een avond flink drinken waren de baarden van de mannen helemaal rood geworden van de wijn. De volgende ochtend stonden ze nog half bezopen op de verdedigens muren en de turken hoorden dat ze stierenbloed hadden gedronken en zagen die rode baarden. Iemand die stierenbloed heeft gedronken is onoverwinnelijk dus ze namen als hazen de benen.

In deze mooie vrouwen vallei zijn ongeveer 200 wijnkelders en je kunt natuurlijk overal proeven en kopen. Wij keken bij een kleine kelder hoe ze de druiven uit een container schepte en werden binnen geroepen door een Deense man. Hij investeert hier in een oud klein kwaliteit wijnhuis. We kregen uitleg in deze kleine wijnkelder en proefden een paar soorten. Allemaal bekroonde wijnen. Heerlijk.

Het is zaterdag dus veel bruiloften. Op de trap van de een na grootste kerk van Hongarije stond een paar te poseren voor de fotograaf. Zij waren prachtig gekleed in traditionele bruidskleding maar dan op een moderne manier. Ik kreeg ook toestemming om foto’s van ze te maken.

Eger is zeker een bezoek waard en niet alleen voor de wijn.

Morgen gaan we door naar Tiszna To waar Alex en Martina de Ruijter een Natuurcamping runnen. Ik ben heel benieuwd, dus daarover de volgende keer meer.

5 Comments on “De vallei van de mooie vrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: