Hospitaleren in de pelgrimshoeve

Maandag om 11 uur word ik verwacht in Vessem bij de Pelgrimsherberg Kafarnaüm. Met vriend Wim mag ik een week lang pelgrims/wandelaars ontvangen die op weg zijn. Op weg waar naartoe? Dat is nogal verschillend. De eerste dag, een man die met zijn dochter een stuk van het kloosterpad loopt en een vrouw die van Ede naar Maastricht loopt.

De volgende dag iemand die op weg is naar Santiago de Compostela. Maar eerst wat houdt dat hospitaleren nu eigenlijk in. Je runt met z’n tweeën de herberg. Ontvangen van gasten, het gebouw laten zien, kamer toewijzen, ontbijt en diner verzorgen en daar natuurlijk ook de boodschappen voor doen. Lakens en handdoeken wassen. Ik ken vriend Wim al meer dan 50 jaar en op ons lijstje stond nog steeds lakens opvouwen. Dat kan nu afgestreept worden. Er liggen nu keurige stapeltjes in de kast.

Iedere dag stofzuigen, wc’s en douches en kamers schoonmaken. Het is flink aanpoten. Tussendoor komen er vaak nog mensen langs om eens te kijken, voor inlichtingen of voor een stempel in het pelgrimspaspoort. Er gaat heel wat koffie en thee doorheen. Vind ik het leuk? Ja en vooral de gesprekken die je voert.

Woensdagavond was er een ceremonie. Twee pelgrims die van hieruit naar Santiago de Compostela gaan lopen. In de kapel ontvangen ze een soort zegen. Alle gasten zijn aanwezig en een broeder doet een woordje , mooie muziek op de achtergrond en de pelgrim ontvangt een soort oorkonde. Is best wel indruk wekkend.

Iedere dag weer verzinnen wat die avond weer als maaltijd op tafel te zetten. Maar gelukkig kan ik ruim putten uit mijn recepten van “in 90 dagen fit”. Een groot succes was de curry met mango. Hier is het recept, echt een aanrader. Tik op de foto.

https://express.adobe.com/page/Sjv2TC7oOFHtp/

Zaterdag hadden we na alles opgeruimd te hebben en geen gasten tijd om een stukje te wandelen. Dat kan hier in de buurt uitstekend. We liepen iets meer dan 12 km, prachtig weer, heerlijk. Het leek wel vakantie.

Bij de herberg is een prachtige belevingstuin. Binnenkort een impressie hiervan.

6 Comments on “Hospitaleren in de pelgrimshoeve

  1. Super Harry, heel inspirerend voor jou maar ook voor de gasten. Je kunt heel wat ervaringen delen en enthousiasmeren. En een heerlijk recept. Top!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: