Witte donderdag

Het is bijna Pasen en dat is te merken. Vooral de grote supermarkten hebben er hun handen aan vol. Het draait net als met kerst voornamelijk om eten. Albert Heijn en Lidl spannen de kroon. Er wordt niet gekeken op een paar reclame minuten meer of minder.

Niet alleen het eten is belangrijk maar ook de Passion. Het spektakelstuk op televisie. Tussen alle programma’s is er weer een trailer van de passion. Het vertelt de lijdensweg van Jezus.

Weet jij waar “witte donderdag” vandaan komt?

Op de donderdag voor Pasen, zo vertelt het verhaal, ging Jezus met zijn apostelen aan tafel voor een maal. Later bleek dit het laatste maal te zijn het zogenaamde laatste avondmaal. De leider gaf tevens een lesje in nederigheid. Hij waste de voeten van zijn leerlingen. Deze avond zou hij ook verraden zijn door een van zijn leerlingen. Een andere leerling verklaart dat hij altijd achter hem zal blijven staan maar een paar uur later redt hij zijn eigen hachje al. En dat gebeurt nog steeds. Gisteren keek ik naar de geschiedenis van Nederland en zag dat 90% van de landgenoten de andere kant opkeken toen hun Joodse buren, vrienden en kennissen weg gevoerd werden. Nu ook, wel allerlei sancties voor Rusland maar het mag ons niets kosten. Maar ik dwaal af, waarom de naam Witte Donderdag.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Tot op Goede Vrijdag worden na de mis alle kruisbeelden uit het kerkgebouw verwijderd of bedekt. Deze worden meestal bedekt met witte lakens, vandaar de naam.

8 Comments on “Witte donderdag

  1. De passion volg ik nooit, ik houd niet van musicals en zoals het verhaal tegenwoordig verteld wordt is het toch een soort musical. En ach,als ongelovige beleef ik het Paasfeest niet erg religieus. In grote lijnen ken ik het verhaal natuurlijk wel omdat ik wél protestant opgevoed ben en Henk katholiek opgevoed was.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: