ANWB kwartetspel uit 1948

Televisie bestaat 70 jaar, in Nederland tenminste. Vanaf die tijd is er veel veranderd. Zitten voor de buis en daardoor werden de spelletjes een beetje verdreven naar de achtergond. Maar er waren zulke leuke spelletjes. In onze kast staat nog een kwartetspel uit 1948. Het is een kwartetspel van de ANWB.

Een zeldzaam A.N.W.B kwartetspel met 48 kaarten dat werd aangekondigd in De Kampioen van juli 1948 .
De 48 kaarten zijn onderverdeeld in 12 thema’s: 1. Rijwieltoerisme, 2. Autotoerisme, 3. Wandeltoerisme, 4. Watertoerisme, 5. Kamperen, 6. Vakantiepret, 7. Verkeersborden, 8. Bondsbladen, 9. De Oude Tijd, 10. Grensverkeer, 11. Spaart De Natuur en 12. Veilig Verkeer.
Alle kaarten zijn geïllustreerd, met een uniek plaatje en een rijmpje, door de bekende illustrator, schrijfster en dichteres Fritzi (ten) Harmsen van (der) Beek (1927-2009). Het kwartetspel is vervaardigd bij de Speelkaartenfabriek Nederland.

Het tekenen was er Fritzi al met de paplepel ingegooid. Haar ouders waren de tekenaars van de bekende reeks strips over het bessenmanneke Flipje, wie kent het niet. Als kind hielp ze al mee met het inkleuren van Flipje.

Nu ben ik nogal bezig met wandelen en camperen en bij het zien van de vier kaartjes over wandelen en de vier over kamperen lag ik toch wel in een deuk van het lachen. Kijk zelf maar even.

Nu 73 jaar later is het aantal wandelaars en kampeerders iets groter dan toen. Waar je ook bent in Nederland er is altijd wel een wandelroute te vinden.

7 Comments on “ANWB kwartetspel uit 1948

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: