Spook polderdorp DOEL

Vandaag begin ik eens met een verhaal, voor het grootste deel is het echt gebeurd.

Het zal zo’n twintig jaar geleden zijn. De Antwerpse haven wil uitbreiden. Er moet een dok bij komen. Een groepje wijze mannen komt bij elkaar en begint te brainstormen. Heftige discussies. Uiteindelijk wordt besloten om een extern bureau in te schakelen om het verder uit te werken.

Hé Jean we hebben een mooie opdracht voor je. De Antwerpse haven wil uitbreiden en jij gaat met je team eens op papier zetten hoe dat gaat gebeuren.

Jean roept zijn team bij elkaar en ze gaan aan de slag. De beste plaats voor de uitbreiding is toch wel naast de kerncentrale van Doel. Prachtige tekeningen gemaakt en het hele team tevreden. Dan op de volgende vergadering merkt Jantine op: zeg mag ik ook iets zeggen? Ik zie nergens het polderdorp Doel getekend, is dat niet gek?

Nee hoor, dat is helemaal niet gek. Doel gaat verdwijnen. Ons dok is veel belangrijker.

En die molen dan, dat is de oudste molen van ons België en dan is er ook nog een kerk.

Ja daar kunnen we echt geen rekening mee houden en die kerk is toch al aan het verzakken. Het rapport en de tekeningen gaan terug naar de opdrachtgever en die is laaiend enthousiast.

De bewoners van Doel zijn woedend en protesteren bij alle instanties waar maar kan. Het haalt niets uit. Een groot deel van de gemeenschap aanvaart de oprotpremie en vertrekt. Maar er zijn er die zich niet laten weg jagen. Het dorp is verlaten. Het verloedert. Krakers nemen de plaats in van de vertrokken bewoners. Wie er wel blij mee is dat is de fabriek waar ze spuitbussen muurverf produceren. Alle gebouwen worden bespoten, soms met prachtige tekeningen maar ook veel met shit.

Het loopt uit de hand, veel krakers worden er uit gezet en sommigen krijgen een soort huur contract. Er wonen dan nog 44 oorspronkelijk bewoners samen 11 gezinnen en 39 ex krakers. Het dorp wordt een toeristische attractie en vooral in het weekend is het er boordevol.

Nu blijkt dat het allemaal niet nodig is geweest en komt er een plan voor de herbouw, restauratie en invulling van het dorp. Als je dit verhaal leest geloof je toch niet echt dat dit gebeurt? Nou het gebeurt dus echt. Ik heb er mogen rond wandelen en heb er een video gemaakt.

Kijk je mee?

Wij verlaten Doel weer en rijden naar Midden-Nederland en gaan eens kijken op een nieuwe natuurcamping, de Re-Creatie in de buurt van Amersfoort.

5 Comments on “Spook polderdorp DOEL

  1. Iets soortgelijks was hier bijna, op advies van ene Ed Nijpels (“Dit dorp heeft geen bestaansrecht meer”) met het dorp Moerdijk gebeurd. Gelukkig heeft, in deze gemeente, het gezonde verstand gewonnen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: