De slag om Westerplatte

Bestaat toeval of valt het je toe. We zijn op weg naar Gdansk het vroegere Danzig. In de haven is een park4night plek en daar gaan we staan. Even geen drukte van parkeren in het weekend in het centrum van een grote stad. Even geen luide muziek. De plek waar we staan heet Westerplatte een deel van Gdansk pal aan de Oostzee. We lopen wat rond en in en om het bos staan grote schermen en speakers. Zou er dan toch wat zijn dit weekend? Ja dat is zeker zo. 1 September 1939 opende hier op deze plek de nazi’s vanaf een oorlogsfregat het vuur op een munitiedepot. Het sterke Poolse leger was volkomen verrast. Binnen een maand moesten zij zich overgeven. Vandaag en morgen wordt dat hier herdacht met installaties en films hier op deze plek. Het begint om half negen, vette muziek uit de speakers, vuurpotten langs de route. Er zijn 7 plekken waar iets gebeurt. Het is heel indrukwekkend. Het maakt weer een diepe indruk op mij.

Al eerder om precies te zijn op 24 augustus ondertekende Duitsland en de Sovjet-Unie het Molotov-Ribbentroppact. dit hield o.a. in dat de twee landen Polen al verdeelde. Natuurlijk werd dit achter gesloten deuren gedaan.

Duitsland was behoorlijk bezig en al op 17 september viel Stalin Oost-Polen binnen om ze zogenaamd te bevrijden van de nazi’s. De Sovjets waren op dat moment nog erger dan de Nazi’s. Alleen al in Katrijn werden zo’n 26.000 intellectuelen en soldaten vermoord. Steden werden platgebrand,, mannen en jongens gemarteld en vrouwen bruut verkracht.

De Duitsers ruimden veel Polen uit de weg en er kwam een Duitse gouverneur, Hans Frank. Onder zijn gezag stierven er meer dan zes miljoen Polen waaronder drie miljoen Joden.

Van de diverse films Die ik zag heb ik een mix gemaakt en ik bedank de voor mij onbekende makers van de films voor de prachtige indringende beelden en muziek.

Korte mix van films

Dit is een extra blog. Volgende keer weer mijn gewone reisblog.

7 Comments on “De slag om Westerplatte

  1. Hoi Anneke en Harry, Interessant. Ik lees momenteel ‘de rafelranden van Europa’ van Ivo van der Wijdeven en jullie bericht laat nog eens zien dat Polen eigenlijk al eeuwen geen bestaansrecht kreeg toegekend door oprukkende legers uit de diverse rijken die Europa rijk was. Boeiend om zo via verschillende kanalen een beter beeld te krijgen over de historie. Heb het goed!

    Geliked door 1 persoon

  2. We hebben het altijd over de 2de wereld oorlog maar eigenlijk realiseren we ons dan niet zo dat er veel meer landen in de wereld waren waar die oorlog grote gaten sloeg in de bevolking dan alleen in Nederland. Dat maak jij hier dus heel goed duidelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: