Zasa, een bijzondere plaats

We rijden in Letland en zoeken een plaats om te overnachten. Op campercontact van de NKC staat een kleine camping aangegeven met maar drie plaatsen. We zijn met twee campers dus er is een grote kans dat deze plaats vol is. Toch maar ernaartoe rijden. De drie plaatsen zijn bezet maar de eigenaar komt erbij en hij maakt gewoon nog in de tuin twee plaatsen. Dit is echt een pracht plek, pal aan het water van een meer bij een oude watermolen.

De oude watermolen

Het dorpje zelf heet Zasa. Het is weer een dorp met een grote historie. Waarschijnlijk bouwde hier een Duitse familie, von Sass hier een klein paleisje. De naam Zasa is hier een verbastering van. De familie woonde hier vanaf 1644 en maakte van dit gebied een waar paradijs. Pal aan een meer werd een groot park aangelegd en er kwamen allerlei grote huizen en hoeves bij. Tijdens de Russische revolutie in 1905 werd de familie verdreven en werd een deel van de huizen platgebrand. Een paar huizen zijn weer gerestaureerd en in het grote huis is nu een school gehuisvest. Het park wordt goed onderhouden.

De gerestaureerde school


In de late morgen kun je in het plaatselijke gemeenschapshuis tussen 11 en 13: 00 uur eten. Heel druk, bouwvakkers, kunstenaars die een week aan het werk zijn in een plaatselijk atelier. De hoofdmaaltijd kost 2,55. Vlees, aardappels en wat groente. Best lekker.

Raamluiken project kunstenaars

Nog even een verhaal over toeval of hoe je iets toevalt. Hardy, de Duitse eigenaar van de camping kwam hier vijftien jaar geleden voor het eerst. Hij zag de watermolen te koopt staan op internet en ging er eens kijken. DE molen was in een erbarmelijke staat. Geen water, elektriciteit, geen ruiten in de ramen en er groeide een boom door het dak. Toch was er een gevoel van thuiskomen. Hij kocht de puinhoop en bestede er veel uren en stak er al zijn spaargeld in. Het is nu al mooi maar er moet nog veel gebeuren. Maar nu komt het. Twee jaar geleden ruimde hij thuis in Duitsland de zolder op en vond een doos met oude familiepapieren. Hij maakt een envelop open met papieren van zijn overgrootmoeder. Hij geloofd zijn ogen niet, hij kijkt nog eens goed. Hier op dit geboortebewijs van zijn overgrootmoeder staat dat zij is geboren in een dorp nog geen twintig km van Zasa. Twintig km van, waar hij nu zijn watermolen heeft. Dat gevoel van thuiskomen? Wat zijn er toch veel onverklaarbare gebeurtenissen.

Een kort filmpje over de minicamping bij de watermolen van Zasa.

Ben je ooit in de buurt van Zasa dan is deze camping zeker een aanrader.

Op mijn instagram account plaats ik meestal iedere dag een foto.

12 Comments on “Zasa, een bijzondere plaats

  1. Ik ging voor het eerst naar Zetten waar mijn betovergrootvader o.a. dominee was geweest. Het voelde als thuiskomen, een heel bijzondere ervaring.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat is wel een heel bijzonder verhaal, een sympathieke man zo te zien al moet ik even van een klein stukje film uit gaan, Het laden duurt even dus schrijf ik ondertussen vast een reactie. Prachtig gelegen natuurlijk zo met dat water voor de deur.

    Like

  3. Pingback: Thelma en Louise mijn favoriete roadmovie – waarloopjijwarmvoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: