Net geen Olympia

Na een paar rustdagen bij een prachtig strand en mooie camping ben ik nu terecht gekomen in Olympia. 776 jaar voor Christus werden hier de eerste spelen gehouden. Om de vier jaar streden hier mannen naakt tegen elkaar. Ze werden gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Op die plek waar het allemaal begon bevind ik mij nu. Toch een speciaal gevoel. Het 20 meterbad op de camping is mijn persoonlijk Olympische bad. De baantjes die ik trek voelen ook heel anders. Iedere dag word mijn zwemconditie beter en die gouden plak heb ik in mijn pocket. Het toeval wil dat net vandaag mijn vriendinnetje Jasmijn met haar polarbears team Nederlands kampioen waterpolo is geworden. Ik heb vast een afspraak hier gemaakt voor over 6 jaar.

2e132b70-078c-44ac-ae96-cd06ea0790c7
ons heerlijke plekje op de camping

De volgende dag staat het “heiligdom” op het programma. Het museum en de opgravingen zijn al om 8 uur open. Als wij om half tien aankomen komt de eerste groep Japanners al weer naar buiten op weg naar het volgende must-do. Het is alweer over de dertig graden en we besluiten als eerste het museum te pakken, lekker koel. Dit museum is het belangrijkste van Griekenland en herbergt de oudste kunstschatten van de wereld. Ja niet zomaar iets. Het is inderdaad onvoorstelbaar hoe deze kunstschatten ooit gemaakt zijn in de pré historie, het bronzen tijdperk en later.

8e5e6709-b56b-460e-9e00-0c0b84330761
beeldje 8 cm hoog. 700 jaar voor Christus
cd55fe7b-b885-4341-9834-e7216468d1dc
klein sieraad uit de 6 de eeuw voor Christus
1220229c-869b-4adf-8e3c-5fc3d5c315a9
oppergod Zeus

Als we anderhalf uur later weer buiten komen en de drommen mensen zien bij de opgravingen besluiten we om die hoop stenen maar over te slaan en lekker wat in het stadje te gaan eten. In het uurtje dat we op het terras zitten komen er minimaal 50 volle bussen met toeristen voorbij op weg naar de opgravingen. Zo leveren die oudheden nog heel wat op voor de plaatselijke middenstand.

e3452c4a-9f4e-48ce-91ed-9b71d90e2c89
opgravingen bij Olympia

Mijn lief moet altijd aan Brigitte Kaandorp denken als wij weer iets overslaan dat je eigenlijk moet zien. Ik kende het niet maar heb bij het afluisteren dubbel gelegen.

Inmiddels is op de camping een groep deelnemers aan een groepsreis van de ANWB aangekomen. Zij blijven hier 3 dagen. Altijd weer leuk om te zien. Ik voel mij een soort bermtoerist.

088b90d2-4050-4802-882a-617212f619cc
ANWB groepsreis

Nog even voor de Griekenlandgangers:

Eerste camping na Patras: Kato Alissos, GPS 38.150382  21.577548  aan de kust

Tweede camping Paradise camping         GPS 37.75725   21.304494  aan de kust

Derde camping Alphios                               GPS 37.642996  21.619948  Olympia (website is out of order)

9 Comments on “Net geen Olympia

 1. Leuk verslag wederom Harry. En ik heb ook hartelijk gelachen om Brigitte Kaandorp. Nog veel plezier met je reis en hartelijke groeten 0, ook aan Anneke .

  Geliked door 1 persoon

 2. Het zijn wel mooie plaatjes van die campings , Om Kaandorp hoef ik eigenlijk niet te lachen, het is gewoon te waar om leuk te zijn. Daarom zit ik ook gewoon lekker in Nederland waar heel toevallig de temperaturen af en toe toch een beetje tropisch zijn;-)

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om te lezen, vooral de herkenbaarheid. De mustdo’s van de groepen bezoekers …..voorbij voorbij voorbij we hebben ongelofelijke haast’….. (a la Herman van Veen). Wij spraken elkaar kort op de camping bij Olympia…
  ik was benieuwd naar het verhaal achter ‘ waar loop jij warm voor’. Ook herkenbaar. Ik ga jullie volgen en wie weet neem ik contact met je op over mijn verhaal waarvoor ik warm loop. Mooie en veilige reis gewenst.
  Marja van Gaalen, mede-mens-begeleider voor wie een luisterend oor, een arm,schouder, een schaterlach of lekker eten nodig heeft……

  Like

  • Hoi Marja, leuk dat je ons volgt. In oktober ben ik weer terug in Nederland dan kunnen wij elkaar misschien spreken. Toevallig had ik gisteren opzij opzij ook in gedachten toen ik een paar uur een groep mieren volgde. Zi interessant hoe die zich gedragen. Net mensen.
   Warme groet en een glimlach,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: