Oubollig versus Te Gek.

De zon staat zoals hij hier in Olympia om vier uur moet staan. Hoog en stralend. Het is 35°. Ik kom net uit het zwembad en zit heerlijk rustig voor de Sprinter in de schaduw. Dan is de rust voorbij want er arriveert de een na de andere camper en caravan combinaties van een ANWB groepsreis. Twintig stuks. Ik draai mijn comfortabele stoel maar eens een kwartslag om het spektakel te aanschouwen. Vooral het plaatsen van de caravans is de moeite waard. De caravan wordt losgekoppeld en dan komt het speeltje van de man te voorschijn. Het kastje om de mover te bedienen die de sleurhut op zijn plaats moet zetten. De man heeft alleen oog voor zijn spel en hoort niet wat zijn vrouw loopt te schreeuwen. Haar aanwijzingen worden genegeerd en dat heeft voor mij dus een hoog entertainment gehalte. Ik zou denken na 170 km in de auto te hebben gezeten, zitten en een biertje maar hier wordt het kleine plekje eerst helemaal in orde gemaakt. Een paar, ja sorry hoor, vrouwen lopen al weer heen en weer met het wasgoed. Er lijkt toch wel een soort rolverdeling te zijn. Ondertussen is een naar mijn mening verstandige man het zwembad ingedoken. Ik praat hier dus over 35° in de schaduw. Als alles op zijn plaats staat wordt het zwembad radicaal overgenomen door de deelnemers. Heel even dacht ik naïef nog dat het bij deze reis niet zou gebeuren, maar aan het begin van de avond zie ik de eerste kistjes en tasjes verschijnen en wordt er een goede plek gezocht om het edele spel petanque te spelen. Ik zie dat deze mensen het echt naar de zin hebben. Al meer dan 40 dagen met elkaar optrekken geeft toch wel een band. Twee jaar geleden ben ik ook eens met een groepsreis meegeweest naar Schotland. Best leuk maar ik prefereer toch individueel. Van de Schotlandreis heb ik een filmpje gemaakt. https://youtu.be/fibp5jY8d1E

De volgende dag trek ik weer verder en rij een prachtige route door de bergen. Ik word ingehaald door een oldtimer Porsche. Maar het blijft er niet bij een. Volvo, Mustang, Jaguar en nog veel meer oldtimers proberen mij op de smalste bochtigste weggetjes in te halen. Ze steken wel even de hand op als ik ze erdoor laat. Je hebt het waarschijnlijk al begrepen dit is een rally. Ook dit is een groepsreis. Een aantal auto’s gaat s’morgens van start met net als de camperreis een routeboek. Je rijdt van A naar B over prachtige weggetjes met mooie vergezichten die je meestal net mist omdat je op de route moet letten. Hier geen spelletje petanque maar een soort tijdrit. Dat werkt zo: de rally is geen snelheidswedstrijd dat mag niet op de openbare weg maar over de dag verdeeld zitten er een paar precisie ritjes in. Je krijgt bv te horen dat je over een afstand die je niet weet gemiddeld 40 km per uur moet rijden. Je klokt bij het beginpunt en wanneer het einde is weet je dus niet. Het kan twee maar ook twintig km zijn. Op het eindpunt wordt je geklokt en moet dan precies 40 km per uur gereden hebben. Op de openbare weg met alle obstakels die je tegen komt is dat verrekte moeilijk. Ik weet het omdat ik ook eens met mijn lief zo’n rally gereden heb in Sri Lanka. s’Avonds zit je in hetzelfde hotel en praat je over de gereden dag. Alles wordt net als bij de campers geregeld. Een impressie van de rally is gemaakt door Wico Mulder. https://vimeo.com/30265839

Twee vergelijkbare groepsreizen maar de eerste wordt als oubollig gezien en de tweede vind men meestal te gek. Hoe komt dat toch.

10 Comments on “Oubollig versus Te Gek.

 1. Hahaha grappig, wij zagen met de ANWB groep hetzelfde tafereel onderweg in Slovenië . Nu trekt het mij niet. Misschien als ik alleen kom te staan dat het wel gezellig is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Geen groepsreis meer voor jullie maar heerlijk om het van een afstandje te bekijken toch 🙂
  Wel een mooie film van de Schotland reis

  Geliked door 1 persoon

 3. Er gaat niets boven alleen reizen en liefst nog met een camper. Gaan en staan waar je wilt, geen strak reisschema, je laten verrassen door charmante plaatsen en wat langer blijven als je er zin in hebt…..zalig!

  Geliked door 1 persoon

 4. Poosje terug zag ik een programma over zo’n groepsreis. Spontaan mijn vader opgebeld die walgt er net zo van als ik. Ik ben echt niet mensenschuw maar als ik de hele dag gereden heb of de hele dag ergens geweest ben dan hoef ik daarna even niks meer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ach weet je, ieder zijn ding. De wereld zou saai zijn als we allemaal alles hetzelfde zouden doen. Ik zeg: leven en laten leven. Voor mij nu echt niet in groepsverband, maar in de toekomst weet je maar nooit. Ik geniet overigens van je blog. Dank voor het schrijven ik lees lekker mee.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: