Het einde van mijn Camino

Waarom moet ik zonodig pelgrimeren.

Weken achter elkaar lopen met een zware rugzak op mijn nek en slapen in slaapzalen. Als ik mazzel heb kan dat in het beneden bed anders moet ik een scherp trapje op om in het bovenbed te komen. Naar boven gaat nog wel maar s’nachts in het donker met mijn blote kakkies dat koude trappetje weer af is verdomde lastig. Heel prettig als je twee of drie keer een plasje moet doen. Dan vergeet ik nog even de snurkende mensen. Aan de andere kant het heeft natuurlijk ook wel wat. Ik ontmoet veel mensen die allemaal dezelfde kant opgaan. Als je zo een paar weken met elkaar oploopt krijg je toch een band.

Nu na een paar dagen te hebben doorgelopen met heftige pijn onder mijn knie vind ik het genoeg geweest. Voor mij geen camino meer. Zeven keer  aankomen in Santiago de Compostela is genoeg. Het lopen op zich zal ik zeker blijven doen maar dan met een dagzak en voor mij nieuwe routes ontdekken in Nederland en de rest van Europa. Het gaat mij aan mijn hart om de camino achter mij te laten maar het is goed zo. Ik ben op veel prachtige plekken geweest.

Even een terugblik.

In 2010 mijn grote camino. Ede – Santiago de Compostela. Na drie maanden aankomen bij het plein voor de kathedraal en zeggen: dat nooit meer. Na twee dagen sloeg het virus toe. Wanneer zal ik weer gaan? Deel van de Frances, Vanaf Porto de Poruqués, binnendoor en de kust route en zevenhonderd km op de via de la plata. Een paar keer een pelgrimage georganiseerd voor nierpatiënten en partners van. Alles bij elkaar dus zeven keer Santiago.

Nu weer verder met mijn one year roadtrip through Europe.

Advertenties

24 comments

 1. Mooi Harry een cyclus van 7 jaar.. heb je toch allemaal gedaan en gehad en blijft van jou. Nu lekker verder zwerven en genieten. Geweldig toch dit nog te mogen en kunnen doen! Heb het goed.
  Lieve groet, Elisabeth

  Liked by 1 persoon

 2. Jammer dat het nu even niet meer lukt.
  Maar wat een fijne mooie herinneringen heb je om op terug te kijken.
  Die je nog lang mag koesteren en er aan denken.
  Zelfs als je TE OUD BENT OM TE REIZEN, je hebt het toch maar wel allemaal gedaan.
  Dat kunnen maar weinig mensen zeggen toch !
  Veel plezier met het vervolg van je reis. 👍👍

  Liked by 1 persoon

 3. Wat een schat aan mooie, en waarschijnlijk ook minder mooie, herinneringen moet jij bezitten? Beetje jaloers…
  Maar inderdaad, er valt nog een hoop andere dingen te ontdekken. Ik zou zeggen: ga ervoor, zolang je fysiek in de mogelijkheid bent om rond te trekken, doen!

  Liked by 1 persoon

 4. Je hebt gelijk Harry, je kan op allerlei andere manieren reizen en genieten. Toch ben ik heel blij dat ik de camino met jou en ons groepje gelopen heb, dat had ik nooit willen missen. Dank daarvoor en een fijne reis nog,
  Lieve groet,
  Ellen uit Zeeland

  Liked by 1 persoon

 5. Hoi Harry,
  Het moet wel leuk blijven hé? Beetje afzien hoort bij Camino, maar het is vooral genieten én dat gaat niet met een kapotte knie.
  Een wijs besluit dus van een wijze oude man, die al zo vaak aangekomen is in Santiago de Compostela. Geniet verder heerlijk in je camper of waar dan ook, schrijf veel blogs, maak veel vlogs en laat ons meegenieten! Het ga je goed!
  Liefs van Pylger Andrys

  Like

 6. Hé Harry, pure pech een knie die tijdelijk niet meer wil. Maar ja je hebt hem flink getart met het “doormodderen”, phoe, als ik zo je foto’s zie, was het wel een hele zware dobber. Boetedoening? Genoegdoening? Voldoening? Ik hoop dat je weer met veel plezier, rust en voldoening je weg vervolgt. Ik volg je graag.

  Liked by 1 persoon

 7. Hoi Harry,
  Wees maar blij dat je er aan bent begonnen dan kan je tenminste niet zeggen had ik maar. Helaas is het anders gelopen, maar je bent weer een hele ervaring verder. Nu weer lekker zwerven en nieuwe ervaringen op doen. Je doet het allemaal maar, petje af.
  Geniet van wat gaat komen.
  Lieve groetjes vanuit een koud Amsterdam.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s