roadtrip to Scotland part five

Maandag de hele dag in Durness. Het is het meest noordwestelijke dorp en ligt pal aan de Atlantische oceaan met een paar bijzonderheden die het bezoeken zeker waard zijn. Op zo’n twee km is daar de Smoo Gave. Wij lopen daar naartoe en gaan eerst via kleine paadjes naar de uiterste punt van een baai waar je prachtig zicht hebt op de in de verte liggende Orkney eilanden. Dan terug naar het einde van de baai en steil naar beneden waar de ingang van de grot is.

b1b4b6

Het bijzondere aan deze grot is dat het eerste deel uitgesleten is door de zee en het tweede deel door een kleine zoetwaterstroom. Het verhaal gaat dat de struikrover MCMurdo de grot gebruikte om zijn slachtoffers van bovenaf de grot in te gooien. Met dit in je achterhoofd bekijk ik de grot dus. Op de terugweg naar de camping komen wij langs een memorial voor John Lennon. In zijn jeugd vierde hij zijn vakanties in Durness bij zijn tante Elisabeth, voor wie het wil weten dat was de zus van zijn moeder. Een stuk in de tekst uit het lied “in My live” verwijst naar die tijd en……in 1969 kwam hij daar nog met zijn Yoko. Dan moet je als beetje plaats toch wel een memorial neerzetten.

john lennon

Maar nog niet genoeg gezien hier. Twee km de andere kant op ligt het Balnakeil Craft Viilage. Dit is een heel kunstenaarsdorp geworden nadat het radarstation gesloten werd. Zij huizen in de oude gebouwen van dit station. Allerlei ateliers en er huist een beroemde bonbon en chocolade maker. Ik heb mij, sorry Antonio ik kon echt niet wachten tot thuis, mij door een kunstenaar laten knippen. Ik heb dus nu een kunstkop.

kapper

De avond begint met z’n allen in de plaatselijke pub waar we na het eten weer getrakteerd worden op een concert van Grietje en Diny. Terug in Sprintertje en in bed begint het toch te schudden. Even denk ik een glas plaatselijk bier teveel gedronken te hebben maar dat is het niet. Het weer is van een kalme wind overgegaan in een echte storm. Het is niet prettig, we worden heen en weer geslingerd en een beetje angst dat we omwaaien is er wel. Maar ook dat went en we halen veilig de ochtend. Bij twee campers is de televisie schotel plat gewaaid en de storm trotserend gaat Gerard het dak op om de boel provisorisch te repareren, geassisteerd door twee man die de ladder in bedwang houden. Het was mij al opgevallen dat we zodra we op een camping kwamen als eerste de schotels uitgezet worden. Maar nu heb ik begrepen dat dat te maken heeft met hoe de car staat. Als je geen beeld krijgt moet je de camper weer iets verplaatsen. Weer wat geleerd.

windschotel

Het is intussen dinsdag en we gaan op weg naar de “grote stad” Inverness. Maar eerst gaan we een echte whisky stokerij bezoeken. We krijgen en rondleiding door een volledig geautomatiseerde whisky fabriek. Het gebruikt de hoogste distilleerketels van Schotland. Best interessant en sluiten af met een nipje 10 jaar oude Glenmorangie.

’s-Avonds gaat iedereen nog in de stad naar een piperband kijken alleen Anneke en ik niet. Iedereen komt terug met enthousiaste verhalen, het is erg leuk geweest. Vooral de kleine drummerboy van een jaar of vier die op zijn trommeltje probeerde mee te spelen deed de harten smelten.

Inverness is een stad zoals ik mij al voorstelde. Grauwe huizen en grauwe mensen, je had vroeger een serie, de meeste zullen hem nog wel kennen: Coronationstreet zo iets had ik op mijn netvlies en het klopt. We gaan met de hop on hop off bus naar het centrum. Natuurlijk boven en buiten. We waaien bijna overboord maar als echte diehards blijven we boven zitten.  Inverness heeft wel een mooi kasteel dat nu nog dient als gerechtshof maar de rechters gaan verhuizen en dan wordt het opengesteld voor het publiek. De enige manier om er nu binnen te komen is iets uithalen dat niet door de beugel kan.

kasteel

 

5 Comments on “roadtrip to Scotland part five

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: