Walking the Camino de Santiago

Het is bijna zover, maandag 25 april a.s. vertrek ik van Eindhoven naar Sevilla. Hier blijf ik een volle dag en begin dan woensdag aan mijn looptocht of pelgrimage zoals je het wil noemen. Het wordt deze keer geen hele camino maar de helft van de Via de la PLata.

De naam Via de la Plata doet vermoeden dat het gaat om de ‘Zilverroute’.  De ‘plata’ slaat helemaal niet op het Spaanse woord voor zilver. Thans wordt algemeen aangenomen dat de naam van de weg afkomstig is van het Arabische BaLaTa (balatat) en dit is in vertaling: betegelde of geplaveide weg. De Moren hebben, na hun inval in Spanje, de Romeinse wegen BaLaTa genoemd om ze te onderscheiden van de ruiterpaden die uit gestampte aarde bestonden. In het spraakgebruik evolueerde BaLaTa naar BlaTa, Plata. Daar plata het Spaanse woord is voor zilver heeft men zonder daarbij na te denken van de ruta de la Plata de ‘zilverweg’ gemaakt. De benaming van deze weg heeft echter niets met zilver te maken, ook al werd dit metaal, onder meer andere, langs deze weg getransporteerd. (bron Mireille Madou)

Ik loop deze Camino in het bijzonder voor twee mensen. Mijn zwager Kees en nicht Mieke die beide een zeer ernstige vorm van kanker hebben en met hele zware kuren behandeld worden. Wat zouden zij graag in mijn plaats willen lopen.Als het voor mij moeilijk word en dat wordt het zeker, bedenk ik mij dat het voor hen vele malen zwaarder is.

image

 

18 Comments on “Walking the Camino de Santiago

  1. Beste Harry, bedankt dat je ook voor mij loopt. Ik zit even niet zo goed in mijn vel, vandaar dat ik wat laat reageer. Een week chemo en bestraling valt niet mee. Maar nu gaat het weer beter. Als ik je verslag lees wordt ik wel een beetje jaloers, maar geniet er van. Groetjes Mieke.

    Like

    • Hoi Miek, je mag zelfs heel jaloers zijn, zou ik ook zijn. Als het even tegenzit denk ik aan jullie. Ook mijn (ex)zwager due alvleesklier kanjer heeft. Ik denk aan je en als ik weer terug ben neem ik contact net je op voor een live bezoek.

      Like

  2. Een beetje laat met mijn reactie. Vanaf nu eens even bijlezen. Prachtig dat jij dit nog kunt doen. Bijzonder dat je je reis opdraagt aan 2 mensen binnen je familie. Buen Camino. Goede reis.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie