Van Porto/Matusinhos naar Vila do Conde

Elke dag een blog over de camino, dat schreef ik dus. Zodra ik geland was in Porto kwam dat zuidelijke gevoel weer bij mij op. Dat zit zo, als je in Nederland zegt, ik kom morgen dan kom je ook morgen. Zeg je hetzelfde in Spanje of Portugal dan mag je blij zijn dat hij of zij dezelfde week nog komt. En dat heb ik dus nu ook al. Er kunnen zo een paar dagen tussen zitten. Maar hier is de eerste dus.

Mijn geliefde bracht mij helemaal naar Weeze bij Düsseldorf omdat ik zonodig daar vandaan wilde vertrekken. Dat heeft ook een beetje met de naam te maken. Weeze, zet je er MAN achter dan zie je mijn achternaam.  Ik moet zeggen dat deze prijsvechter altijd precies op tijd vertrekt.

 

Uit het vliegtuig stappend schijnt de zon nog heerlijk en het is zo’n 23°. Echt niet verkeerd. Met de metro naar mijn eerste slaapplaats. Het hostel heet: Oportocean, een leuk hostel in  Matosinhos. Ik dacht dat is in ieder geval dicht bij de Camino, valt achteraf nog tegen, toch nog een km of vier lopen tot aan de route. Ik slaap met negen anderen in een kamer met ieder een eigen plekje. Het lijken wel bedstee’s. Kluisje erbij helemaal goed en helemaal vol. Er is maar een andere pelgrim die op weg is naar SdC. Iedereen hier komt alleen voor Porto.  De andere peligrinos beginnen waarschijnlijk bij de kathedraal.

Kamer voor 10 personen maar toch privacy.
Kamer voor 10 personen maar toch privacy.

ik krijg de tip waar je heerlijk vis kunt eten want je moet toch minimaal twee keer per week vis eten om gezond te blijven. Aan de haven waar ook de visaflag is barst het van de visrestaurants. In de blind er een uitgezocht en dat was dus echt lekker. Groene soep vooraf, daar zit lijkt het wel een kilo van een soort spinazie in, best wel lekker maar…….erg zout. En daarna een heerlijke Robalo van de gril. Al de restaurants hebben de gril buiten.

Heerlijk verse vis
Heerlijk verse vis”

Ze grillen de vis op echte houtskoolvuren. Heerlijk. Ik ben niet zo van de witte wijn dus ik denk rood kan ook wel. Vino tinto. Je hebt wel eens de keus van, je glas is half leeg of half vol. Nou dat dilemma heb je hier niet, gevuld tot de rand. Ik denk nog even,  ik tuin erin, gelijk een duur avondje. Nee dus dat super grote glas gevuld met heerlijke, ook dat nog, rode wijn kost het lieve bedrag van………een euro. En dan die Robalo, dat is gegrilde zeebaars. Niks gekweekt maar zo vers uit de zee. Verwennen dus. Kopje koffie na, een pingo, dat is de Portugese cortado. Niet schrikken, vijftig cent.

Dan is het zondag en de eerste dag van de camino. Ik loop vandaag langs de kust naar Vila do Conde. Ik dacht 24 km maar het blijkt iets meer te zijn, 28 km. Van de 28 loop je echt zo’n 20 km op een houten planken pad. Planken op palen er komt geen einde aan en helemaal langs het strand. Waarschijnlijk gemaakt met subsidie van de EU maar wel goed besteed.

Na achttien km zit ik er eigenlijk al doorheen en dan denk ik nog aan 24 kun je nagaan. Maar dan komen de vluchtelingen in mijn gedachten boven. Ik doe dit vrijwillig en met een zekere luxe maar de vluchtelingen, je zou kunnen zeggen die doen het ook vrijwillig maar toch wel op een heel andere manier. Slapen in de openlucht of een klein tentje en als avondmaal echt geen lekkere Robalo. De gedachte alleen al daaraan geeft mij de kracht om door te gaan. Als je na 28 km in je slaapplaats komt en er is een heerlijke badkamer met een douche die bijna het vel van je huid sproeit dan is de pijn snel weer vergeten.

Het barst hier van de pelgrims. Naast mij op het terras en Duitse vrouw die er al drie camino’s opheeft zitten en daarna een heel leuk contact met een Amerikaan uit NYC. Een ex bankier die toen hij zestig werd het visioen kreeg: ” waar doe ik het allemaal voor”  en nu ook al voor de tweede keer de camino loopt.

image

Boom en lucht

het werkt weer, het Camino gevoel is er weer helemaal.

Warme groet en een camino glimlach,

Harry (Bassam)

 

 

 

 

 

9 Comments on “Van Porto/Matusinhos naar Vila do Conde

 1. Je begint alweer op harde wijze…. Nooit minder maar altijd meer. Je went eraan zullen we maar zeggen ! Ook hier was het zondag super mooi weer. Ook ik was aan zee, gelopen maar geen 28 km ha ha. Goede loop verder xox

  Geliked door 1 persoon

 2. De foto’s zien er goed uit en het is altijd fijn als het eten goed gesmaakt heeft en als de prijs nog meevalt is het helemaal super. De start was dus geslaagd en dat geeft goede moed. Veel plezier nog verder 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Harry, het is Matosinhos!!! En de camino start vanaf de kathedraal in Porto en dan kun je inderdaad de prachtige route volgen langs de rivier de Douro en dan via de kust via Matosinhos 12 km verderop en dan verder via dat goed aangelegde houten vlonderpad door de duinen naar Vila do Conde, als het goed is 23 km na de brug in Matosinhos waar ook metrostation Mercado is. Slim is om vanaf een uur of drie ’s middags vanaf de kathedraal tot aan dat metrostation Mercado te lopen zonder rugzak op ( = 12 km) en om de volgende dag vanuit je hostel in hartje Porto de metro terug te nemen naar metrostation Mercado om vandaaruit de camino met rugzak op te vervolgen. Dan heb je de eerste dag tot 15:00 uur volop de tijd om wat van Porto te zien, een geweldige stad.

  Like

  • Hoi Ineke, bedankt voor je reactie. Ieder doet het op zijn eigen manier, dit was al de derde keer dat ik vanuit Porto start. Ik was nu in een prachtig hostel in Oké ik probeer het goed te schrijven “Matosinhos “. De bedoeling was tot Vigo, helaas door voetblessure de laatste 14 km met taxi. Nu hele dag in Porto geweest en ga nu eerst met huurauto richting Lissabon. Daarna met groepje van Valenca naar SDC. Je hoort nog van mij. Heb een goede dag.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: