Doodstil naar de Noordkaap

Tijdens onze 12 provinciën trip zijn we nu in Noord Groningen beland. We staan op een camping in Uithuizen met prachtig weids uitzicht over de uitgestrekte landerijen. Een aantal jaren geleden begon ik hier aan het Jacobspad en vond het er erg kaal uitzien. Niet mijn land, dacht ik toen. Maar een mens kan van gedachten veranderen, want was is het mooi. Vandaag een prachtige fietstocht gemaakt naar de kust. Vlak naast onze camping lig het gehucht Doodstil. Een leuk dorpje met prachtige huizen en ongeveer 120 bewoners. Het dankt zijn naam aan een mooi verhaal. In het verleden zou er namelijk op deze plek geen brug zijn geweest, maar een pontje. Zo moest op een dag een lijkkist worden overgezet. Midden op het Boterdiep maakte het bootje een onverwachte beweging, zodat de kist in het water verdween. Om dat in het vervolg te voorkomen, is er toen “een brug voor de doden” aangelegd.

doodstil

We fietsen langs het boterdiep, zien de grauwe kiekendief jacht maken en grote akkers met rogge en zonnebloemen.

zonnenbloem met klaproos

 

Verder langs een oude niet meer in gebruik zijnde steenfabriek. Meer dan honderd jaar werden hier stenen gebakken maar helaas het is nu alleen nog een ruïne.

steenfabriek Ceres

 

Dan via Usquert ook weer een plaatsje waar ik nog nooit van had gehoord. Zoals in veel kleine dorpjes een grote kerk. Deze dateert oorspronkelijk  al uit de 12e eeuw, vroeger stond er een losse klokkentoren maar in 1869 is die vervangen door de huidige toren.

Usquert

 

En dan komen we aan de kust, het is eb en wat een schitterend gezicht is dat. Mensen komen pikzwart terug van het wadlopen, schapen lopen op de kwelder en we hebben zicht op Rottumeroog en Rottumerplaat.  We staan bij de Noordpolderzijl.
kweldernoordpolderzijlLangs de lange dijk fietsen we gestaag door, toch wel lekker dat we met deze tegenwind elektrische ondersteuning hebben. Het lijkt wel of er niemand, uitgezonderd natuurlijk de racefanaten nog gewone fietsen hebben. En dan komen we op het meest noordelijke punt van Nederland de Noordkaap. Noordkaap

 

Weer terug en dan zijn we weer in Doodstil waar ook de gevolgen te zien zijn van de gasboringen. Dit is het grens gebied waar de schade aan de huizen begint. De boerderij die bij de camping hoort heeft flinke schade. Via de kelder moet er geheid worden om de monumentale boerderij weer aardbeving vast te maken en ook dit prachtige Jugendstil huis in Doodstil is zwaar beschadigd. Doodzonde van dit huis in Doodstil.

jugendstil

 

Het was een prachtige dag met een fantastische fietstocht door het mooie Groningen.

6 Comments on “Doodstil naar de Noordkaap

  1. Jullie gaan lekker he! En dan dat mooie weer erbij dat maakt alles nog mooier dan mooi. Was dit de laatste provincie? Wij gaan woensdag naar Limburg voor een paar dagen. Liefs xox

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: