Een ander woord voor Drenthe

Dit verhaaltje moet je stil lezen, eigenlijk of je fluistert. Je bent gewend om altijd geluiden te horen. Een trein,auto’s, motoren, harde brommer geluiden, muziek, boot verkeer. Altijd herrie. Denk je eens in dat je niets hoort. Helemaal niets, misschien niet helemaal, je hoort alleen je hart. ssssttttttt, stilte. Maak je dat wel eens mee? Nee? Ga dan eens een paar dagen of langer naar Drenthe. Je weet niet wat je mee maakt. Het is stil. In Nederland zijn een paar gebieden aan gewezen als stilte gebied. Drenthe barst van de stilte gebieden. Wij staan op een mini camping in Westervelde, een paar km van Norg. Een paar boerderijen, schooltje en een BRINK. Het getik op het toetsenbord maakt meer geluid dan dat je hier hoort. En dan de weidsheid van het landschap. Grote landerijen, vergezichten en vooral ruimte. Als je hier bent is het niet voor te stellen dat het in de randstad zo druk is. Of je in een andere wereld vertoeft.

Direct buiten onze camping loop je zo een prachtig natuurgebied in. Heel verrassend. We lopen naar een hunebed

hunebed

en vandaar loopt er een pad langs roggevelden het veen gebied in. Het gewas wordt dichter en dichter. We lopen verder, de grond wordt drassig. Door het struikgewas zien we de schittering van water. We zijn niet de eerste die hier komen want plots zien we allemaal takken over een soort slootje. Met gevaar voor natte voeten manoeuvreren we over de dunne takken en vallen stil. Dit is zo mooi. We staan aan de rand van een soort meer, alleen wij met z’n tweeën verder niemand. Alleen vogels en een prachtige plaatje( zie bovenste foto). Je gaat vanzelf fluisteren als je hier staat.

Vorig jaar heb ik het boek, het Pauper Paradijs van Suzanna Jansen gelezen. Het is een familie geschiedenis over de voorouders die verbleven in Veenhuizen. Johannes van den Bosch,  bouwde in 1823 in het Drentse Veenhuizen drie grote gestichten. Met zijn Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land door hard werken in het veen ‘opvoeden tot zelfstandigheid’.In 1859 nam de staat het experiment over en veranderde de goedbedoelde kolonie stap voor stap in een Rijkswerkinrichting voor veroordeelde landlopers en bedelaars. Rond 1900 kreeg Veenhuizen het aangezicht dat tegenwoordig als cultureel-historisch erfgoed wordt beschouwd: de oude gestichten werden vervangen door modernere gebouwen, de nieuwe personeelswoningen kregen stichtelijke gevelspreuken.In de loop van de twintigste eeuw nam het aantal landlopers in Veenhuizen af, en raakten de gebouwen in gebruik als gevangenissen.

het gesticht Veenhuizen
het gesticht Veenhuizen

Veenhuizen is hier twee km vandaan dus natuurlijk er naartoe. Door het boek heb ik een apart onderbuik gevoel. Je ziet gewoon voor je hoe die mensen hier geleefd moeten hebben. Ik ben blij dat ik weer op de fiets zit en hier niet hoef te blijven.

Drenthe is een fantastische vakantie provincie. Een ander woord voor Drenthe is dus stilte, rust.

(wordt vervolgt.)

uitzichtboom

.

6 Comments on “Een ander woord voor Drenthe

  1. ja heerlijk als je rust kent (hier is het ook heel stil) maar ook wel fijn als je zo nu en dan de drukte op kunt zoeken. Wat ik met Drenthe heb, mijn voorouders komen er vandaan en mijn naam ook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: