Liefde, daarom is dat brood zo lekker.

Vandaag in het kader van “waarloopjijwarmvoor” een filmpje over zelf brood bakken. Nee niet even in de broodbakmachine maar het echte werk. Ik ben in de keuken bij Ingrid van B&B in Epse, net over de brug bij Deventer. Ze heeft net brood gebakken en het ruikt heerlijk. Een zoet brood met kaneel en een desem brood. Van beide proef ik een stukje en ja dan ben je verkocht. Het brood tegenwoordig van de (warme)bakkers lijkt wel gevuld met lucht. Ik heb al vele soorten geprobeerd maar het blijft behelpen. Natuurlijk zijn er genoeg uitzonderingen maar je moet even zoeken. In de buurt van Utrecht heb je het brood van de Veldkeuken en zo zijn er natuurlijk nog meer. Maar Ingrid heeft het heft in eigen handen genomen en is begonnen met zelf desem brood te maken. Kijk het filmpje van iets meer dan een minuut, jammer dat je de heerlijke geur van vers brood niet kunt ruiken.

Hoe maakt Ingrid desem brood?

Veel  brood maakt zij met ‘levain’; een Franse methode van zuurdesem brood. Van een moederdeeg wordt iedere dag weer nieuw brood gebakken. Dit moederdeeg wordt gekoesterd door Ingrid en geeft de authentieke smaak en geur van het brood. Al het brood krijgt ruim de tijd om te rijzen. Het grote voordeel van een lange rijstijd is dat er diverse ontwikkelingen plaatsvinden in het deeg die de smaak, houdbaarheid en stuctuur positief beinvloeden. Daardoor zijn broodverbeteraars en conserveermiddelen niet nodig! De zuurte van het brood komt door azijnzuren die ook in een levain zitten, dat geeft een extra smaak, waar je vaak even aan moet wennen, maar die extra diepgang geeft! Ingrid gebruikt veel van de recepten uit het boek van Levine van Doorne: Brood uit eigen oven.

Heel leuk is ook dat als de gasten van de B&B dit brood gegeten hebben zij  vaak vragen of ze zo’n brood ook kunnen kopen en meestal kan dat dan ook. Brood gemaakt met passie en liefde voor het product, het kan niet anders dan dat je dat proeft.

2 Comments on “Liefde, daarom is dat brood zo lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: