Ooit gehoord van Epse?

In Spanje heb ik een ontmoeting met twee vrouwen, Geartsje en Ingrid. Zij hebben sinds kort een B&B in Epse. Dit is een klein plaatsje aan de andere kant van de IJssel bij Deventer. Afgesproken eens langs te gaan en zondag was het dan zover. Vlak bij de afslag Deventer kom ik via een paar kleine weggetjes bij de B&B.

imageimageimage

Een prachtig boerderijtje, landelijk gelegen met zicht op de Ijsseldijk. Het eerste wat ik zie zijn de contouren van twee fietsers die voorover gebogen tegen de wind in fietsen op die dijk. Een prachtig gezicht maar ik ben blij dat ik daar niet fiets, nee ik word onthaald op heerlijke koffie met een huisgemaakt stuk appeltaart waarbij je moet uitkijken niet je vingers erbij op te eten. Geartsje en Ingrid zijn hier twee jaar geleden komen wonen en na een grondige verbouwing is het een fantastisch stekkie. Ze hebben een kamer voor de B&B en een kamer voor vrienden op de fiets. 30 jaar geleden plaatste Nel de Blecourt een advertentie in de krant of er mensen waren die een slaapkamer wilde verhuren aan een fietsende vakantieganger. Meer dan 80 reacties. Zo ontstond vrienden op de fiets. Nu geen 80 maar meer als 5000 gastadressen in binnen en buitenland. Het leuke is dat je overal, of het nu eenvoudig of super de luxe is hetzelfde bedrag betaald. 19 euro P.P. inclusief ontbijt. Je kunt er alleen van gebruik maken als je per fiets of te voet bent.
Ja en dan ben je in Epse, wat moet je daar nou? Een heleboel. Hou je van oude steden dan is Deventer een goede keus. Het is een oude Hanzenstad en ligt strategisch aan de Ijssel. Meer dan 500 monumenten. Ingrid weet er alles over te vertellen. Hou je meer van wandelen of fietsen dan liggen er diversen routekaarten voor je klaar.

imageimage

Ik heb de route over de Gorselsehei gelopen. 2009 heeft de Stichting IJssellandschap dit voormalige militaire terrein gekocht en voorkomt dat de hei uitdroogt en maakt van het gebied een natte heide.
Zoals je kunt zien op de website van Ingrid en Geartsje, http://www.debosakker.nl is eten en drinken heel belangrijk voor hen. Ik heb mogen genieten van de heerlijke kookkunst en het sublieme zelfgebakken brood, daar kan geen bakker tegenop. Top.
Een aanrader voor een paar daagjes er tussenuit.

3 Comments on “Ooit gehoord van Epse?

  1. Pingback: Liefde, daarom is dat brood zo lekker. | waarloopjijwarmvoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: