Leeuwarden, wat moet je daar nou

We gaan op familiebezoek in Leeuwarden en koppelen daar een paar dagen aan vast. Ik weet natuurlijk dat Leeuwarden de hoofdstad van Friesland/Fryslan is maar daar houdt het wel mee op. Wat ik nog niet weet is dat het een stad is met een groot verleden. Eerst natuurlijk een camping zoeken waar Sprintertje en wij kunnen verblijven. We komen terecht op Vekabo camping ” Taniaburg”. Een prachtige rustige camping net buiten de stad. Je kunt het gerust een stadscamping noemen, binnen 10 fietsminuten zit je midden in het centrum. Hij heeft alle faciliteiten die je maar wenst. Geschikt voor tentkampeerders, caravanners en campers. Aan de rand van een natuur gebied waar de Schotse hooglanders vredig grazen en de zwanen net jongen hebben. Je eet hier van twee walletjes, stad en natuur.

En dan Leeuwarden zelf, we beginnen met een stadswandeling. We lopen natuurlijk langs historische gebouwen met elk zijn eigen verhaal.  De Oldehove – Oldehoofsterkerkhof
In 1529 werd bouwmeester Jacob van Aaken door kerk- en stadsbestuur aangesteld om een nieuwe kerktoren te bouwen. Toen de toren tien meter hoog was, begon hij aan de kant van de traptreden te verzakken.Oldenhove toren Er werd geprobeerd loodrecht door te bouwen, waardoor de toren behalve scheef, ook krom werd. De fundering van lagen kalk en klei was blijkbaar niet berekend op het gewicht, want de toren verzakte steeds meer. Na drie jaar was de Oldehove veertig meter hoog en hing hij anderhalve meter uit het lood.

En dan heb je de Blokhuispoort, het oude gevangenis de oude gevangeniscomplex dat nu huisvesting biedt aan kleine bedrijfsjes en kunstenaars.kunst in de blokpoort atelier in de blokpoort Het meest bekend is dat tijdens de oorlog 40/45, eenenvijftig verzetstrijders bevrijd werden door een knokploeg en dat hierbij geen schot viel. Deze actie is verfilmd door Paul Rotha en heette de Overval.

Je kunt goed winkelen in Leeuwarden en ook de terrassen zijn de Friezen niet vergeten.

Heb je een fiets bij je, fiets dan eens langs de Dokkumer Ee. Een prachtige route over bijna alleen maar fietspaden. Je dan realiseren dat hier altijd, nou ja altijd is een groot woord, de elf stedentocht gereden wordt. je kunt het je niet voorstellen.

Dus wat moet je nou in Leeuwarden? Ik zeg gewoon een keertje doen. 19 juni komt onze eigen koning Willem er zelfs een kunstwerk onthullen, nou ik heb het al even gekeurd en er moesten nog wat details veranderd worden, vandaar de stellage, maar nu is hij dan ook klaar voor onthulling.

onthulling

6 Comments on “Leeuwarden, wat moet je daar nou

 1. Leuk stukje en goede commercial voor de camping!
  Kan ook al de resultaten van je videotraining zien😀👍
  Ook het muziekje erbij is lekker lazy👍

  Like

 2. Hoi reizigers,

  Mooi vind ik altijd dat oude kerken of scholen en daar in Leeuwarden de gevangenis hergebruikt worden. Mooie ruimtes voor kunstenaars.
  Veel plezier verder met jullie ontdekkingsreis. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Harry,
  Als 50% fries! mijn moeder is/was friezin heeft dit stukje voor mij extra waarde!!!
  dank………………..en ga door jochie!
  Arno

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: