Klein-Amerika en de Drone

Klein-Amerika, je kunt het niet vermoeden maar dit ligt in Groesbeek.  Waar komt die naam vandaan? Het verhaal gaat dat in de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw veel Nederlandse boeren naar Canada, Australië etc. emigreerden. Zo ook hier in Groesbeek. De toenmalige burgemeester voorzag dat daarmee alle jonge boeren zouden wegtrekken en de oudere boeren achterbleven. Dat leek hem geen goed toekomstperspectief voor Groesbeek. Besloten werd het bos, wat hier in die tijd nog bestond, te rooien en er landbouwgrond van te maken. Dit werd aan jonge Groesbeekse boeren gegeven die vervolgens niet naar Amerika maar, zoals zij tegen elkaar zeiden, naar Klein Amerika verhuisden. (bron wandelen met verhalen)

camping klein amerika

Wij staan op een VEKABO camping Klein Amerika. Het is een stille camping behorend bij een asperge kweker en wijnboer. De eerste avond zag het zwart, niet de lucht, maar in Nijmegen was een hard-Rock festival, Fortarock en hier op de camping hadden veel fans hun tentje opgezet. Het leek wel bedrijfskleding, iedereen in het zwart en bijna allemaal mannen. Ze kwamen keurig gekleed aan en het eerste wat gebeurde na het uitstappen uit de auto was verkleden, leuk om te zien.

Het toeval wil ook weer wat, we zitten lekker in het zonnetje na te tafelen als er een wandelaar aankomt. Grote rugzak op de rug en natuurlijk vraag ik, lekker stukje gelopen? Zeker zo’n twintig km vandaag, lekker rustig aangedaan. Hij loopt vijf dagen het Pieterpad als voorbereiding voor een tocht naar Santiago volgend jaar. Dat is natuurlijk kaassie voor mij en we hebben leuke gesprekken. Hij stopt volgend jaar als gynaecoloog en wil dan gaan lopen. Wij zaten net naar campings te kijken in de omgeving van Leeuwarden waar we volgende week naartoe gaan. Woont deze man in Leeuwarden en weet een leuke staatsbosbeheer camping waar we ons zeker thuis kunnen voelen. leuk is dat.

boom

een bijzondere plant is de dophei. komt maar in een paar plekken van Nederland voor
een bijzondere plant is de dophei. komt maar in een paar plekken van Nederland voor

Vandaag heb ik een leuke route gelopen in de omgeving van Groesbeek. Een route van 16 km door afwisselde en heuvelachtige bossen. Tijdens het lopen zie een drone in de lucht. Het is net een grote bij, het zoemt ook zo. Natuurlijk maak ik een praatje met de bestuurder Jelte Keur. Hij is even een nieuw model aan het uitproberen, nou dat gaat lekker. Jelte woont in Utrecht en heeft daar een spectaculaire opname gemaakt van de Domtoren in de mist. Voor zijn broers op internet gezet maar het filmpje is nu al bijn een miljoen keer bekeken. Hij is een bedrijfje begonnen en krijgt nu opdrachten over de hele wereld om opnames te maken. Zo zie je maar wat You-Tube voor je kan betekenen.

Zie hier het filmpje. 

route Nederrijkswoud

9 Comments on “Klein-Amerika en de Drone

  1. De omgeving van Nijmegen heeft iets speciaals. Veel landschappen komen hierbij elkaar.
    Wandelen rondom Groesbeek geeft het meer zware gedeelte van op en af.

    Lange tijd woonde ik in Nijmegen en soms verlang ik nog terug naar die omgeving.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: