lekkerLopen-pelgrimwandelcoach-passies- lekkerLopenTV
Bij het afrekenen bij de Zuivelhoeve kreeg ik gratis nog twee bakjes Zuivelhoeve room yoghurt met gezouten karamel. De uiterste verkoopdatum was die van de huidige dag. Weer iets met extra toegevoegd zout. Waarom toch.
Ik zie het steeds meer, toegevoegd zout. De bekende Tony Chocolonely heeft al een tijdje chocolade met extra zout in zijn assortiment. In 2014 hebben fabrikanten en de overheid afgesproken om de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker te verlagen. Merk je er iets van? Het lijkt wel of er steeds meer zout gebruikt wordt.
Ja en? Deze zout types zijn net zo schadelijk bij teveel gebruik als ons eigen JOZO zout.
85% Van de Nederlanders eet meer zout dan de dagelijkse hoeveelheid die nog gezond is voor je nieren. Gemiddeld eten we een kilo zout per persoon per jaar te veel. Een verlaging van de zoutconsumptie van 9 gram zout per dag tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.
Meeste zout uit bewerkte voedingsmiddelen
Maar liefst 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Dagelijkse zoute boosdoeners zijn broodjes, kazen, vlees(waren) en vleesvervangers. Verder krijgen we ook ongemerkt veel zout binnen via kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen. (Bron: Nierstichting)
Mijn begin vraag was > weet jij hoeveel zout je op een dag binnen krijgt? Bekijk het volgende filmpje maar even
En geschrokken? Nou dat wilde ik even kwijt. Doe er mee wat je wilt, ik wens je een goede gezondheid.
Bij mij komt er nooit zout uit het zoutvaatje. 😉 Volgens mij eet ik zeker geen kilo tevéél zout per jaar. ,
Voeg zelf nergens zout aan toe, ook niet op een lekker gekoot eitje en dat smaakt prima hoor.
Verder koop ik geen kant en klare sauzen al bezondig ik me heel af en toe aan een kant en klare maaltijd.
Bij broodbeleg neem ik het minder nauw, dan neem ik wat ik lekker vind, ook heel oude kaas. Maar dat moet maar kunnen vind ik dan want ik ben dus zeker geen grootgebruiker van zout.
LikeLike
Dat klinkt helemaal goed Riet. Heerlijk die brokkel kaas.
LikeLike
Al jaren geleden vloog de bloeddruk uit de bocht en dát is een familiekwaal dus is voorzichtigheid geboden. het went best snel om zonder zout te koken. Sausjes en pakjes gebruikte ik tóch al nooit. En natuurlijk eet ik ’s avonds niet ongelimiteerd “zoutjes”. Dankzij dat kan ik toch redelijk normaal blijven eten. Tijdens één van zwangerschappen moest ik echt streng zoutloos, dus ook het brood en beleg uit de dieethoek, Het bruine brood gaat dan nog maar de rest is echt niet te eten. Zoals ik nu eet voelt voor mij gewoon natuurlijk.
LikeLike
Wij proberen zout zoveel mogelijk te beperken vanwege mijn hoge bloeddruk, maar makkelijk is het niet. In veel zaken zit van nature uit al zoveel zout…
LikeLike
Dat is het probleem precies. Fabrikanten moeten er echt iets aan doen.
LikeLike