Nu en toen.

Op de prachtig in bloei te staande Ginkelse hei is momenteel een openlucht expositie in het kader van de airborne. Op een groene wal staan borden met daarop foto’s van legeracties. Aan de ene kant acties van nu en aan de andere kant uit het verleden.

Een van de mannen die op 18 september sprong op de Ginkelse Heide was brigadegeneraal John Hackett. In 1943 kreeg hij de leiding bij de 4th Parachute Brigade, onderdeel van de 1st Airborne Division, die onder meer boven de Ginkelse Heide hier in Ede sprong. In de expositie wordt het verhaal van generaal John Hackett en Operatie Market Garden naast dat van korporaal der eerste klasse Mert Oygur en de missies van zijn 11 Luchtmobiele Brigade geplaatst. Ook korporaal Oygur heeft gevechtssituaties meegemaakt tijdens zijn uitzendingen in Afghanistan en Irak. Bij de verhalen ziet je foto’s van toen en nu.

Normaal wordt ieder jaar de airborne herdacht met een groots programma met veel parachutisten die met tientallen uit de vliegtuigen springen. Maar ja, Corona hè, dit jaar geen massale landing maar een aangepast programma met o.a. Deze expositie kun je nog zien tot eind september en als je er dan toch bent geniet dan ook even van de hei die prachtig in bloei staat.

Blijf je nog iets langer in deze omgeving dan is de trage tocht Planken Wambuis echt een aanrader.

Adres expositie:
  • Schaapskooi
  • verlengde Arnhemseweg , dat is tegenover Juffrouw Tok
  • 6718 SM Ede
  • (52.0366653, 5.7349884)

3 Comments on “Nu en toen.

  1. Heel jammer dat het ook dit jaar aangepast moet gebeuren want wat zal het indrukwekkend zijn met al die landende parachutisten.
    Maar inderdaad, alleen voor de bloeiende heide zou je er fijn kunnen wandelen. Leuk om weer even terug te zien waar we eerder dit jaar gewandeld hebben. Ik kom zeker nog eens die kant op volgens jaar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: