Langs de kust van Polen

We zijn vertrokken uit Gdansk en rijden langs de kust langzaam richting Duitsland. Het einde van de roadtrip nadert. De gehuchten en plaatsjes die we passeren hebben namen die ik echt niet kan uitspreken laat staan onthouden Om er een paar te noemen, Dziwneowek, Dziwnow, Miedzywodzie en we zijn nu in Miedzyzdroje. We zijn niet direct hierheen gereden. Na Gdansk reden we eerst naar een schiereiland dat begint bij Wladyslawowo. We rijden richting Hel. Nu willen we niet direct naar deze Hel en vinden een vrij plekje aan een boulevard in Chalupi. Pal naast een windsurfschool. Het water is hier heel lang ondiep dus een ideale plek om te leren windsurfen of kitesurfen.

Plek aan de boulevard
Chalupi
Strand van Chalupi

De volgende dag besluiten we om toch niet helemaal naar

te rijden, het is daar naartoe nog 35 km en die moet je ook weer terug. Zo nieuwsgierig zijn we nu ook weer niet naar de hel.

De kust is hier aan dit gedeelte van Polen mooi en druk. Het hoogseizoen is voorbij maar je waant je hier in Benidorm. Veel appartementen met daarin voor het grootste deel zilveruitjes, (lees pensionado’s). Voor het grote deel Duitsers en dat is natuurlijk te verwachten, zo dicht bij die Heimat. We vinden toch weer een mooi plekje in Leba, een paar meter van het strand. Het water van de Oostzee is nog aangenaam van temperatuur en het is heerlijk helder water om te zwemmen. We staan hier niet alleen maar er is een groepje van vier met grote expeditiewagens. Voor velen een ideaal maar voor het milieu niet echt goed. Ze lusten nogal wat diesel ongeveer 2 of 3 km op een liter.

We rijden weer verder en over de kleinste wegen. Veel bochten en gaten maar leuk om te doen. Op deze manier kom je door de kleinste dorpjes, soms zijn het alleen maar vier huizen en zelfs geen kerk. Weer aan de kust is er geen vrij plekje te vinden, alle plekjes die er zijn zijn betaalde terreinen. We vinden een camperplekje in de tuin bij particulieren. Voor 10 euro all-in, douches, warm water voor de afwas en elektriciteit, er staat zelfs een doos met gratis appels uit eigen bongert.

Met een lier van het strand de zee op. Zeeziek?

We zijn 200 meter van het strand en zien in de verte allemaal boten op het stand liggen. We lopen er in een half uur naartoe en zien dat het vissersboten zijn. Een is net bezig om vanaf het strand de zee op te komen. Dat gaat met een lier. Soms lijkt het of het bootje omslaat maar het lukt toch. Er is hier geen haven en men vist hier al eeuwen op deze manier. Kijk het filmpje hierboven maar.

Let op de groeven in het zand van de lier

We blijven steeds de kustroute volgen en alle plaatsjes waar we komen lijken op elkaar. Appartementen, kamers die verhuurd worden het is net als bij ons aan de Noordzee-kust. We vinden nog een plekje op een niet meer in gebruik zijnd vliegveld ook weer pal aan zee. Er loopt hier een prachtig fiets/wandelpad van meer dan honderd km zo langs de kust. Gefinancierd met Europees geld en echt heel mooi. Er wordt dan ook veel gefietst en gewandeld. Wij gaan ook een stuk fietsen en rijden naar Kolobrzeg. Dit is echt een plaats met alleen maar hoge hotels en resorts. Het is hier nu al file lopen dat moet in het drukke seizoen nog veel erger zijn. Rijen met souvenirs winkels en eettenten.

De kapitein bekijkt het allemaal maar even.

We zijn Polen bijna uit. Nog twee stops waarvan een van drie dagen op een ruime camping maar daar vertel ik volgende keer iets over.

Vorige reisblogs.

Bruisend Vilnius

Kaunas

8 Comments on “Langs de kust van Polen

 1. Lieve reizigers,

  Zo kleurrijk die vissersbootjes. Doet mij altijd wat met die kleine bootjes (soms nog kleiner) de zee op om te vissen.
  Prachtig!
  Ja het einde van deze mooie reis , en voor ons mooie verhalen en … foto’s komt in zicht. Wat hebben jullie een indrukken op gedaan en heel veel gezien en meegemaakt.
  Maar toch ook weer lekker om even in Holland te vertoeven.
  Veilige kilometers nog en tot gauw.
  Liefs Zus

  Geliked door 1 persoon

 2. HA, HA, wat een naam zilveruitjes. 🤭
  Hoe komen jullie erop.
  Maar mooi weer om te lezen.
  Dat met die vissers bootjes gebeurt ook veel in Portugal waar ze op sardines vissen.
  De netten en bootjes worden daar met tractoren uit de zee getrokken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: