Estonia, Talinn

Na het gebied dat toch wel erg Russisch lijkt gaan we richting Talinn maar onderweg eerst een stop bij Vosu, dit ligt in het nationaal natuurpark Laheema. We staan pal aan het strand maar het regent en niet zo’n beetje ook. De volgende ochtend als het eindelijk droog is zien we het dorp pas echt. Hier ook weer allerlei zomerkampen, sport op het strand en veel vooral meisjes die met penselen bezig zijn. Naast ons staat een Oostenrijker met zijn gesloten Van. Hij staat hier al vijf weken. In zijn bus zitten alleen de ruiten van voordeuren en voorruit. De rest is dicht. De man zal een jaar of tachtig zijn en we spreken hem om drie uur in de middag. De volgende ochtend om twaalf uur is nog alles dicht. Hij zal toch niet………… Net als ik toch maar eens op zijn deur wil kloppen gaat de deur open en er komt een slaperig gezicht naar buiten.

Op weg naar Talinn, de hoofdstad van Estonia. We mijden de grote weg die hier trouwens niet zo heel groot is, ook gewoon tweebaans maar wij nemen de nog wat kleinere wegen. Zo komen we weer langs een plaats waar een waterval zou moeten zijn. Hobbel de hobbel, over een onverharde gatenkaasweg waar de gaten gevuld zijn met het regenwater dat gister gevallen is, komen we bij een heuse waterval. Er is een meertje bij waar flink in rondgedarteld wordt. Leuke plek.

Vosu in het natuurpark
Waterval met spelende kinderen

Dan is daar Talinn. We rijden het centrum in en parkeren op een terrein naast het busstation. Je kunt hier 24 uur staan dat komt dus goed uit.

Er valt echt heel veel te vertellen over Talinn maar ik zal het toch een beetje kort houden. Het ligt mooi aan de baai van Talinn, een deeltje van de Finse golf. Heel strategisch dus en dat heeft deze stad geweten.

Voor het eerst genoemd in 1154 en heette toen Reval. Wij Nederlanders gebruikten die naam tot in de twintigste eeuw. Begin 1200 vonden de Denen dat ze wel recht hadden op deze stad en koning Waldemar de tweede zette er maar gelijk een burcht neer op de domberg. Hij had er niet zolang profijt van want al in 1227 kwam de geestelijke broederorde de macht opeisen. Zes jaar later kwamen de Denen weer terug en nu werd het echt Deens. In 1252 werd het een echte hanzestad. Het was bijna 100 jaar rustig maar toen kwamen de Esten weer in opstand en verkocht de koning alles maar aan de Duitse orde. De bovenlaag van de bevolking was echt Duits, de middenlaag bestond uit ambachtslieden, veelal Deens en Zweeds en de onderlaag waren de Esten.

O ja ik zou het kort houden. De Zweden en de Russen streden regelmatig om deze stad en in 1710 werd geheel Estland Russisch. Na al die plunderingen ontvolkte de stad tot nog maar 2000 inwoners. Tsaar Peter de Grote deed veel voor Reval en hij bouwde er slot Katerinental. De stad begon weer te groeien met veel Duitse invloeden. Het land was soeverein maar in 1940 annexeerde de Sovjets het en er vluchtten veel nationalistische Esten naar Zweden en Duitsland en de Duits Baltische burgerij en adel werden naar Duitsland geëvacueerd. Veel adel en intellectuelen werden verbannen naar Siberië. In ‘41 bezette de Duitsers de stad weer en kwamen er weer veel Esten terug. Ben je net weer een beetje gewend kwamen de Russen weer terug en moesten er weer velen vluchten. Minstens een derde van de bevolking werd gedeporteerd en zo werd Talinn gerussificeerd. 45 jaar later was nog maar de helft van Talinn Est. en nu vanaf 1991 is Estland eindelijk weer een eigen land.

Dit alles heeft wel een hoop mooie gebouwen opgeleverd. Het is een betrekkelijk kleine oude binnenstad maar wel heel gezellig. Langs de stadsmuur is de grootste markt van gebreide artikelen. Stalletje na stalletje vol met de mooiste verleidelijke, deels met de hand gemaakte truien en vesten. Mijn lief haar ogen vallen natuurlijk op een van de mooiste en deze heeft nu dus een plaatsje bemachtigd in Sprintertje.

Wolmarkt
Twee van de torens
Straat in Talinn
Russisch Orthodoxe kerk
Paleis van Peter de Grote

Talinn is echt een bezoek waard. De oude binnenstad is niet zo groot dus goed te belopen. Er is een goede wandeling uitgezet langs alle hoogtepunten. In twee dagen is deze stad goed te doen. Aanrader dus.

Nog geen volger van dit blog?

Ergens op deze pagina kun je dit regelen.

15 Comments on “Estonia, Talinn

  1. Wat een mooie reis! De zoon van Wim heeft die reis per auto gedaan, wel wat sneller met een paar vrienden. Hij is nu in Finland, in Vasar. Hij gaat daar een stage doen tot december.

    Geliked door 1 persoon

  2. Deze man uit Oostenrijk staat daar al minimaal vanaf 20 juni. Volgens zijn zeggen onderweg naar Tallinn en dan oversteek naar Helsinki. Moet met Kerst weer thuis zijn voor z’n kinderen, daarna weer oppad. Ik denk als ik dit nu hoor een triest verhaal.

    Geliked door 1 persoon

  3. De allereerste fot doet een beetje denken aan Berlijn waar je ook zo’n soort doorkijkje kunt vinden naar een soort obelisk ( of iets dat er op lijkt) De gebouwen zijn prachtig, nou ja, behalve die suikertaart van Peter de Grote., dat is wel een beetje té roze!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: