Romantisch Haapsalu

Na Talinn rijden we naar Haapsalu. Het ligt in het westen van Estland en is echt, ja alweer, een aanrader. Het ligt aan het water en wel aan een baai van de Oostzee. Het is al jaren een kuuroord. De stad bestaat al 740 jaar. Zoals zovelen steden, ik denk even aan Deventer, werd deze stad ook groot toen de bisschop zich er vestigde. De kerk is er nog en ieder jaar tijdens volle maan in augustus verschijnt een Witte Dame in het venster van de doopkapel bij het kasteel. Het verhaal is zo: een kanunnik werd verliefd op een schone dame. Toen dit ontdekt werd was de straf niet mals. De kanunnik werd in de kerker opgesloten en het lieftallige meisje werd levend ingemetseld in de kerk. Daar schreeuwde ze dagenlang tot het uiteindelijk stil werd. Ze kon geen rust vinden en van af die tijd komt ze in augustus naar het raam om over haar geliefde te treuren. We zijn net tijdens de feesten die ter gelegenheid van de witte dame gehouden worden in deze stad.

Het verval van de stad begon toen de bisschop het zich in zijn hoofd haalde om te verhuizen naar het eiland Saaremaa. Toch rare jongens die bisschoppen maar in de 19e eeuw bloeide het weer op als kuuroord. Er werd een spoorlijn aangelegd tot in st Petersburg en vele inwoners daarvan kwamen kuren in Haapsalu. Zo kwam ook de bekende componist Pjotr Tsjaikovski er samen met zijn broer. Hij schijnt er een deel van zijn 6de symfonie te hebben geschreven.

Bank ter ere van Tsjaikovski
Uitzicht vanaf het bankje

Wie er ook regelmatig kwam was de Russische tsaar. Speciaal voor hem werd het treinstation voorzien van een monumentale overkapping. Het station is er nog maar er rijden geen treinen meer. Het is nu een treinmuseum.

Haapsalu is ook bekend om zijn breiwerk. Er is een breimuseum. Het bekendst is de Haapsalu sjaal. Gemaakt van lamswol en wel zo fijn dat het door een trouwring getrokken kan worden. Het toeval wil dat toen wij daar waren een Inwoonster van Haapsalu in het schone Wijk bij Duurstede dat trouwens ook in de zelfde tijd tot ontwikkeling kwam, op de markt haar schone breiwerk tentoonstelde.

Hou je van romantiek dan is dit echt een plaats om naar toe te gaan. Wel in de zomer, er is dan ieder weekend wat te doen, de temperatuur is lekker. Heerlijke parken om te flaneren, lekkere temperatuur van het zeewater. Niet vergeten de kuursaal te bezoeken, je kunt er heerlijk eten en is vaak live muziek.

Kuursaal

Kom je met een camper dan is er een fijne plek waar je vrij kunt staan. Een parkeerplaats aan een grasveld naar het water. Toilet en water aanwezig en iedere ochtend een frisse duik in het schone water.

Plek om vrij te staan met de camper.

Na Haapsalu gaan we langs bij een Nederlands echtpaar en hun twee kinderen. Zij wonen ongeveer 20 minuten van Haapsalu op een prachtige plek aan de Matsalu baai. Ze doen alles voor het behoud van de natuur. Het uitzicht vanaf hun domein is formidabel. Ieder half uur is er weer een ander levend schilderij. Wilde zwanen, zeearend en honderden kraanvogels die hier bijeen komen voor hun grote wintertrek. . Er zijn zelfs jakhalzen. De man heeft een camera opgehangen bij de composthoop en daar zijn regelmatig beelden te zien van de jakhals die kijkt of er nog wat te halen valt. Heel apart is dat als er een propeller vliegtuig overkomt je de jakhals hoort huilen. Ik heb weer het een en ander geleerd van deze gepassioneerde natuurmensen.

Meer blogs en foto’s op mijn FB pagina. Ik nodig je uit om die te

Liken

10 Comments on “Romantisch Haapsalu

 1. Ik hoop dat jullie nog heeeeel lang met de camper onderweg zijn. Niet omdat ik jullie niet meer wil zien, maar het dient dan een aantal doelen. In willekeurige volgorde:
  1. Jullie leven dan nog lang en gelukkig
  2. Jullie zien veel en beleven een hoop
  3. We kunnen blijven genieten van jullie heerlijke verhalen en mooie beelden
  4. We hebben dan ook weer iets om naar uit te kijken: jullie weer te zien😃😃

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: