Mijn jaar 2018, MEI

JA EN DAAR IS ITALIË DAN.

Mijn ervaringen met Frankrijk aan de westzijde waren niet altijd even leuk. Ik was toen blij dat de 1000 km die er doorheen liep voorbij waren. Wat nare ervaringen toch veel doen met een mens. Maar nu na een paar weken aan de andere kant van Frankrijk ben ik helemaal om en heb erg genoten. Op mijn weg naar Italië heb ik een paar mooie plaatsen aangedaan. In iedere plaats een flink stuk gelopen, veel klimmen en dat is te merken aan mijn kuiten. Gelukkig mocht ik de oversteek door de Hautes Alpes naar Italië met de Sprinter doen. Dat was al spannend genoeg.

a6

De smalle weg gaat over een paar flinke cols. Een van 2100 en een van 1900 meter. Het zicht is slecht en de natte sneeuw klettert op mijn voorruit. Het is wel stil onderweg, heel weinig verkeer. De wintersport stadjes zijn nu uitgestorven. Vooral weer stijl naar beneden is niet mijn favoriete bezigheid. De versnelling in z’n twee maar er moet toch flink geremd worden want die massa van zo’n 3,5 ton wil wel. Na iets meer dan 100 km vind ik het zat en parkeer op een soort camperplaats bij een outletcentrum. Er staan genoeg auto’s. Een tijdje rondgelopen in dat centrum , maar het zal wel. Door die vijf maanden die ik nu onderweg ben in mijn kleine bedoeninkje heb ik totaal geen behoefte meer aan b.v. kleding kopen. Ben benieuwd of dat weer gaat veranderen als ik eenmaal weer terug ben in Nederland. Maar goed daar sta ik dan ook in de nacht op dat immense parkeerterrein, alleen in het pikkedonker. Dit is de eerste keer dat ik mij niet lekker voel met het niet op een camping staan. Om half twee mijn bed weer uit en wat voorzorgsmaatregelen genomen. metalen staaf naast mijn bed gelegd, telefoon  vast op 112 gezet en de stoelen in de rijstand gezet zodat ik direct kon weg rijden. Na deze maatregelen heb ik verder uitstekend geslapen en werd tegen zessen wakker door auto’s die er parkeerden, waarschijnlijk allemaal medewerkers van het centrum die om zes uur moesten beginnen. Het kan maar tussen de oren zitten.

Verder richting kust. Weer een paar leuke cols en ik zie dat het de komende uren droog blijft. In Pornasio, met mijn dyslexie lees ik natuurlijk Parnasia, dat is een strand bij Bloemendaal maar het is dus Pornasio. Daar stop ik en ga vast een stuk lopen. Er loopt een GR route en die volg ik. 4,5 heen en ook weer terug. Ik stap de Sprinter in, doe de deur dicht en het begint mij daar toch te gieten. De engeltjes zijn met mij.

a1
a2
a4
a7
a3

Door de regen naar de kust en ik kom uit bij Diano Marina. De zon schijnt hier heerlijk en er is een grote camperplaats. Wat heet groot, er kunnen 400 campers staan. Niet hut je mutje maar redelijk uit elkaar. Een heel groot sanitair gebouw dat mij aan mijn diensttijd doet denken. Wel schoon trouwens en wat ook handig is, de bril van het toilet gaat automatisch omhoog, die moet je dus altijd eerst naar beneden doen om te gaan zitten, goede uitvinding. Ben benieuwd naar reacties van de dames hierop.

a8
a9

Het valt mij op dat in dit gebied de mensen er erg verzorgt uitzien. Vrouwen met perfect geknipte kapsels, natuurlijk met in ieder geval een gekleurde glansspoeling en de mannen ook echt goed geknipt, verzorgde baardjes en stijlvolle kleding. Het klopt niet helemaal met wat ik hier boven schreef over geen behoefte aan kleding kopen maar ik kijk er wel graag naar. De meeste mannen hebben wel echt een macho loopje, ik ben ook maar vast een beetje aan het oefenen. Ik ben nu onderweg naar Pisa waar ik mijn geliefde in de armen zal sluiten en veel minder romantisch heb ik er een afspraak bij de Mercedes garage voor een kleine beurt en om de remmen eens goed te controleren. Met al die bergen hebben die behoorlijk wat te lijden.

Met de Trotter elektrische vouwfiets doe ik er 40 minuten over om na 14 km midden in het centrum van Pisa te staan. En ik ben duidelijk niet de enige. Wat een volk. Ik kijk mijn ogen uit. Niet die kerk en de beroemde scheve toren maar al die mensen die acrobatische toeren uithalen om die toren toch maar recht te duwen of in ieder geval tegen te houden. Het wordt geen lang verhaal de foto’s spreken voor zich.

en dan is daar mijn lief

Net op tijd om mijn lief na twee en een halve maand weer in mijn armen te nemen. Het vliegtuig is bijna twintig minuten te vroeg. Er is zo’n programma waar mensen zenuwachtig op Schiphol staan te wachten tot hun geliefde tussen de schuifdeur komt. Nou zo’n gevoel had ik nu ook. Alleen geen banner bij mij. Het romantische plekje aan het meer was voor ons gereserveerd en de echte Italiaanse pizza en wijn in het restaurant smaakte uitstekend. We gaan nu eerst 12 dagen rondtrekken met twee vriendinnen die voor die tijd hier een camper gehuurd hebben.

We rijden de volgende dag naar Bibbona waar een prachtige agri camping is met een heerlijk zwembad. Bibbona is een verrassend stadje met leuke smalle stijle straatjes. Onderweg velden vol met klaprozen.

Traditie getrouw volgen we verder een paar wijnroutes.

Dit zijn meestal kleine wegen langs een heleboel wijnhuizen. Vorig jaar zaten we al in de morgen aan de proeverijen maar nu rijden we er rustig langs. Ik heb nog genoeg hele goede rode wijn uit Spanje.

Begin januari deden we wijnroutes in Spanje en toen waren de stokken nog zwart en kaal maar nu in deze tijd van het jaar zijn ze vol frisse groene blaadjes.

De route die we volgen eindigt aan de kust, het is mooi strandweer. Lekker zwemmen in zee.

We staan op een grote camping 200 meter van het kiezelstrand en dicht bij een gezellig stadje, Orbetello. Veel kitesurfers en dure jachten in het haventje. Het is Italië dus als je wilt zonnen kan dat tegen een ruime vergoeding op een ligbed.

Weer een dag veel te snel voorbij. We gaan vandaag weer verder. We zijn dicht bij Porto Ercole. Daar wil ik wel even graag naartoe. Voor wie het niet weet even een opfrissertje. In Porto Ercole daar gingen de Oranjes jaar in en jaar uit in de zomer naartoe om vakantie te vieren. Echt heel ondernemend ieder jaar weer naar hetzelfde plekje. Ik wil wel eens met eigen ogen zien wat daar nu zo bijzonder is. Het plaatsje ligt mooi met aan beide zijden van de baai een groot verdedigingswerk. In het haven kleine kleurige bootjes en grote witte jachten.

In de haven eerst maar eens koffie drinken. We zijn normaal voor drie cappuccino en een machiato tussen de vier en vijf euro kwijt. Hier in dit koninklijke stadje is dat elf euro tachtig. Kassa. Verder lopen over plekjes waar zij ook hebben gelopen maar er gebeurt niets bij mij. Geen speciaal gevoel. Niets in het stadje ademt een Oranje sfeer. Geen Via Juliana of Beatrix. Voor mij toch wel teleurstellend. Wat ik wel weer te weten ben gekomen is dat hier de grote Michelangelo is gestorven. Porte Ercole ademt zijn sfeer. Na een uurtje heb ik het wel bekeken en ga op weg naar Manciano naar de terme de Saturnia maar daarover de volgende keer meer.

RIMPELS WEG. WIE WIL DAT NOU NIET.

Vijftienhonderd meter van de Terme di Saturnia is een grote camperplaats. Er schijnen 400 campers een plaatsje te kunnen vinden. Er zijn toiletten en douches. De kosten zijn 14 euro per 24 uur. Maar ik ben hier niet om lang te blijven staan. Ik ben  hier voor een verjongingskuur. Als je zoals ik toch niet meer zo piep ben kan zo’n kuurtje waarschijnlijk geen kwaad. Het warme water dat via een waterval naar beneden stort heeft een constante temperatuur van 38 graden. Het riekt behoorlijk naar zwavel, dat moet wel goed zijn. Het is ook geen modeverschijnsel van deze tijd. Eerst de Etrusken en daarna de Romeinen waren al grootverbruikers van deze thermen. De volgende dag al vroeg naar het warme water. Daar aangekomen, als ik mijn makkelijke India broek wil verruilen voor mijn zwembroek kom ik erachter dat die dus nog op het bed ligt. Om nu weer die anderhalve km terug te gaan is ook zo wat. Gelukkig kan ik een damesslip lenen. Ik heb de keus uit een tijgerprint, een zwarte met een kantje en een effen zwarte slip. De keus is niet moeilijk. Na dit oponthoud dan eindelijk het water in. Het is niet bepaald vlak en de stenen zijn scherp maar ik haal de waterval en dan onderuit met alleen het koppie boven water. Het is net een groot bubbelbad. Wat een weldaad. De straal die naar beneden komt masseert mijn rug en nek. Na een tijdje zitten in dit zwavelwater vind ik het genoeg en nu kijken hoe het met de rimpels is. Er zijn er bij gekomen. Net als na een lange afwas zitten er aan de toppen van mijn vingers allemaal van die wasbordjes. Maar die zijn niet blijvend. Ondanks de vele mensen in het water die ook allemaal deze ervaring willen meemaken is het wel een aanrader. Mijn huid voelt lekker zacht aan en ik voel mij fit.

Hierna rijden we door naar de volgende camping. Het blijkt in een bos te zijn, heel erg donker en binnen een paar seconden proberen een paar wel heel brutale muggen mij als donor van bloed te gebruiken. Nu heb ik wel een donor codicil getekend maar deze geldt niet voor muggen. Wegwezen dus. We komen uit op een prachtige gratis camperplaats in Chiusdino. Het is een historische plek waar ook wel veel toeristen op af komen. Wat is er dan zo bijzonder? Hier staat een van de mooiste abdijen van Italië. Zelfs zonder dak is het een indrukwekkend geheel. Gebouwd tussen 1318 en 1388.

De kapel die iets verder op een heuvel staat is zelfs nog ouder. In de kapel is een ruimte waar een zwaard in de rotsen steekt. Het verhaal wil dat ridder Galgano die nogal vechtlustig was bezocht werd door 12 apostelen. Zij vroegen hem te stoppen met roven en moorden. Ridder Galgano dacht eerst: waar bemoeien jullie je mee en ging lekker verder met zijn vrijgevochten leventje. Maar de apostelen zijn echte volhouders en probeerden hem wijs te maken dat zijn zwaard zomaar door een rots kon steken. Ja gekke Henkie dacht hij. Maar het bleef kriebelen en hij ging het toch proberen. Oei, daar ging het zwaard als door biologische boter heen de rots in. Dat was voor hem een teken, zijn zwaard bleef in de steen en hij leefde verder als kluizenaar.

In onderstaande video meer over deze plaats. https://youtu.be/tEbnBVqmM2g

De inwendige mens hoef je hier ook niet te vergeten. Tegenover de abdij is een restaurant met heerlijke eerlijke producten.

En zo is mei ook al weer snel voorbij.

10 Comments on “Mijn jaar 2018, MEI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: