Verhalen bij het kampvuur.

Hobbelend en stotend rijden we nog even over de Poolse wegen die over het algemeen niet slecht zijn. Maar deze weg is nogal eens gerepareerd en dat wordt niet zo heel nauwkeurig gedaan lijkt het. Het ziet er al uit als een lappendeken maar die lappen zijn zo ongelijk dat ik blij ben dat alle kastjes nog hangen. We zijn na de fijne ontmoeting met Randi en Herman in Polen nu toch op weg naar Duitsland. Hier zijn de wegen ook veel gerepareerd en lijken ook een lappendeken maar hier merk je niets van, het is gewoon egaal. Het kan dus wel.

We rijden langs de Elbe en komen in Meissen. We bemachtigen een plekje pal naast de rivier. Het begint al druk te worden, naast ons is al een grote kermis opgebouwd. Het wordt het weekend van de jaarlijkse wijnfeesten. Er worden tienduizenden mensen verwacht. Het is nu woensdag en vrijdag begint het. Blijf ik erop wachten? Eerst maar het stadje eens in. Uit Meissen komt het wereldberoemde porselein. Daar zit natuurlijk weer een verhaal aan vast. De koning hoorde dat er een alchimist goud kon maken. Hij liet hem naar Meissen komen om dat voor hem te doen. Na een jaar was er nog geen goud maar wat hij wel vond was een recept voor het maken van eerst bruin porselein en later het beroemde witte porselein. De stad is er groot door geworden en ze leefde nog lang en hopelijk gelukkig. Er zijn inderdaad hele mooie gebouwen en leuke straatjes, zeker een bezoek waard.

Intussen staat de hele stad vol met drink en eettentjes. Elk plekje is benut. Blijf ik wachten op het wijnfeest met die grote drommen mensen. Ik dacht het niet, voor de drukte begint weg wezen.

We rijden naar Leipzig. Hier staan enkele mooie kerken maar die blijven er zonder ons bezoek ook nog wel even staan en wij gaan naar de Baumwollspinnerei. Een gigantisch complex waar vroeger duizenden mensen werkten. Het wordt nu gebruikt door kunstenaars die er ateliers hebben en er zijn alternatieve musea. Er hangt een gezellige sfeer. Dit is het alternatieve Leipzig. We lopen hier toch wel een halve dag rond en genieten van al deze jonge initiatieven. Er staat b.v. een koe waar een soort melksysteem naast staat. De koe is verbonden met een app op je telefoon en je kunt hem de opdracht geven melk te tappen. Je komt bij de koe en er staat een goed glas verse melk voor je klaar. Afrekenen ook met je telefoon. Zo staan er nog veel meer innovaties. Het is natuurlijk goed dat deze gebouwen hergebruikt kunnen worden maar als ik er zo rondloop zie ik in gedachten toch al die mensen die hier werk hebben gehad,

Nederland komt nu toch wel erg dichtbij. We gaan vandaag maar een klein stukje verder en gaan op bezoek bij Joop. In Spanje stonden wij in januari op dezelfde prachtige vrije plek. Joop met zijn mooie oldtimer legergroene Mercedes. Nu nodigde hij ons uit om in zijn zomerverblijf in Duitsland langs te komen. Het ligt ongeveer op de route en in het oude DDR-gebied. Ik merk toch dat de tijd ook hier wat stil is blijven staan. Het is best wel een arm gebied. In het plaatsje waar wij moeten zijn, Elbe-Parey kregen de mensen die er allemaal in grauwe flats woonden een flink stuk grond om groenten op te verbouwen en er stonden fruitbomen op. Iedereen maakte er zijn eigen paleistuin van met daarop zijn paleisje. Zo’n stukje heeft Joop weten te bemachtigen en is nu zijn zomerresidentie. Van de winter natuurlijk weer naar het warme zuiden. Het was natuurlijk weer heel gezellig, aan het kampvuur lekker bijpraten over het vrije camperleven.

Dit is waarschijnlijk, eigenlijk zeker weten een van de laatste reisverslagen van mijn nu maar 10 maanden roadtrip door Europa. Nog bedankt APK. Ik hoop volgend jaar mijn reis af te maken.

18 Comments on “Verhalen bij het kampvuur.

 1. Kun je in Duitsland geen apk regelen.
  In Spanje konden wij dat in verschillende steden laten doen. Was ook nog wel een belevenis.
  Het is toch jammer om daar je reis voor af te moeten breken ?

  Like

 2. Ik heb genoten van je prachtige verslagen, niet altijd een reactie gestuurd. Maar wat heb je veel gezien en mee gemaakt.
  groetjes Wilma

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat was het toch geweldig om je verslagen te lezen. Ik wacht vol spanning op de volgende edities. Dank je wel! Groet, Rob

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel jammer dat je terug moet terwijl je dat eigenlijk nog niet wilt voor zoiets sufs als de APK.
  Even afscheid van het vrije leventje maar dan waardeer je het zoveel temeer als je het weer op kunt pikken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: