Wijnroute en Tiszameer

08da05b5-9457-49f8-ac39-a3de53e0fb14

Vandaag weg uit Eger en op weg naar het Tirszameer. Natuurlijk nemen we niet de grote weg maar een prachtige route langs uitgestrekte velden met druivenranken. Het lijkt wel of iedere vierkante centimeter beplant is met druivenstokken. Met die tweehonderd wijnkelders in Eger moet het ook wel. Ik zie witte en blauwe druiven in verschillende grootten. Ik had vanmorgen nog een afspraak bij een wijnkelder waar ik lekkere wijn geproefd had om 4 liter op te halen. Lopend van de camping er naartoe maar de man was er niet. Alles op slot.  Zal wel ergens goed voor geweest zijn, gewoon 4 liter minder mee met Sprintertje.

5bac7fcb-f033-4444-bdbe-db953beb92def7b1e923-b87a-417b-851f-faf13a8265a3

Het is vandaag maar een kilometer of vijftig en we komen aan bij natuurcamping Tirsza-To van Alex en Martine de Ruijter. De camping en B&B ligt op een mooie plek bij het, de naam verklapt het al een beetje, het Tirszameer. We worden welkom geheten door Alex en belanden op een zeer rustieke camping. We kijken uit over de poesta en een kudde schapen loopt traag voorbij. Het is een prachtig gebied en het Tirszameer is niet zo druk als het Balatonmeer.

img_0437019f5bb9-8ef6-480a-9188-6ac58882088e

Het Tirszameer (Hongaars: Tisza-tó), is het grootste kunstmatige meer in Hongarije. Als onderdeel van het overstromingsproject van de Tirza rivier, werd het gebouwd in 1973. De vulling ervan was klaar in 1990, het is een 127 km ² groot meer. Het meer is 27 km lang (omtrek 75km), met een gemiddelde diepte van 1,6 m en een maximale diepte van 17 m en het bevat 43 km ² aan kleine eilanden. Het was eigenlijk de bedoeling om het water te gebruiken om nieuw aan te leggen katoenplantages te bewateren maar men was even vergeten dat het land door overstromingen zout was en dat is niet de goede grond voor katoen. Zo werd het een toeristisch gebied voor diversen watersporten en een eldorado voor vissers.

Het meer (waarvan een deel natuurgebied is) heeft een nieuwe lokale ecologie met een diversiteit aan vogels, planten en dieren doen ontstaan. In tegenstelling tot het Balatonmeer mag er op Tisza-tó wel met motorboten gevaren worden. Ik kreeg weer een beetje Biesbosch gevoel. Nou in dit gebied hebben Alex en Martine, bekend van, je kent het programma vast wel…….een leuke camping. Het is naseizoen en wij stonden er alleen. Wat een rust. De nacht was donker en vooral stil, geen omgevingsruis, waar vind je dat nog.

De volgende dag gingen wij mee voor een boottocht over het meer. Een impressie in de video. Als je van rust en een prachtige natuur houdt is een bezoek aan natuurcamping Tirsza-To zeker de moeite waard.

Wij gaan na twee dagen weer verder en natuurlijk over kleine en regelmatig lappendeken wegen. Op de kaart leek het een brug maar het is een pontje. Twee man bedienen de kleine pont die voortgedreven wordt door een rad. Op het T-shirt van de een staat matroos. Heel schattig eigenlijk.

We zijn op weg naar Miskolc. In Miskolc-Tapolca gaan wij een van de mooiste baden in Hongarije te bezoeken. De baden bevinden zich in een 150 meter lange grot.   Volgens mensen die het kunnen weten heeft de lucht in dit thermaal bad, dat in de grot ligt, een bijzonder goede uitwerking op aandoeningen aan de luchtwegen. Het water moet kalk, jodium, broom, kalium en hydrogeencarbonaat bevatten. Na een uur in deze gezondheid explosie gedobberd te hebben vind ik het wel genoeg. Misschien komt het resultaat nog later maar op dit moment prikken mijn ogen mijn kassen uit, voelt mijn huid vreemd aan en hangt mijn haar plat over mijn hoofd.

We staan nu op een kleine camping in nationaal park Bukkt. Morgen verlaten we Hongarije en belanden we in Slowakije.

https://www.npostart.nl/ik-vertrek/02-09-2017/AT_2085455

3 Comments on “Wijnroute en Tiszameer

  1. Hoi reizigers,
    Wat een mooie kleur heeft het water, prachtig. Erg gevoelig voor kleuren 😀. En wat een schattige pont, waar zie je dat nou nog , daar dus.
    Ben benieuwd wat het volgende land weer gaat brengen aan foto’s en verhalen. Dit land was prachtig.
    Mamma had echt met de kaart op tafel jullie gevolgd, vond ze prachtig deed ze ook toen je op de Rotterdam zat 😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: