Beren op de weg

We blijven maar een nacht op een camping waarvan ik de naam niet weet. Hij ligt midden in het nationale park Bükk. Ook hier geen lichtruis en met uitzondering van soms blaffende honden muisstil. Voor de liefhebbers van mooie wandelingen zet ik onderaan het adres van deze camping. Wij rijden verder door het park, missen een zijweg en moeten een heel stuk omrijden over de smalle bochtige weg en komen weer in de wijnstad Eger uit waar we een paar dagen geleden ook al waren. Maar we hebben de tijd en maken ons over zo’n kleinigheid echt niet druk.

We rijden richting grens maar het lijkt of er geen grens bestaat. We rijden vanuit Hongarije zomaar Slowakije in. Geen gedoe met douane. Dat is toch wel makkelijk. Op weg naar Vysny Medzev waar zich camping Sokol bevindt komen we door Jasov en Rómska Osada. Langs de toch al smalle weg lopen hordes kinderen met kinderwagens en baby’s op de arm. Langs de weg staan oude flats zonder ruiten en ervoor hutjes met bouwplastic als dak.  Hier wonen deze kinderen boven op elkaar met zeker vier generaties in een paar kamers of in de hutjes. Later horen wij dat zij deze levensstijl prefereren boven een tenminste wat wij vinden, een andere wijze. De leerplicht is hier tot achttien jaar maar als je als veertienjarige een kind krijgt geldt dat niet maar krijg je wel een uitkering als de vader het kind niet erkent tenminste. Je begrijpt natuurlijk wel dat er weinig erkende kinderen zijn in ieder geval tot de moeder achttien is.

De camping waar wij uitkomen wordt beheerd door de Nederlandse Harry en zijn Slowaakse vrouw Jana. We staan in de grote bongerd achter een paar huisjes. Het is appeloogsttijd en regelmatig hoor je deze vruchten op de grond vallen. Heerlijk om te eten en er appelmoes van te maken. Op deze camping kun je ook heerlijk eten. Voor het middaguur even tegen Jana zeggen dat je wil mee eten en dan om half zeven een drie gangen menu met een drankje. Kosten vijftien euro.

De volgende dag maken we een wandeling in de prachtige omgeving. Er waren hier vroeger zo’n 600 smederijen hier genoemd Hamors die allemaal langs de stroompjes lagen en gebruik maakten van het water. Zij maakten vooral handwerktuigen voor landbouw, veeteelt en ook wapentuig. Tussen 1960 en 1962 zijn alle Hamors op een na gesloten. De staat heeft toen alles onteigend, doodzonde. De resten van de Hamors liggen nog verspreid door de omgeving.

Onderweg, vooral in het hoger gelegen gedeelte liggen allemaal uitwerpselen. Klein, wat groter maar moeilijk thuis te brengen. Sommigen lijken wel op hondendrollen maar zijn het niet. Iets boven de camping zien we grote afdrukken in het veld staan. Wat zou dat dan zijn. Ik zeg nog voor de gein, dat lijken wel berenpoten. Weer terug op de camping horen wij van Jana dat het wel degelijk berenpoten zijn. Ze laat een filmpje op haar telefoon zien dat haar zoon twee dagen tevoren had gemaakt en ja hoor een echte beer op de weg. Ze komen niet op de camping maar in de winter komen de wolven die er ook zijn wel naar beneden. Dat zullen die hondendrollen dan wel geweest zijn. Ik ben toch blij dat ik niet in mijn uppie al om half zeven in de morgen ben gaan lopen.

Klik op de link in Instagram voor het berenfilmpje

https://www.instagram.com/p/BngvmMqHDF6/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=nmpov3ryiu4e

Vanavond is er feest in het dorp. Er is een groot podium neergezet en heel veel biertafels met banken. Het begint om vier uur in de middag. Natuurlijk ga ik dat meemaken. Het begint met de kleintjes die in klederdracht dansjes doen en dat loopt zo op tot de volwassenen. Er is in dit gebied nog een grote Duitse gemeenschap en een koor met voornamelijk mannen en vrouwen van ver boven de pensioengerechtigde leeftijd. Er staat een man bij die sprekend op de oudere Derrick lijkt met z’n donkere brilmontuur.

De rijen voor de biertent en bij de goulaschsoep wordt steeds groter en beide heb ik uitgebreid geproefd en vooral de soep was heerlijk.

Het hoogtepunt van de avond is een optreden van hier in Slowakije populaire zanger Pavol Hamel.

De avond wordt afgesloten met een optreden van drie vuurspuwers.

We nemen  afscheid van Harry en Jana en nemen een mooie route  naar camping Het Boerenhof van Dion en Monique in Brezno-Rohozná, maar daarover de volgende keer meer.

Meer reisblogs lezen? KLIK hier.

 

Camping in het natuurpark:

22 Rakoczi ut

3559 Rapashuta

Hongarije

Camping Solol,

Hrdinov SNP 64                 044 25 Vysny Medzev

Slowakije

tel: +421910982332

11 Comments on “Beren op de weg

  1. Wat geweldig om zo`n feest mee te maken, daar word je toch helemaal blij van. En die draaimolen, dat is toch ook helemaal te gek. Ik heb genoten van je film Harry. Poehhhh die beer is andere koek, wie weet wat je nog tegenkomt. Samen een hele mooie reis verder.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: