Caminito del Rey

De sprinter staat voor een nacht vlak voor het tunneltje waar de looproute van de Caminito del Rey begint. Tot voor een paar jaar geleden was deze een van de gevaarlijkste ter wereld. Toch staat hij bij heel veel mensen op hun bucket lijstje. Even een stukje geschiedenis. Begin 1900 besluit men een pad aan te leggen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanewatervallen om bouwmaterialen te vervoeren voor de centrales aan beide kanten van de watervallen. Dat is dus niet even een klusje voor mannen met enige last van hoogtevrees. Er zijn drie dingen die het er niet makkelijker op maken. 1. De soms extreme hitte, meer dan 40°. 2. De vaak keiharde wind die door de kloof blaast en 3. De super steile en hoge bergwanden. De mannen, hier helden genoemd zijn zeelui die gewend zijn om in alle weersomstandigheden het wand in te klimmen. Na vier harde jaren wordt het pad in 1905 geopend. Het wordt pas echt bekend toen in 1921 koning Alfons de dertiende van Spanje hier komt om het pad te lopen. Op driekwart van de route komt er een keiharde wind en mag hij van zijn beveiligers niet verder. Hij moet over een smal bruggetje over de kloof naar de rails lopen waar het boemeltje hem oppakt. Van af die tijd heet het pad: Caminito del Rey, het Koningspad.

Het pad verliest zijn functie als aanvoerroute en verloederd. Er komen gaten in de constructie en sommige delen verdwijnen helemaal. Dat weerhoudt een heleboel mensen er niet van om toch het pad te lopen. Tot dat er teveel doden vallen. Na de dood van drie vrienden besluit de overheid het pad echt af te sluiten. Het blijft echter kriebelen. Als we het pad nu restaureren dan kunnen we mooi er een toeristische attractie van maken, kan onze regio echt wel gebruiken. In 2015 is het zover, de Caminito del Rey wordt heropend

de oude route.

Het gaat nu anders. Eerst ruim van tevoren een kaartje kopen. Ik word om 10 uur verwacht. Bij de ingang staan twee controleurs die je barcode scannen en bij het loket krijg ik een papieren mutsje en een bouwhelm. Met zo´n 25 anderen gelukkigen loop ik achter een gids aan die alles vertelt. Hij is tweetalig. Van de 25 zijn er 20 Spaanstalig en 5 dus anders in dit geval Engels. Eerst de uitleg in het Spaans en dat duurt lang. als hij twee minuten iets in het Spaans vertelt  krijgt hij het toch voor elkaar om de vertaling in het Engels in nog geen halve minuut te proppen. Echt knap. We lopen achter elkaar aan over de degelijke constructie, echt spannend is het niet meer maar de natuur met deze gigantische rotsformaties is schitterend. Zo hoog langs een steile wand te lopen heeft toch wel iets. Ook nu veel wind en dan kun je er een voorstelling van maken hoe deze helden het voor elkaar gekregen hebben om dit aan te leggen. Boven de kloof veel roofvogels, de vale gier komt hier nog voor en een paar slangarenden.

In het dal van de kloof staat nog een ruine. Hier woonde een echtpaar met tien dochters. De man overleed en zijn vrouw bleef achter met haar 10 bloedjes van kinderen. Ze leefden van het maken van queso de cabra van melk van hun eigen geiten. Dit werd verkocht aan de werkers en de dochters werden een voor een uitgehuwelijkt. Toen eindelijk de laatste dochter aan de man was gebracht verliet de vrouw het huis en dat staat er nu nog als een monument uit het verleden, je kunt er allerlei fantasieën op loslaten.

Als je de Caminito del Rey op je lijstje hebt staan en je bent in de buurt zou ik het zeker doen. Het is niet spannend maar wel indrukwekkend. Ben je met een camper dan kun je makkelijk een nacht vrijstaan voor het restaurant of iets verder op een parking. Kaarten kun je bestellen via de officiele website.

21 Comments on “Caminito del Rey

 1. Ha mooi dit man, herkenbaar! We waren hier 2 jaar geleden maar hadden niet op tijd geboekt dus het zat al vol. Gaan we zeker nog is doen 😀

  Like

 2. Jeetje har wat een spannende en mooie filmpjes brrr.
  Wel super prachtige omgeving.
  Wat een klus is dat geweest en wat een lef.
  Knuffel van Zus

  Geliked door 1 persoon

 3. Harry, wat laat je me tekens weer genieten. Na de toch die ik met jou in Limburg maakte ga ik wandelen steeds leuker vinden. Maar dit niveau is voor mij nog wat aan de hoge kant. Maar volgende maand heb ik een afspraak met een orthopeed en misschien kan die m’n benen weer een beetje refurbishen. Als ze dat met een computer doen is tie weer als nieuw.
  Blijf asjebieft doorgaan met het maken van je blog.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi, het eerste filmpje zou ik ook zo meteen doen , maar het tweede filmpje …nee bedankt brrrr .
  Als we in de buurt zijn, gaan we dit zeker bekijken ..nu genieten we nog even van je mooie foto’s ! Grts Leen

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Op avontuur in……deel 3 – lopen – koken – camper

 6. Het lijkt me een geweldige uitdaging. Maar ben bang dat ik er niet zal komen aangezien de man het liever wat veiliger houdt. Daarom geniet ik gewoon van jouw verhaal.

  Like

 7. Pingback: Pasarela de Relleu. Heb jij hoogte- of dieptevrees? – lopen – koken – camper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: