Stukje Zweden deel twee.

Na vier heerlijke dagen bij de zoon, schoondochter en kleinkinderen zijn we weer back on the road. We zakken van Uppland Väsby af naar het zuiden van Zweden. Het is vrijdag en vandaag proberen we een groot stuk te rijden. Dat betekent niet al te veel over binnendoor wegen maar gewoon de grote weg. Voor de lunch wel van de weg af in een prachtig stukje natuur.


Na 472 km is het wel genoeg en gaan van de grote weg af en komen bij een klein haventje in Bergkvara waar we weer vrij aan het water kunnen staan. 


In het haventje liggen 6 kleine bootjes en een sleepboot ligt voor de ingang. Wij staan voor een Scheepvaartmuseum en denken dan nog dat al die oude scheepjes daarbij horen. Het lijkt wel of iedere haven ook een museum erbij heeft. 


Heerlijk geslapen tot om zeven uur de motor van de sleepboot wordt gestart. Ik ga maar eens kijken. Hij vaart de haven uit en legt de boot precies voor onze Sprinter. Even een praatje maken met de schipper, hij vindt het ook wel erg vroeg voor die zaterdag maar er moet een klein vissersbootjes uit en als hij er voor ligt met de grote sleper gaat dat niet. Met dat kleine sloepje wordt gevist op paling door een oude man van 83 jaar. Iedere dag gaat hij op pad met zijn bootje om de fuiken leeg te halen en niet zonder resultaat, zie het filmpje maar. Hij verkoopt de vis aan een hier in de omtrek beroemde rokerij. Daar gaan wij zo wel even langs.Het is nu zaterdag en we hebben geen haast dus weer lekker over kleine tot zeer kleine weggetjes. Dit is een mooie route als je van fietsen houdt. Wij rijden over de zelfde weg, zeer smal, het is goed dat er geen tegenliggers komen. Dan is daar het punt dat wij niet meer verder mogen, alleen fietsers en lopers. Dezelfde weg weer een heel stuk terug. Het lampje van de brandstof verblindt mij al een tijdje en dat is niet echt prettig rijden. Ik weet niet waar al die mensen tanken maar in ieder geval niet hier in de buurt. Ik word toch wel onrustig maar daar is de tranquillizer in de vorm van een tankstation. Door deze vakantieperikel is het wel genoeg voor vandaag en we zijn op een gratis camperplaats in Karlshamn. Aan de overkant van de haven staat een fabriek waar ze bio olie en vetten produceren. Gelukkig blaast de wind niet onze kant op want wat kan die fabriek stinken. Het oude stadje stinkt helemaal. Het is een zoete weeë lucht. Dit stadje is geen aanrader, saai en stinken. Nu zijn de meeste stadjes in Zweden tenminste voor mijn begrippen erg saai. Niet de gezellige terrassen en uitdagende winkels. Het land is prachtig maar gezellig?


Vanmorgen eerst een flink stuk gewandeld langs de kust naar een vuurtoren en weer verder richting Trelleborg waar we de boot naar Rostock nemen. Via Kivik, een plaatsje bekend om zijn vis en fruit. Gekke combinatie denk je misschien. Het zit zo. Kivik ligt in de luwte aan de Oostzee en een slimmerik probeerde eens wat fruitboompjes uit. Bingo, zoals bij ons de bloembollen achter de duinen in Noord-Holland zo gedijen hier de fruitbomen.

We staan nu in een gehucht aan het water. Een schattig plaatsje maar niet aan een doorgaande route, er komt geen camper langs, dat gebeurt niet zo veel het barst hier in de omgeving van de campers, maar ja waar niet tegenwoordig.


6 Comments on “Stukje Zweden deel twee.

  1. Goedemorgen reizigers

    Wat staan jullie toch op idyllische plaatsen. Geniet zo van de mooie foto’s . Geniet ze nog van de laatste kilometers.
    Liefs Cisca

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: