Stukje Zweden

De overtocht van Helsingør – Helsingborg dus van Denemarken naar Zweden duurt zo kort dat je net de tijd hebt om naar de wc te gaan.


 We rijden nu in het grote gebied van Götaland. We stoppen die dag in Almhult. Waar kennen we die naam ook al weer van. Juist ja daar is IKEA ontstaan. De hele plaats ademt IKEA uit zelfs met een modern museum. Eerst een camping zoeken en morgen maar eens zien of we dat museum bezoeken. De camping is een typische familiecamping en doorgaanscamping. Niet echt onze stijl maar voor een nacht goed te doen. Er is zelfs een wasser en droger dus na twee weken is dat wel handig om weer eens wat schoon te hebben. We staan wel aan een meer en kunnen morgen als eerste gaan zwemmen. s ‘Morgens valt het water met bakken uit de hemel maar toch even zwemmen. We zijn de enige maar lekkerrrrrrrr. Als je er nu toch bent waarom dan niet toch naar het IKEA museum. Zo snel zullen we hier niet meer komen. Ook voor dit museum moet je betalen maar dan is onze leeftijd toch weer een voordeel, dikke korting.


Het is echt een leuk museum. Je krijgt een goed beeld van hoe de mensen hier vroeger leefden en vooral hoe hard het leven hier was. Dit gebied staat bekend om zijn ruige karakter en het verhaal gaat dat de duivel met een grote zak stenen op zijn rug die hij over het land zou verdelen niet zo’n goede kwaliteit zak bij zich had. Hij scheurde en al die stenen vielen op dit gebied. Echt overal zien je stenen liggen. Maar goed ik had het over IKEA. Als je ziet hoe dat in die jaren is opgebouwd krijg je bewondering voor de oprichter Ingvar Kamprad. In het begin had het in de straten de naam van slechte kwaliteit tot een vooraanstaand design blad na testen schreef dat het van uitmuntende kwaliteit was en beter dan de duurdere merken.

Na al deze informatie krijg je trek en daar zijn de bekende Zweedse balletjes, hier verkrijgbaar in 5 varianten, ik kies de pittige Mexicaanse, heerlijk.


De regen is weg en de zonnebril weer op de neus. On the Road again. Op zoek naar een vrije plaats het liefst aan een meer met ruim zicht, niet te veel bomen, zon en schaduw plekken. Doe ik wel even, nee dus. Alle mooie plekjes zijn privé of er zit een hek of ketting voor. Moeten we nu toch op zo’n grote drukke camping, hier in het grote vrije Zweden? Het lijkt er wel op. Maar dan staat daar een bordje: Natur Camping. Via een bospad van ruim een km is daar een geel houten huis. Dat is het begin van het terrein, de camping is nog 400 honderd meter over een grindpad. Ja dit is het, een prachtig terrein aan het meer. Hier willen we zeker staan. Overal vuurplaatsen om lekker te fikken en voor sommigen om op te koken, veel kano’s, busjes, tenten, nou ja veel er staan misschien 15 mensen.Er zijn twee wc’s er wordt gespoeld met water uit het meer. Je kunt douchen als je die 400 meter terug wil lopen of gewoon je lekker in het meer wassen. Hier blijven we drie nachten, dit is pure ontspanning.
Eerst nog even wassen en zwemmen in het meer en dan weer verder naar boven. Mooie route langs Linkøping. Hier staat de waarschijnlijk grootste en mooiste kerk van Zweden. Gebouwd in drie eeuwen van de 13e tot de 16e eeuw. Pronkstuk is een gigantisch drieluik geschilderd door Maarten van Heemskerck dat oorspronkelijk bedoeld was voor een kerk in Alkmaar. Ik heb er een tijdje voor gezeten, zoveel details en knap verhaald, prachtig.


Verder naar het Götta kanaal waar een goede camperplaats is, we staan aan het kanaal en kunnen morgen weer zwemmen en dan richting Uppland.

5 Comments on “Stukje Zweden

 1. Ook toevallig…….vandaag Zweedse gehaktballetjes in roomsaus gemaakt met een recept uit de Trouw van vandaag. Heel erg lekker. Zal ze nog eens maken als jullie weer hier aanschuiven. Genieten daar, zo te lezen. Houden zo. Lieve groet,Mieke

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi reizigers,

  Mooie reis maken jullie weer en wat een prachtige natuur.
  En…. lekker zwemmen iedere keer in het meer zalig hoor.
  Goede reis verder.
  Liefs Cisca 😘

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: