Margriet route?

Wat krijgen we nu, Harry doet een route van de Margriet? Vorig jaar al mee met een georganiseerde camperreis en nu met een route van een damesblad. Moet niet gekker worden. Weest gerust er is niets aan de hand. De Margriet route heeft niets met dat blad te maken maar is een route die dwars door Denemarken loopt. 3700 km lang. Vernoemd naar de lievelingsbloem van de Deense koningin.Weg van de snelweg over smalle vaak kronkelige weggetjes waar als er een tegenligger komt je een passeerplekje moet vinden. Je komt op plekjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.


We hebben geen haast en geen vastgelegde route in ons hoofd en stappen onderweg veel uit om interessante plekjes te bekijken. Een ontmoeting in Karrebeaeksminde met broer en schoonzus die al een paar maanden aan het zeilen zijn. We staan drie nachten op het eiland Møn vrij bij de haven van Klintholm Havn. Bewonderen daar samen met drommen anderen de krijtrotsen. Maar er is meer op Møn. Omstreeks 1400 was hier een anonieme frescoschilder actief die de prachtige kerkjes heeft voorzien van bijbelse plafond en muurschilderingen. Met de fiets langs deze kerken.

kerk

Lange wandelingen over het verlaten strand. Zo druk als het is bij de krijtrots, zo stil is het hier. Heerlijk. Over Naestved schreef ik al en dan weer een stukje Margrietroute oppakken. En dit alles in volstrekte rust. Het prettige als je wat langer de tijd hebt dat alle haast er uit is.


We komen nu terecht bij een boerderij in de buurt van Gadstrup. We staan er alleen, de camping waar we net langs kwamen was boordevol. Een paar jaar geleden waren we drie weken in Zweden en hadden iedere dag regen, niet de hele dag maar wel iedere dag. We zijn nu twee weken onderweg en tot nu toe weer het zelfde. Gaan we het record breken? Wat een mooi land is dit, de mensen wat minder. De meeste kijken nors voor zich en in de winkels heeft het personeel waarschijnlijk de opdracht om niet vriendelijk te zijn. Ze hebben duidelijk niet de Mc Donalds academie bezocht.


Verder met de route, we komen bij Jægerspris slot waar een kunstmarkt is. Prachtige dingen maar niets om nou mee naar huis te nemen. Ja en dan nu een uitzondering net als de bibliotheek medewerker uit Naestved  hier een super vriendelijke vrouw bij de info. We vragen iets om te overnachten, ze wijst ons een camping maar als ik aangeef dat veel te druk te vinden en liever vrij wil staan wordt ze helemaal enthousiast. Zij is een loopster die rondtrekt met een tentje. Ze wijst ons een plekje net voor de oversteek naar Nordsjælland. Prachtig plekje, wel op een groot parkeerterrein bij het water waar we alweer alleen staan. Er zijn toiletten en je kunt je er wassen. Gratis. Hier heerlijk langs het strand gebanjerd en over rotsen geklauterd.


Nordsjælland noemen ze de Riviera van Denemarken. Hier hebben veel Kopenhagenaren hun tweede huis(je). Wat opvalt is dat ieder huis een zeer strak en kort grasveld heeft. Je ruikt de hele dag vers gemaaid gras, het kan slechter voor je reukpapillen.

steiger

We zijn bijna in Helsingør waar we de oversteek naar Zweden gaan doen maar staan nu nog even op een plekje pal aan het strand.  Romantisch een prachtige zonsondergang gezien.


Het stormt en de zee maakt een hels kabaal, het is net of je aan de snelweg probeert te slapen. Iets minder romantisch dus. Maar de ochtend maakt veel goed, wakker worden met het zicht op het Kattegat en bootjes kijken die de haven uit komen.

Klein stukje verder rijden tot iets voor Helsingør waar we morgen de oversteek naar Zweden doen. Ook hier weer vrij staan aan de waterkant. Geen storm meer maar rustig kabbelend water en weer heel romantisch, volle maan. Op de fiets naar Helsingör voor een bezoek aan Krønborg slot waar een Shaekspeare festival is. We hebben geen kaarten dus geen voorstelling.


Vanochtend met de boot naar Helsingborg maar eerst een bad in het heel erg koude water van de Sont.

Het wordt geen record, al twee dagen geen druppel.

10 Comments on “Margriet route?

  1. Gaat goed met jullie zo te lezen. Hier ook prima. Even een dipje in het weer. Ook niet erg. Veel plezier en nog meer romantische plekjes. Geniet ervan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Roadtrip 2019 – waarloopjijwarmvoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: