Pap, jij bent hier ook geweest hè?

Het is wel enige tijd geleden, de tram van Amsterdam naar Haarlem reed nog. Wij kwamen bij opa en oma in Amsterdam vandaan en zaten in de tram op weg naar huis in Haarlem. Bij het passeren van de koepelgevangenis zei mijn zusje in een volle tram: ” pap jij bent hier ook geweest hè”. Mijn geheugen zegt dat mijn vader kleurde tot achter zijn oren en net deed of zijn neus bloedde. Nu was dat niet echt nodig want als kruidenier leverde hij vaak op woensdagmiddag spullen en mijn zusje was een keer mee geweest.

Deze gedachte komt weer terug als ik die al sinds 1974 uit deze stad weg ben een dagje Haarlem doe. Vandaag doe ik eens de andere kant van het Spaarne. Een beetje een vergeten stukje maar met de kleine smalle steegjes vol met bloemen heel gezellig. Zo lopend aan deze kant van het Spaarne kom ik bij de brug waar de Droste fabriek eens was. Hij is niet meer in gebruik als chocoladefabriek maar het gekke is dat ik gewoon de geur van toen in mijn neus heb. Mijn oudste zus ging met een aantal vriendinnen vakantiewerk doen bij Droste, flikken of zoiets inpakken. De eerste dag de beste werd ze bij het verlaten van de fabriek uit de rij gehaald en moest ze de hele tas leegmaken en werd gekeken of je niet zomaar wat chocola mee naar huis nam. De vriendinnen dachten dat als ze door het poortje liepen de controleur kon zien of je wat bij je had en dat mijn zus er op die manier uitgehaald was. Gelukkig ging het niet op die manier maar gewoon steekproef gewijs.


Veel kleine ambachtsbedrijfjes. Zo kom ik ook in de Hagenstraat en zie daar in de gevel een prachtige Jacobsschelp.


In vroeger tijden vertrokken hier de pelgrims naar Santiago de Compostela en ook nu kun je hier vertrekken en de stempel in je credential krijgen.  Iets verderop vind ik de nog enig overgebleven toegangspoort van Haarlem. Deze heet dan ook de Haarlemse poort.

Aan deze kant van het water staat ook de mooie gerestaureerde molen De Adriaan. Niet in deze vorm maar de eerste molen die er stond was in 1779. De wieken steken hoog boven het Spaarne uit en vangen ieder zuchtje wind. Enkele dagen per maand wordt er nog gemalen.

molen de adriaan
molen De Adriaan

Vanaf deze kant van het Spaarne heb je ook een mooi zicht op de Grote Bavokerk aan de Grote Markt. Op deze markt staat Laurens Janszoon Coster alles eens goed te bekijken. Vooral in Nederland gold deze Haarlemse koster geboren in 1370 als de uitvinder van de boekdrukkunst. Maar nu wordt toch wel aangenomen dat de Duitser Johannes Gutenberg de uitvinder is.

img_5070
Laurens Janszoon Coster heeft alles onder controle op de Grote Markt

Intussen ben ik weer aan de drukke kant van het Spaarne, als je hier niet alleen in de winkelstraat blijft maar ook de zijstraatjes pakt vind je hier ook heel leuke specialiteiten winkeltjes en ook weer die leuke begroeide steegjes. Veel bloemen, Haarlem wordt niet voor niets de bloemenstad genoemd.

bloemensteeg
steegje met een zee aan planten en bloemen

Iedere keer als ik in Haarlem kom is het toch weer een beetje thuis komen. Haarlem moet je gewoon een keer doen.

5 Comments on “Pap, jij bent hier ook geweest hè?

 1. Ons kleintje heeft daar vakantiewerk gedaan 😂Ik heb bollen gepeld en wat deed jij eigenlijk?
  Dat thuisgevoel heb ik ook in Haarlem .

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja Haarlem het is toch de stad waar we zijn opgegroeid en dat blijft een bijzonder gevoel als je er bent.
  Mij vallen ook altijd de vele bloemen op ook in de kleinste straatjes .
  Mooie foto’s maak je toch altijd.

  Groetjes
  Het grote Kleintje 😍

  Geliked door 1 persoon

 3. Haarlem is zo leuk, ik ben verleden jaar een dagje met mijn man daar geweest.! We kregen een rondleiding door de stad met een gids van de VVV. Erg leuk om te horen en nog leuker om de straatjes van Haarlem te zien! En al die kleine hofjes, straatjes vol met de mooiste stokrozen, mezelf eigen lopen vergapen in de St Bavo en heerlijk gegeten in een piepklein biologische restaurantje. Ik moet gewoon maar weer eens terug!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: