Stockholm anders

Denk je aan Stockholm dan denk je al snel aan de Gamia Stan oftewel de oude stad met zijn vele monumenten. Storkyrkan-de grote kerk, het paleis, Köpmangatan dat is de Verkopersstraat. Het vele water met zijn mooie oude houten schepen en natuurlijk de Koninklijke musea. Maar voor dit alles ben ik vandaag niet in Stockholm. Ik ben er voor ABBA. Wie kent ze niet de Zweedse popgroep met Björn, Benny, Anni-Frid en natuurlijk Agnetha. Stiekem waren veel mannen behoorlijk onder de indruk van haar en ik moet bekennen, ik was ook wel behoorlijk gecharmeerd van deze blonde Zweedse. Het is gek dat als je het hebt over de Zweedse vrouw deze altijd hoogblond is alleen zie je veel meer donkere vrouwen hier in Stockholm. Maar goed ik dwaal af. Ik ging dus naar het ABBA museum. Ja een echt museum waar je alles te weten komt van dit populaire viertal.

  
Natuurlijk hoor je overal de muziek. Allen hadden voor ze ABBA vormden al een eigen carrière. Benny zat bij de toen ook succesvolle formatie De Hepstars, Björn zat bij de Hootenanny Singers, Anni-frid had ook al een nummer 1 notering maar de bekendste was toch wel, ja daar is ze weer, Agnetha. Met z’n vieren hadden ze al heel wat nummer een hits maar de echte doorbraak Internationaal was met het songfestivalnummer: Waterloo. Goed voor een eerste plaats. Daarna kwam alles in een stroomversnelling  natuurlijk ook door de geoliede machine op de achtergrond. Er was constant twee man aan het werk om de extravagante kleding te ontwerpen en maken. Alles op elkaar afgestemd en liefst zo sexy mogelijk. Vaak zeer strakke kleding. Nu is het de gewoonste zaak van de wereld, op het podium zie je de meest gewaagde kleding of zoiets dat in ieder geval aan nog wat kleding doet denken. Maar in de tijd van ABBA zo tussen 1974 en 1983 was het spraakmakend. 

  
  
Ook leuk om te zien is dat veel van de stijl uit die jaren nu ook weer mode aan het worden is. In 1974 had ik dit behang in mijn huiskamer.

Even wat cijfers: 

  • meer dan 80 gouden en platina platen
  • Bijna 400 miljoen platen verkocht
  • Het allerergste album ooit op cd uitgebracht was er een van ABBA 

Kom je toevallig of misschien wel bewust in Stockholm dan is het de moeite waard om dit ABBA museum te bezoeken. Onder de foto’s nog twee filmpjes. Veel plezier met het kijken.

Warme groet en een glimlach, 

   
    
    
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: